Ιδιωτικά εργαστήρια σταματούν τα τεστ κοροναϊού μετά το πλαφόν – Κριτική στο Υπ. Ανάπτυξης

Ιδιωτικά εργαστήρια σταματούν τα τεστ κοροναϊού μετά το πλαφόν – Κριτική στο Υπ. Ανάπτυξης

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) με ανακοίνωσή του ενημερώνει για την απόφαση των ιδιωτικών εργαστηρίων να σταματήσουν τη διενέργεια τεστ κοροναϊού, χαρακτηρίζοντας την εκτέλεσή τους «ανέφικτη», μετά το πλαφόν στις τιμές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Σύνδεσμος, προτείνει στην Πολιτεία τη δωρεάν διενέργεια των τεστ από τους πολίτες «μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας.

H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης.

Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη και ανήθικη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που με το ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», η τιμή της PCR με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ κυμαίνεται στα 85 ευρώ με επιπλέον χρέωση δειγματοληψίας και τελική τιμή που υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ως κλάδος έχουμε προτείνει την διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19.

Η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε για αυτό και την επαναφέρουμε θέτοντάς την υπόψη των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας».

Μαστοράκου: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης αιφνιδίασε την αγορά με μία απαράδεκτη ανακοίνωση»

Μιλώντας στo thebest.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, επεσήμανε ότι

  • «το Υπουργείο Ανάπτυξης αιφνιδίασε την αγορά με μία απαράδεκτη ανακοίνωση, με στόχο τα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία ουσιαστικά κατηγορεί για αισχροκέρδεια».

«Προέβη λοιπόν σε μία ανακοίνωση για πλαφόν στα τεστ covid χωρίς καμία διαβούλευση και κοστολογική ανάλυση της διαδικασίας που απαιτείται για να γίνουν τα τεστ. Αυτή η βίαιη και απότομη συρρίκνωση των αποζημιώσεων των εργαστηρίων που κάνουν τεστ θα έχει αρνητικές συνέπειες», πρόσθεσε και εξήγησε ότι τα κόστη (υλικά, στολές, απολυμάνσεις, αμοιβές γιατρών κλπ.) και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται στα εργαστήρια είναι συγκεκριμένα.

Η κ. Μαστοράκου στέκεται στους κινδύνους που υπάρχουν αν τα μικρά εργαστήρια δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και σταματήσουν τα τεστ: «Αυτή τη στιγμή γίνονται καθημερινά 22.000 τεστ και από αυτά το 50% γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Στα νέα δεδομένα θα μπορέσουν μόνο μεγάλα εργαστήρια που θα πρέπει να κάνουν εκατοντάδες- χιλιάδες τεστ για να αντεπεξέλθουν με τα νέα δεδομένα στο κόστος. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει στο δημόσιο. Θα αντιμετωπίσουμε ολιγοπωλιακές καταστάσεις με τις μικρές παραγωγικές μονάδες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα κόστη. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν εκπτώσεις και να γίνουν αστοχίες».

«Πρόβλημα επικοινωνίας» μεταξύ των μητρώων καταγραφής

Η κα Μαστοράκου μίλησε ακόμα στο thebest.gr για όσα αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» σχετικά με το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων: «Φαίνεται πώς υπήρξε πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των μητρώων καταγραφής», είπε.

Και εξήγησε παρουσιάζοντας ένα ακόμα μπάχαλο του ελληνικού συστήματος:

  • «Από την μία τα ιδιωτικά εργαστήρια υποχρεώθηκαν να στέλνουν μία λίστα στον ΕΟΔΥ με όσα τεστ έγιναν, είτε βγήκαν θετικά είτε αρνητικά, ενώ από την άλλη στο μητρώο covid πιστοποιούνταν τα αποτελέσματα από τους γιατρούς. Έχω μαρτυρίες γιατρών για κρούσματα που δεν καταγράφηκαν, ωστόσο δεν έχω άλλα στοιχεία για αυτό. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν τεστ γνωρίζοντας πως αν είναι θετικοί, θα ενημερώνονταν από τον ΕΟΔΥ μέσα σε τρεις μέρες. Ωστόσο είχαν ενημέρωση επτά μέρες μετά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην κοινότητα νομίζοντας ότι είναι αρνητικοί».

Σχετικά Άρθρα