“Ρήγμα” στην Ιερά Σύνοδο για τις λειτουργίες των εορτών- “Ανταρσία” με…ανυπακοή ζητούν οι σκληροί

“Ρήγμα” στην Ιερά Σύνοδο για τις λειτουργίες των εορτών- “Ανταρσία” με…ανυπακοή ζητούν οι σκληροί

Τρια σενάρια έχουν απέναντι τους οι ιεράρχες που αποτελούν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συνεδριάσει την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία θα απαντήσει στις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις εν όψει του εορτασμού των Χριστουγέννων.

Το πρώτο σενάριο δεν είναι άλλο από την τήρηση και αυτή τη φορά της κυβερνητικής οδηγίας ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις, εντάσσεις και φυσικά μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση Εκκλησίας – Κυβέρνησης με διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα.

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις τάξεις κληρικών και μεγάλης μερίδας των πιστών, θα θεωρηθεί θαύμα εάν μια τέτοια απόφαση ληφθεί και ακόμη μεγαλύτερο αν ληφθεί και υλοποιηθεί.

Το δεύτερο σενάριο το οποίο δίνει στην Εκκλησία τον τρόπο να κοινοποιήσει την βαριά ενόχληση της για τα νέα μέτρα, θέλει την ΔΙΣ να μην τα αποδέχεται, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την συμπεριφορά της και διατάσσοντας τους ιερείς να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πρόταση αυτή προστίθενται από ορισμένους κι άλλες ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τον λαό και άλλες αντίστοιχου συμβολισμού ενέργειες οι οποίες θα εξωτερικεύσουν μεν την ενόχληση της Εκκλησίας, δεν θα την θέσουν δε σε πρακτικούς και νομικούς κινδύνους.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που συζητιέται μέχρι ώρας και το οποίο αρκετοί εντός της Εκκλησίας βλέπουν με θετική ματιά, θέλει την ΔΙΣ να αρνείται την τήρηση των μέτρων, και να προχωρά στην τέλεση των ιερών ακολουθιών και λειτουργιών κανονικά με ανοικτές θύρες και αυτό-οργάνωση εντός των ναών με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου ενός πιστού ανα 15τ.μ. ναού.

Μια τέτοια απόφαση βέβαια δημιουργεί ένα τεράστιο νομικό ζήτημα, φέρνει την Εκκλησία σε ευθεία σύγκρουση με το κράτος και φυσικά την εκθέτει στον κίνδυνο του να χρεωθεί σε ένα βαθμό τις όποιες αυξητικές τάσεις στην πορεία του ιού ακολουθήσουν μετά τις γιορτές.

Αυτή ουσιαστικά η παράμετρος είναι που θα κληθούν να “ζυγίσουν” την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ιεράρχες που θα πρέπει να αποφασίσουν αν τελικά θέλουν να συγκρουστούν με την Κυβέρνηση και εάν ναι, το βαθμό της σύγκρουσης αυτής και τις προεκτάσεις της.

Παρά το γεγονός πως στις σχέσεις Αρχιεπισκοπής και Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί η καχυποψία, γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τους λίγους εναπομείναντες και στις δυο πλευρές μετριοπαθείς ώστε να βρεθεί μια «χρυσή τομή» ώστε να αποτραπεί μια γενικευμένη σύγκρουση αλλά για την ώρα αυτοί που φαίνεται να ελέγχουν την κατάσταση είναι οι θιασώτες του “ξεκαθαρίσματος”.

Αντιδράσεις Ιεραρχών – Αναμονή για τις αποφάσεις της ΔΙΣ για τα Χριστούγεννα

Εν αναμονή της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, οι Ιεράρχες εκφράζουν, είτε με μετριοπάθεια είτε κάποιοι άλλοι με περισσότερη θέρμη, τις αντιδράσεις τους στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμος, σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση σημείωσε πως “δεν μας αναπαύει, δεν μας ευχαριστεί, αλλά και δεν τιμά τον πολιτισμό και την προσήλωση του λαού μας στα ιερά της πίστεως και της παραδόσεως μας”. Ο κ. Άνθιμος δήλωσε πως “θα περιμένουμε την απόφαση της ΔΙΣ για να απευθυνθούμε στους χριστιανούς σχετικά με το πρόγραμμα του δωδεκαημέρου.

Τόνισε ακόμη πως “δεν είναι καιρός να ερμηνεύσουμε, είναι καιρός να αντέξουμε και όταν περάσει η δοκιμασία τότε θα καταλάβουμε και θα εξηγήσουμε”, ενώ ξεκαθάρισε πως, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει για τα Χριστούγεννα, οι ναοί κάθε μέρα μετά την θ. Λειτουργία θα είναι ανοιχτοί για να κοινωνούν οι πιστοί.

“Ψυχραιμια και νηφαλιοτητα” σύστησε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος. “Καλή είναι η επιθυμία μας για εκκλησιασμό και θεία Κοινωνία”, σημείωσε ο κ. Ιερόθεος, “αλλά είμαστε στο μέσο μιας πανδημίας και κάθε μέρα θρηνούμε νεκρούς”. Ξεκαθάρισε, βέβαια, ότι η διασπορά του ιού δεν προέρχεται από την εκκλησία και από όσους προσέρχονται τηρώντας τα μέτρα.

“Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει και να λέει ό,τι θέλει”, τόνισε στη συνέχεια με νόημα, καθώς “έχουμε Σύνοδο στην οποία πρέπει να κάνουμε υπακοή”. Ομολόγησε πάντως πως “η Σύνοδος έχει πρόεδρο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος αγωνίζεται προς την κατεύθυνση της αύξησης των πιστών που θα μπορούν να συμμετάσχουν στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία”.

Για “αποφασεις ασεβείας και παραλογισμού” έκανε λόγο ο μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος. Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσογαίας, “δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να εφαρμοστούν”. Ο κ. Νικόλαος φάνηκε αισιόδοξος πως “θα υπάρχουν τρόποι – και θα φανούν τις επόμενες ημέρες – να ζήσουμε και με τα μέσα της Εκκλησίας και με τη μετοχή μας στη θεία Κοινωνία τη Γέννηση του Χριστού”.

Ο μητροπολίτης Κερκύρας, Νεκτάριος, μίλησε για “υποκριτικούς νόμους, οι οποίοι φράζουν την ελευθερία που δίνει το Σύνταγμα για να λατρεύουμε ελεύθερα τον Θεό”. Ο κ. Νεκτάριος θεωρεί πως είναι “υποκριτικός ακόμα και ο αριθμός 9”, καθώς αναρωτήθηκε “δεν μπορούσε, άραγε να πει έστω 10;”

Ο μητροπολίτης Χαλκίδος, Χρυσοστομος τόνισε ότι “μάλλον χάθηκε το μέτρο, το οποίο εξασφαλίζει την κοινωνική ισορροπία και συμβαδίζει με την ελευθερία”, ενώ πρόσθεσε ότι “στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι για τις εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, αφού ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να εκκλησιασθούν τις δύο αυτές ημέρες μόνο και όχι τις άλλες του εορταστικού Δωδεκαημέρου είναι εννέα (9) και καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τους Ιερείς και το προσωπικό εκάστου Ιερού Ναού”, κάνοντας λόγο για μια αναγγελία άνευ αντικειμένου.

Πηγή: orthodoxiainfo.gr

Σχετικά Άρθρα