Ύφεση σοκ στο “δυνατό” τρίμηνο – Ξεπερνάει το 7% με 8%
H Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, και όλα δείχνουν πως το πιο «δυνατό» τρίμηνο της οικονομίας η ύφεση άνω του 7% -8% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.
Σημειώνεται πως το δεύτερο τρίμηνο η ύφεση ήταν 15,2% και στο πρώτο 0,9%. Πρόσφατες προβλέψεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, δείχνουν πτώση του πραγματικού ΑΕΠ το 2020 κατά 10,8%, ενώ εκτιμάται πως το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 7,5%. Για το 2021 και το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,4% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση (-6,8% και -4,2% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις μεγάλος ασθενής φέτος αναδεικνύεται ο κραταιός πυλώνας του τουρισμού παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αυξημένες εισπράξεις από το άνοιγμα των συνόρων και την άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο (Ισπανία σε -8,7% στο τρίτο τρίμηνο από -21,5% στο δεύτερο τρίμηνο, Ιταλία στο -4,7% από -17,9%, Γαλλία στο -4,3% από -18,9%, Γερμανία στο – 4,2% από -11,2%, Αυστρία στο -5,3% από -14,5%, Κύπρος στο – 4,4% από -12,3%) στην Ελλάδα ο λογαριασμός της οικονομικής ζημιάς δεν κινήθηκε έτσι ακριβώς. Χωρίς τις εξαγωγές και με τα έσοδα από τον τουρισμό να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση το τρίτο τρίμηνο του 2020 κινήθηκε σε έντονους υφεσιακούς ρυθμούς με το «κοντέρ» να δείχνει πτώση άνω του 7% – 8%.
Aν και μικρότερη σε ένταση σε σχέση με το -15,2% που ήταν το μέγεθος της «βουτιάς» στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εντούτοις πρόκειται για μία συρρίκνωση η οποία έρχεται να προστεθεί στο νέο τσουνάμι των αρνητικών εξελίξεων που προκαλεί το νέο γενικευμένο lockdown στην χώρα.
Σημειώνεται ότι με βάση το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος αναμένεται να φτάσει στο 10,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης για 8,2%.
Έτσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας και με την οικονομική καραντίνα να παίρνει συνεχείς παρατάσεις και να «στραγγίζει» περαιτέρω τις επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό φέτος η ύφεση να βαθύνει ακόμη περισσότερο.