Οι επαφές Γεραπετρίτη-Αβραμόπουλου “δείχνουν” …Δένδια;
“Πολύ συχνή, να ξέρετε, είναι η επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Οι δυο τους έχουν αυτό που λέμε «χημεία» και αναλύουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, με πρώτο βεβαίως τα εξωτερικά, τα οποία ενδιαφέρουν πολύ και τους δύο”. Η πληροφορία προέρχεται από τη στήλη “Θεωρείο” του Σταύρου Παπαντωνίου στην “Καθημερινή”.
Και αποκτά ενδιαφέρον ιδιαίτερα μετά την αρκετά σαφή διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βουλή σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Ο ΥΠΕΞ, είπε πως “η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός γνώριζαν τι θα συνέβαινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας”, συνόδευσε, δε, την παρέμβασή του με νέες αιχμές κατά της Γερμανίας, και, πάντως, αξιολόγησε το κείμενο συμπερασμάτων περίπου ως μήνυμα στην “αλαλάζουσα Τουρκία”. Όχι αυστηρό μήνυμα, αλλά ήπιο σχεδόν στα όρια της ανοχής.
Ο Νίκος Δένδιας δεν υιοθετεί, φυσικά, τις απόψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι “δεν ήταν στόχος οι κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής”. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, όταν έδωσε μάχη γι αυτό στο τελευταίο Συμβούλιο ΥΠΕΞ, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, και μια αρκετά ικανοποιητική δήλωση επ΄ αυτού από τον γερμανό ομόλογό του Χάϊκο Μάας. Κι όταν ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε ανοικτή επικοινωνία με τον επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ Βαγγέλη Μεϊμαράκη ώστε, δια της παρεμβάσεως του δεύτερου στο ΕΛΚ μέσω του Μάνφρεντ Βέμπερ, να εξασφαλιστεί το αυστηρότατο ψήφισμα υπέρ των κυρώσεων από το Ευρωκοινοβούλιο.
Και για να επιστρέψουμε σε όσα αποκαλύπτει η στήλη της “Καθημερινής”, οι επαφές Γεραπετρίτη-Αβραμόπουλου ίσως πρέπει να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Ο υπουργός Επικρατείας και εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού φέρεται να μην διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Δένδια. Και να βλέπει θετικά μια αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών στον επόμενο ανασχηματισμό. Εκεί, η “παράμετρος Αβραμόπουλος” ίσως βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Πρέπει, ωστόσο, να ξεπεραστεί αφενός η δημοφιλία του Νίκου Δένδια (στις πρώτες θέσεις σε όλες τις δημοσκοπήσεις) αλλά και το γεγονός πως μια “καρατόμηση”, όσο ευγενική κι αν είναι, θα δρομολογήσει εσωτερικές εξελίξεις, ίσως καταστήσει τον υπουργό Εξωτερικό “πόλο” και ενεργοποιήσει το καραμανλικό στρατόπεδο που προσώρας σιωπά. Θα υπάρξουν, πάντως, εξελίξεις…