Ευχάριστα νέα και προειδοποίηση από Δερμιτζάκη: Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ρίσκο το άνοιγμα της αγοράς

Ευχάριστα νέα και προειδοποίηση από Δερμιτζάκη: Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, ρίσκο το άνοιγμα της αγοράς

Στο ερώτημα αν μπορούν να ανοίξουν λειτουργίες της αγοράς ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3: «Είναι λίγο επικίνδυνο το άνοιγμα. Έχει ένα ρίσκο. Δεν βοηθάει και η στρατηγική των τεστ στην Ελλάδα. Μέσα στην εβδομάδα θα πέσουμε σε τριψήφιους αριθμούς. Κάτω από τα χίλια κρούσματα. Από την στιγμή που θα το δούμε αυτό σε μια εβδομάδα μπορούμε να ανοίξουμε».

Και συνέχισε: «Να ανοίξουμε λιανική και εμπορικά κέντρα με έλεγχο εισερχομένων. Και η εστίαση να ανοίξει γιατί έτσι θα μειωθεί ο συνωστισμός. Π.χ. πάει μια οικογένεια για ψώνια. Ο ένας μπαίνει μέσα και οι άλλοι πρέπει να περιμένουν. Αντί να περιμένουν έξω ας πάνε να πιουν έναν καφέ».

Ο καθηγητής Γενετικής είπε ακόμα: «Το sms πρέπει να μείνει. Να μην κάθεται κάποιος για 10 ώρες εκτός σπιτιού. Είναι δύσκολο όμως. Είναι μια δύσκολη εξίσωση και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατηθεί έτσι ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων. Εγώ θα άνοιγα με sms την αγορά κοντά στα Χριστούγεννα με τα πάντα ανοικτά. Είμαι ωστσόσο υπέρ της νυχτερινής απαγόρευσης για να μην κυκλοφορεί κανένας».

Και εξήγησε: «Αν ανοίξει η κυβέρνηση σε μια εβδομάδα υπάρχει ρίσκο να ζήσουμε μεγαλύτερο κύμα. Εκεί, υπάρχει ένας φόβος».

Ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι «είναι μικρότερη απ’ ότι περίμενε η βελτίωση που βλέπουμε και γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι περιμέναμε».

Και πρόσθεσε:

  • «Νομίζω ότι είχαμε μια ετερογένεια στις εκτιμήσεις νωρίς κυρίως στις αρχές με τέλη Οκτωβρίου. Υπήρχαν κάποιοι από εμάς που λέγαμε ότι υπήρχε εκθετική αύξηση αλλά δεν μας έκανε εντύπωση γιατί ήταν χαμηλοί οι αριθμοί. Το να πάμε από τα 100 στα 200 κρούσματα δεν εντυπωσιάζει. Αλλά το να πάμε από τα 200 στα χίλια εντυπωσιάζει. Δεν ήταν έκπληξη για μένα. Είχα πει για 3.000 και 4.000 κρούσματα τα οποία ήρθαν. Αυτά τα βλέπαμε από το Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι επιστήμονες και μέλη της επιτροπής, εξέφραζαν μια πιο αισιόδοξη άποψη καθώς δεν είχαν γεμίσει ακόμα οι εντατικές. Μπορεί όμως αυτό να έχει και σχέση με την ειδικότητα των επιστημόνων. Η στατιστική ανάλυση δεν είναι ειδικότητα όλων των επιστημόνων. Εκεί έγινε μια αστοχία. Δεν υπήρχε η ξεκάθαρη ανησυχία που θα έπρεπε να υπάρχει».

Για το εμβόλιο, είπε ότι αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι πρέπει να μας αφορούν σοβαρές καταστάσεις παρενέργειας και να μην γίνεται συζήτηση για αστείες περιπτώσεις.

  • «Είναι λάθος να λένε ότι το εμβόλιο βρέθηκε πιο γρήγορα από άλλα. Η καθυστέρηση που υπήρχε στα άλλα ήταν θέμα γραφειοκρατίας. Ποιος μπορεί να πει σε έναν ασθενή ότι είναι πιο καλό να μην εμβολιαστεί και να μολυνθεί παρά να μην εμβολιαστεί».

Σχετικά Άρθρα