Πήρε ανάσα: Mε κενές κλίνες ΜΕΘ έπειτα από καιρό το Παπανικολάου
Καλό νέο από τη Θεσσαλονίκη μετέφερε η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτζάνη, η οποία ανέφερε πως η εφημερία του νοσοκομείο έκλεισε με τουλάχιστον τέσσερις κλίνες ΜΕΘ κενές.
Η Μ. Μπιτζάνη μίλησε στο Open και εκτίμησε ότι «οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τήρησαν επιτέλους τα μέτρα και γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η μικρή εικόνα βελτίωσης». Παρ’ όλα αυτά επεσήμανε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς, εφόσον ανά πάση στιγμή η θετική εικόνα μπορεί να ανατραπεί και οι ΜΕΘ να ξαναγεμίσουν.
Κοζάνη: Στα 16 τα κρούσματα κοροναϊού σε ιδιωτική κλινική
Όπως εξήγησε, «νοσηλεύουμε στις ΜΕΘ από 31 ετών μέχρι 78. Ο ασθενής των 31 ετών, δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν νοσούν μόνο ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Κανείς να μην θεωρεί τον εαυτό του ασφαλή. Είναι διάφοροι ασθενείς μικρότερων ηλικιών που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ένα μικρό ποσοστό με το που φτάνει στο νοσοκομείο διασωληνώνεται, αλλά συνήθως οι περισσότεροι βρίσκονται ήδη στις κλινικές Covid».
Σχετικά με την επιλογή ασθενών που θα μπουν στις ΜΕΘ, όπως αυτή είχε προκύψει από διάφορες καταγγελίες υγειονομικών, η Μ. Μπιτζάνη υποστήριξε ότι σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει χρειαστεί να γίνει επιλογή ασθενών για νοσηλεία. «Άνοιξαν πολλές κλίνες ΜΕΘ κι αυτό αποδεικνύει ότι κανείς δεν εξαιρέθηκε», είπε.
Σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται οι υγειονομικοί το πότε ένας ασθενής με κορονοϊό χρειάζεται διασωλήνωση, είπε ότι «οι ασθενείς παρουσιάζουν υποξυγοναιμία, δύσπνοια, τα οποία είναι τα πρώτα βαριά συμπτώματα».
Αναφορικά με το γεγονός ότι οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία περνούν τη νοσηλεία μόνοι τους, εφόσον δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο στους συγγενείς τους, η Μ. Μπιτζάνη, σημείωσε ότι «οι συγγενείς κρέμονται από το τηλέφωνο μέχρι να τους καλέσουμε για ενημέρωση. Τους καλούμε έναν έναν προσωπικά», είπε.
Σε σχέση με το τί χορηγείται στους ασθενείς προκειμένου να ξεπεράσουν τη νοσηλεία, η διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Παπανικολάου ανέφερε πως αυτά είναι κορτιζόνη και ρεμδεσιβίρη, ωστόσο «η ρεμβδεσιβίρη δεν κάνει τη δουλειά που περιμέναμε», τόνισε.
Σε σχέση τέλος με το άνοιγμα της αγοράς, υπογράμμισε ότι «ανοίξει δεν ανοίξει η αγορά, είναι ο κόσμος να έχει πάρει το μάθημά του και να τηρεί τα μέτρα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αιωνίως κλειστά, χωρίς δουλειές και με τηλεκπαίδευση».