Γρίφος το “διάγγελμα” Μητσοτάκη – Γιατί το σκέφτεται – Ο “Μαύρος Νοέμβρης” και ο οδικός χάρτης των Χριστουγέννων

Γρίφος το “διάγγελμα” Μητσοτάκη – Γιατί το σκέφτεται – Ο “Μαύρος Νοέμβρης” και ο οδικός χάρτης των Χριστουγέννων

Ο Νοέμβριος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο “μαύρος” μήνας του κοροναϊού για την Ελλάδα, καθώς κατέληξαν περισσότεροι από 1.700 συμπολίτες μας, από το σύνολο των 2.406 θανάτων στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στους διασωληνωμενους, οι 135 του Οκτωβρίου, εκτινάχθηκαν, καθώς μέσα στον Νοέμβριο είχαμε 600 περιπτώσεις που χρειάστηκε να διασωληνωθούν στις ΜΕΘ. Σημειώνεται, ότι κατά το πρώτο κύμα κοροναϊού στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπέρασαν τους 100.

Τεράστια είναι η αύξηση και των κρουσμάτων κοροναϊού μέσα στον Νοέμβριο. Από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, συνολικά είχαμε 39.251 κρούσματα κορονοϊού, ενώ για τον μήνα Νοέμβριο, τα κρούσματα κορονοϊού εκτοξεύθηκαν στα 66.020. Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται χωρίς αμφιβολία η Θεσσαλονίκη διότι εκεί έχει καταγραφεί το 20% των συνολικών κρουσμάτων κορονοϊού του Νοεμβρίου.

Γρίφος το διάγγελμα Μητσοτάκη

Παρά το ότι διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα lockdown η διάδοση του ιού παραμένει υψηλή όπως και η σταθεροποίηση των κρουσμάτων κοροναϊού. Χθες κατεγράφησαν 2.199 κρούσματα και 111 θάνατοι. 596 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Σημαντικό κριτήριο όπως τονίζουν όλοι για την άρση του lockdown είναι και η πίεση στα νοσοκομεία.

  • Όπως όλα δείχνουν το lockdown δεν θα αρθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Θα παραταθεί σίγουρα έως τις 14 και πιθανώς και μετά. Και η ασάφεια ως προς την άρση των μέτρων η οποία πλέον συναρτάται άμεσα από τα επιδημιολογικά δεδομένα πιθανώς είναι και βασικός λόγος που ο Κυριακος Μητσοτάκης σκέφτεται αν θα απευθύνει ο ίδιος “διάγγελμα” ή η παράταση ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, πάντα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Οι ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία που θα λάβουν την Παρασκευή, προκειμένου να εισηγηθούν τις όποιες αποφάσεις.

Η εστίαση παραμένει δύσκολη εξίσωση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να ζητούν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους στην περίπτωση που μετά αναγκαστούν να κατεβάσουν και πάλι ρολά. Πάντως στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση να λειτουργήσουν από τις 21 ∆εκεµβρίου μόνο οι καφετέριες και μόνο εξωτερικοί χώρο και όχι τα εστιατόρια και τα µπαρ. Θα πρέπει να πέσουν πολύ τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι για να ανοίξουν τα εστιατόρια και βεβαίως με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Για τα σχολεία, αν και η επιτροπή των ειδικών εμφανίζεται διχασμένη. Ωστόσο, όσο προχωρούν οι μέρες, απομακρύνεται περισσότερο το ενδεχόμενο επιστροφής στις αίθουσες μέσα στον Δεκέμβριο για τους μαθητές. Αν δεν επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές Δημοτικούς στις 14 Δεκεμβρίου, μετά, η επιστροφή τους μετατίθεται για μετά τις γιορτές.

Οι βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη»

  • Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό
  • Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με μία + μία οικογένεια
  • Στις 14 /12 θα ανοίξουν μόνο λιανεμπόριο (μικρά καταστήματα και όχι εμπορικά κέντρα), καταστήματα εποχιακών ειδών και κομμωτήρια, αλλά και αυτά μόνο με ραντεβού και αυστηρούς κανόνες
  • Κλειστή η εστίαση, κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες του κλάδου – δεν επιθυμούν λύση – ακορντεόν
  • Για τα σχολεία υπάρχουν σκέψεις, να μην ανοίξουν τελικά στις 14/12 και μόνο για μία εβδομάδα, αλλά να ανοίξουν το 2021.

Σχετικά Άρθρα