Τελεσίγραφο Βρυξελλών σε Πολωνία και Ουγγαρία – Στον “αέρα” Ταμείο Ανάκαμψης και ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
Σε τροχιά κατά μέτωπο σύγκρουσης κινούνται οι Βρυξέλλες και τα δύο «κακά παιδιά» της ΕΕ, Πολωνία και Ουγγαρία, ενόψει της συνόδου κορυφής. Αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου επταετούς (2021-’27) προϋπολογισμού της ΕΕ, δύο ημέρες πριν την κρίσιμη – και τελευταία για το 2020 – σύνοδο κορυφής των «27», συνολικού ύψους άνω των 1,8 τρισ. ευρώ.
Κι αυτό, σε μια περίοδο που η πανδημία κυριολεκτικά «δαγκώνει» τις οικονομίες της Ευρώπης, με αρκετές χώρες να πασχίζουν να σταθούν τα πόδια τους και να έχουν αδήριτη ανάγκη τα συγκεκριμένα κονδύλια.
- Αιτία για την παραπάνω εικόνα είναι η στάση δύο εκ των κρατών-μελών, που ανήκουν και στην «Ομάδα του Βίσεγκραντ», της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, όπως είναι γνωστό, αρνούνται κατηγορηματικά να δεχτούν τη σύνδεση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων με τον σεβασμό του κράτους-δικαίου από τους εταίρους.
Ο εκνευρισμός που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι έντονος, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιδοθεί τελεσίγραφο προς Βαρσοβία και Βουδαπέστη για να άρουν το βέτο τους μέχρι το τέλος της ημέρας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα προχωρήσει η εφαρμογή ενός «Σχεδίου Β», το οποίο επεξεργάζονται ήδη πυρετωδώς τα επιτελεία της Κομισιόν και του Συμβουλίου.
Ετοιμάζεται Σχέδιο Β
Η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου επιβεβαιώθηκε και από τον επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, σε διάλογό του με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα συμφωνήσουν και οι 27 στη Σύνοδο Κορυφής. Αν δεν μεταπείσουμε τις δυο χώρες, η Κομισιόν έχει εναλλακτικό σχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πολιτικός.
Ποιο μπορεί, όμως, να είναι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο; Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον Πολωνία και Ουγγαρία επιμείνουν, οι υπόλοιποι «25» (ή, τέλος πάντων, όσοι συμφωνήσουν…) θα προχωρήσουν με μια μορφή ενισχυμένης συνεργασίας, που δεν θα απαιτεί ομοφωνία. Όσο για τις εγγυήσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου η Κομισιόν να βγει στις αγορές για δανεισμό, όπως προβλέπει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, θα επιμεριστούν σε όσα κράτη συμμετέχουν στο τελικό σχήμα.
Παρ’ ότι αυτό δεν είναι το ιδανικό σενάριο και ασφαλώς θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το όφελος θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από το κόστος, ενώ θα ξεπεραστεί οριστικά και το μπλόκο των δύο εταίρων.
Κοντός ψαλμός…