Γιατί γίνονται λιγότερα τεστ – Ο γγ Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος απαντά στο libre
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, που συμμετείχε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργού Υγείας για την πανδημία, απάντησε σε ερώτηση του libre σχετικά με το γεγονός ότι, τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιήθηκε πολύ μικρότερος αριθμός διαγνωστικών τεστ για τον κοροναϊό, συγκριτικά με τις 20.000 και 30.000 που διενεργούνταν την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ειδικότερα, στην παρατήρηση του libre ότι «ο σχετικά μειωμένος ή σταθερός αριθμός των κρουσμάτων, δεν αντιστοιχεί σε μία αντικειμενικά αισιόδοξη εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα, αλλά μάλλον σε μία συνεχιζόμενη αύξηση της θετικότητας», αλλά και στην ερώτηση «για ποιο λόγο διενεργούνται λιγότερα τεστ, ενώ η πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων εισηγούνται τη συνταγογράφηση των τεστ και τη μαζικοποίησή τους», ο κ. Πρεζεράκος απάντησε, αποδίδοντας τις αριθμητικά σημαντικές μειώσεις των τεστ που διενεργούνται στις συστάσεις των επιστημόνων, ότι δε χρειάζεται να επιβεβαιώνονται τα rapid test με μοριακό έλεγχο καθώς και στο ότι τα Σαββατοκύριακα γίνονται λιγότερα τεστ.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας είπε:
- «Η είσοδος αυτών των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των rapid test στα οποία προαναφερθήκαμε, δοκιμάστηκε με κάθε τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, οι επιστήμονες στην αρχή υπέδειξαν ότι θα πρέπει να επιβεβαιώνονται τα θετικά τεστ, οι εξετάσεις που έγιναν με rapid test, με μοριακό έλεγχο.
Στην πορεία, αφού φάνηκε η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αυτών των τεστ, αποφάσισαν και πάλι οι επιστήμονες ότι δε χρειάζεται. Αυτές οι συνεχείς αλλαγές είχαν ως συνέπεια το να μειωθεί ελαφρά ο αριθμός των τεστ. Παρόλα αυτά, ήδη έχει αρχίσει να αυξάνεται και μην ξεχνάμε ότι και κάθε Σαββατοκύριακο εξάλλου υπάρχει μια μείωση των ελέγχων που γίνονται».
- Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι η διαφορά στην οποία βασίστηκε η ερώτηση είναι πολύ μεγάλη και καθόλου «ελαφρά», καθώς από τις 20.000 και 30.000 του περασμένου διμήνου, κατεβήκαμε στα 6.105 τεστ και στα περίπου 8.200, τα οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή καταγραφή κρουσμάτων, είναι μάλλον ενδεικτικά μίας συνεχιζόμενης αύξησης της θετικότητας, την οποία ο κ. Πρεζεράκος δε σχολίασε καν.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης του libre, που αφορούσε τη συνταγογράφηση των τεστ, ο κ. Πρεζεράκος απάντησε:
«Οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει τα κριτήρια, τις περιπτώσεις δηλαδή εκείνες που ο πολίτης θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί, να κάνει τον έλεγχο διαγνωστικό είτε προληπτικό, έχουν προβλέψει όλες τις περιπτώσεις.
Η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει την κάλυψη 100% όλων αυτών των περιπτώσεων. Αν από εκεί και πέρα ο πολίτης κρίνει για δικούς του λόγους ότι θέλει να κάνει περισσότερα τεστ, είναι θέμα δικό του, υπάρχει και αυτή η διαθεσιμότητα. Εμείς οφείλαμε όμως να εξασφαλίσουμε τον αριθμό που χρειαζόμαστε.
Άρα, λοιπόν, το επαναλαμβάνουμε αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ δεν θα βοηθούσε κανέναν και πιθανώς να εκτιθέμεθα και ως Πολιτεία στη μη ανταπόκριση και ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών που έχει προσδιορίσει η ίδια η Επιτροπή επιστημόνων».