Ελληνοτουρκικά: Yavaş – Yavaş προς διάλογο εφ’ όλης της ύλης – Πώς η Σύνοδος Κορυφής άναψε “πράσινο φως” στις έρευνες του Oruc Reis

Ελληνοτουρκικά: Yavaş – Yavaş προς διάλογο εφ’ όλης της ύλης – Πώς η Σύνοδος Κορυφής άναψε “πράσινο φως” στις έρευνες του Oruc Reis

Εκτός από τον πόλεμο κατά του Covid-19 και την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση θα έχει και ένα τρίτο μέτωπο το 2021. Ένα μέτωπο που δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, είναι δε, κρίσιμο για την εσωτερική συνοχή της «γαλάζιας» παράταξης. Τα ελληνοτουρκικά, φυσικά. Το συμβολικό 2021, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, προοιωνίζεται ως το έτος που θα καθορίσει τις σχέσεις με τη γείτονα για τις επόμενες δεκαετίες.

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Το… γήπεδο δεν μοιάζει ευνοϊκό για τα ελληνικά συμφέροντα και τούτο γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου αποτέλεσε «ένα ορόσημο ενδεικτικό μόνον της αναποφασιστικότητας της Ε.Ε. να βάλει οριστικό φρένο στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωνε χθες από την «Καθημερινή» ο διπλωματικός συντάκτης της, Βασίλης Νέδος.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα Βερολίνου και Μαδρίτης με την Άγκυρα σε συνδυασμό με την κατάσταση αναμονής του πλανήτη όλου, και της Ε.Ε., ανάληψης καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν οδήγησαν στη γνωστή απόφαση – χάδι για την Τουρκία. Και μόνο η υπενθύμιση, άλλωστε, όσων έλεγαν από το Σεπτέμβριο και μετά, πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος για το καθοριστικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπενθυμίζουν τις ελληνικές προσδοκίες και στόχους για τη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, καταδεικνύουν όμως και τη μεγάλη αποτυχία…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να μην δώσει μάχη επί της ουσίας, ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αναγκαίος και για την Αθήνα, ως εκ τούτου δεν υπήρχαν περιθώρια για μεγάλες κινήσεις.

Ίσως, πάλι, η Αθήνα να περιμένει κάτι παραπάνω από τον… Μπαϊντενόπουλο, προσδοκώντας έτσι ότι ο αμερικανικός παράγων στο εξής θα διάκειται ευνοϊκά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Πάντως ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δώσει δείγματα γραφής κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο με την ιδιότητα, τότε, του Αντιπροέδρου της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη μας.

Διαφοροποίηση Δένδια από Πέτσα-Μαξίμου για τη Σύνοδο Κορυφής- Νέες αιχμές κατά Γερμανίας

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δεν αντέδρασε στο εξοργιστικό κείμενο συμπερασμάτων μετά τη Σύνοδο, φραστικά έστω δηλαδή. Με το μπαλάκι των πρωτοβουλιών να έχει μετατοπιστεί, μετά και την αναβλητικότητα των ευρωπαίων, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Η Άγκυρα πάντως, χωρίς να χρονοτριβήσει, δείχνει ήδη τις διαθέσεις της από τα πρώτα 24ωρα, με τη νέα έξοδο του “Oruc Reis”, στα νερά του Καστελλορίζου σημειωτέον, πιθανώς και ως ένα σήμα – παρέμβαση στην άλλη ιστορία που εκτυλίσσεται στην περιοχή, με τη σύλληψη δύο ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Μάλιστα θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς βασίμως ότι η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής με την απόφασή της την περασμένη εβδομάδα δεν στάθηκε καν στη μέση, όπως την κατηγορούν πολλοί στη χώρα μας, αλλά στην πραγματικότητα βρέθηκε πιο κοντά στα τουρκικά συμφέροντα παρά σε εκείνα ενός κράτους – μέλους της! Και τούτο γιατί όπως σήμερα επισημαίνει στο βασικό της θέμα η «Εστία», το κείμενο συμπερασμάτων βάζει όριο στις γεωτρήσεις και μόνον, και όχι στις έρευνες.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής…. ολοταχώς στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Ιδού και η επίμαχη παράγραφος από το κείμενο συμπερασμάτων:

  • «Η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας. Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρίσεις της απόφασής του της 11ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Περισσότερο σαφές δεν θα μπορούσε να είναι», σχολιάζει η «Εστία» και εξηγεί:

  • «’Γεωτρήσεων’, όχι ‘ερευνών’. Οι πρόσθετες καταχωρίσεις -αποφεύγεται εντελώς η λέξη ‘κυρώσεις’- αφορούν παράνομες γεωτρήσεις», σημειώνει η εφημερίδα. Ούτε καν τη λέξη «κυρώσεις» δεν χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας με άλλα λόγια…

Η φημολογία ότι η Αθήνα θα υποχρεωθεί, θα συρθεί σε εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Άγκυρα μέσα στο επόμενο έτος, διαπερνά τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και κάπου εδώ αρχίζουν τα …«γαλάζια» ερωτήματα:

  • Είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση και ποια τα όριά της;  
  • Ποια θα είναι η στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που τελούν ήδη υπό τρομακτική πίεση από τους ψηφοφόρους τους και τους πολίτες εν γένει, εξαιτίας της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης;

Ερωτήματα εντελώς κρίσιμα ιδίως όταν μιλά κανείς για τη συντηρητική παράταξη του τόπου και ενώ είναι γνωστές οι αναταράξεις που τα εθνικά θέματα της προκαλούν και προκάλεσαν κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν της πολιτικής μας ιστορίας.

Η διαφοροποίηση πάντως, του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού σημειωτέον, του Νίκου Δένδια που έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής για απόπειρα, εκ μέρους της Τουρκίας, για μια νέα, τοπικού χαρακτήρα, Γιάλτα, έχει πάντως πολλαπλή σημασία…

Σχετικά Άρθρα