“Κρίση κατασκοπείας” γράφουν οι Τούρκοι για την υπόθεση στο Καστελόριζο – Πως έπεσαν στα χέρια της ΕΥΠ
Για «κρίση κατασκοπείας» κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας την υπόθεση της σύλληψης δυο ατόμων στη Ρόδο μετά από έρευνες της ΕΥΠ.
Από τον Αύγουστο του 2020 είχε τεθεί σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, ο μάγειρας του ελληνικού πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Κατελλόριζο – Ρόδο και σε άλλα νησιά, με καταγωγή από την Κομοτηνή.
Η έρευνα άρχισε όταν έφτασαν πληροφορίες για τον 35χρόνο ότι εκφράζει απόψεις για «ανεξαρτητοποίηση της Θράκης» και την ύπαρξη δήθεν μειονότητας των μουσουλμάνων στα βόρεια της χώρας μας.
Πως ο νεοναζί Παππάς έπιασε στον ύπνο την ΕΛ.ΑΣ και διέφυγε- Που θεωρείται ότι βρίσκεται
Αμέσως μπήκε στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών και διαπίστωσαν ότι ο 35χρόνος είχε έρθει σε επαφή με έναν άλλο Έλληνα μουσουλμάνο 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας στο προαναφερθέν πλοίο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές κατέγραφαν συστηματικά τις επαφές του και τις τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι παρείχε πληροφορίες απόρρητου – στρατιωτικού περιεχομένου στους Τούρκους.
Ο έτερος κατηγορούμενος έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου. Είχε επαφές με τον πρώτο και θεωρείται αρμοδίως ως ο κύριος σύνδεσμός του με τους Τούρκους.
Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο 56χρόνος, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το ποτέ αλλάζει η φρουρά στο Καστελλόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.
Οι δύο άνδρες έκλειναν τα ραντεβού τους σε καφενεία στη Ρόδο.
Η ΕΥΠ διαπίστωσε ότι ο 56χρονος μάγειρας έδινε πληροφορίες και έστελνε φωτογραφίες από τα στρατιωτικά πλοία της Ελλάδας, που βρίσκονταν το καλοκαίρι στο Καστελλόριζο.
Ο 56χρονος φέρεται να είπε ότι το έκανε για να βοηθήσει την πατρίδα του και όχι για τα χρήματα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν είχαν συνεργούς, με τις ελληνικές Αρχές να καλούνται να διαπιστώσουν αν ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο είχε στρατολογήσει και άλλους δημιουργώντας δίκτυο πληροφοριοδοτών για στρατιωτικά δεδομένα και ποιες ήταν οι επαφές του με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.