Μοναχικές γιορτές με δύο νέα μέτρα – Ανησυχία για τα χωριά – Πόσο έτοιμη είναι πολιτεία για “λαθροχειρίες” στα εμβόλια
Την προσοχή των πολιτών επέστησαν δίνοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και την ανάλυσή τους, απόψε από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποτρέποντας όσους θα ήθελαν να περάσουν τα Χριστούγεννα κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα στο χωριό να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, αφού έδωσε τους αριθμούς των κρουσμάτων όπως αυτοί καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο που παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις, παρόλη τη μείωση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας σχεδόν σε όλη την επικράτεια.
«Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας.
Ο Δεκέμβριος είναι κάθε χρόνο ένας δύσκολος μήνας με αύξηση των ιώσεων, αλλά και πολλές υποχρεώσεις για όλους μας. Φέτος, θα είναι αρκετά διαφορετικός αλλά και πολύ πιο δύσκολος γιατί έρχεται σε συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης λόγω του lockdown. Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι, όπως έχουμε συνηθίσει. Ας σχεδιάζουμε, όμως, από τώρα διαφορετικά αυτά τα φετινά Χριστούγεννα και ας είναι κάτι που όλους μας, μάς στεναχωρεί πολύ.
Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο… και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».
Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αφού παρουσίασε την εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και έδωσε κάποια επιπλέον στοιχεία για τη χώρα μας, συνόψισε, λέγοντας ότι:
- «με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, η επιδημιολογική συρρίκνωση στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, αν και με πιο βραδείς ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το νοτιότερο τμήμα της χώρας διατηρεί χαμηλότερο φορτίο, ενώ σε λιγότερο αστικές περιοχές της Περιφέρειας παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας, με μικρά ωστόσο σημεία κάμψης».
Στη συνέχεια, απευθύνθηκε σε όσους ζουν στα χωριά και θεωρούν τους εαυτούς τους ασφαλείς:
- «Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ήθελα να παρακαλέσω ξανά όλους, αλλά κυρίως όσους βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις και χωριά, αν και γνωρίζω πόσο κουρασμένοι είστε, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά σας. Ίσως επειδή βρίσκεστε μακριά από τις μεγάλες πόλεις, να αισθάνεστε ότι είστε ασφαλείς, ότι ο ιός δεν σας αφορά. Δυστυχώς, ο ιός μας αφορά όλους αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ. Να φοράμε τις μάσκες και να αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες συναντήσεις με ανθρώπους που δε μένουμε στην ίδια στέγη. Προστατεύουμε τους ηλικιωμένους της οικογένειας μας, τηλεφωνούμε να δούμε τι κάνουν και ενημερώνουμε για το πώς πρέπει να προστατευθούν. Τους μιλάμε από απόσταση, τους βλέπουμε αν είναι ανάγκη από κοντά, πάντα με μάσκα και καλό αερισμό».
Από τη μεριά του, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα, το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.
- «Είναι σαφές το ερώτημα πού οφείλεται αυτή η διαφορά. Τα μέτρα είναι τα ίδια για όλες τις περιοχές. Αυτό που έχει διακυμάνσεις και είναι ξεκάθαρο, είναι το πόσο πιστά τα εφαρμόζουμε. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις».
Ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό, τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.
- «Σε αυτές τις περιοχές, το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι 6 αυτές Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση».
Σημείωσε, επίσης ο κ. υφυπουργός ότι, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά και τόνισε:
- «Κάνουμε έκκληση, λοιπόν, στους κατοίκους τόσο των πόλεων, όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας, για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης».
Τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς πως πρέπει να μέτρα να εφαρμόζονται με συνέπεια ενώ αναφέρθηκε και στους εντατικούς ελέγχους που γίνονται από τις 7 Νοεμβρίου (ημέρα που επιβλήθηκε το 2ο lockdown) για να προσθέσει:
«Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές. Είναι η ώρα οι περιοχές αυτές, οι αγαπημένοι μας συμπολίτες σε αυτές να δείξουν για ακόμη μια φορά επιμονή, υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων, είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δε φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.
Την ίδια στιγμή και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα όσο και στοιχεία που προκύπτουν από την ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων στην ιχνηλασία, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δυο επιπλέον μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.
· Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δε θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
· Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους.
Και τα δυο αυτά μέτρα, ισχύουν από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί.
«Έχουσι γνώσιν οι φύλακες»
Σε ερώτηση του libre σχετικά με τις προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ. και της Ιντερπόλ για κυκλώματα που ενδεχομένως θα αποπειραθούν είτε να κλέψουν τα εμβόλια για τον κοροναϊό, είτε να διακινήσουν εμβόλια «μαϊμού», ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η πολιτεία έχει λάβει και γνώση και σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις και έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο προστασίας του ελληνικού σχεδίου εμβολιασμού για τον κοροναϊό».
«Έχουσι γνώσιν οι φύλακες», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας την παγκόσμια προειδοποίηση της Ιντερπόλπρος τις 194 χώρες μέλη της να προετοιμαστούν για δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που στοχεύουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό.