Έρευνα της PRORATA: Οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας – Ανεύθυνη η στάση της εκκλησίας
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι πολίτες ταυτίστηκαν με την ηγεσία, όπως συνήθως συμβαίνει στις κρίσεις. Μετά όμως και τις θερινές παλινωδίες ιδίως σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού, το φθινόπωρο οι διαθέσεις των πολιτών άλλαξαν, το… κοντέρ μηδένισε, είχαν επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο οι αναλυτές Κ. Πουλάκης και Δ. Κολτσίδα από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.
Του Νίκου Παπαδημητρίου
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται σήμερα με την έρευνα της κοινής γνώμης της Prorata, για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών»: από τον Σεπτέμβριο οι αρνητικές γνώμες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας άρχισαν να… παίρνουν κεφάλι, να υπερέχουν ποσοτικά έναντι των αντίστοιχων θετικών.
Στο ερώτημα, ειδικότερα,
- «πώς αξιολογείτε συνολικά τη μέχρι στιγμής διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση» από το 80% (!) σίγουρα θετικά/ μάλλον θετικά έναντι 18% σίγουρα αρνητικά/ μάλλον αρνητικά του περασμένου Μαρτίου, τον Σεπτέμβριο το κλίμα αντιστράφηκε: 52% αρνητικές και 47% θετικές γνώμες, εικόνα που διατηρείται και τον Νοέμβριο, χωρίς, πάντως, μεγάλη περαιτέρω πτώση για την κυβέρνηση (55-45).
Κλίμα που αποτυπώνεται και στη βαθμολόγηση επιμέρους τομέων, λειτουργία νοσοκομείων (55% αρνητικές απόψεις – 45% θετικές), λειτουργία των σχολείων (58% – 41%), λειτουργία των επιχειρήσεων (57% – 41%) –στον τελευταίο δείκτη το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και τον Σεπτέμβριο πλειοψηφούσαν οριακά οι θετικές γνώμες.
Στην ίδια έρευνα βλέπουμε εξάλλου και την απάντηση σε ένα ερώτημα, η οποία αποτελεί χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης.
- «Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ή δεν έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την αποτροπή του δεύτερου lockdown» ήταν το ερώτημα της Protata και οι απαντήσεις είχαν ως εξής: «Σίγουρα έκανε ό,τι ήταν δυνατό» 14%, «μάλλον έκανε ό,τι ήταν δυνατό» 21%, αθροιστικά 35%, όταν 21% των ερωτηθέντων κρίνει ότι «μάλλον δεν έκανε ό,τι ήταν δυνατό» και πολύ περισσότεροι, 44% πιστεύουν ότι «σίγουρα δεν έκανε ό,τι είναι δυνατόν», αθροιστικά 65%.
Το κλίμα αυτό βλέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εντείνει την κριτική του έναντι της κυβέρνησης, με τρία, κατά βάση, θέματα: τεστ, «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ και το ενσταντανέ του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα,
- «ο Νοέμβριος έκλεισε με το δραματικό αρνητικό ρεκόρ 1.780 θανάτων. Το ΕΣΥ συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάρρευση, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα κλπ). Ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις δεν προλαβαίνουν καν να διασωληνωθούν ή να μπουν σε ΜΕΘ λόγω της υπερφόρτωσης του ΕΣΥ, ενώ την ίδια ώρα πολύ μεγάλο ποσοστό υγειονομικών ήδη έχει νοσήσει και βρίσκεται εκτός μάχης. Η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει να μην στηρίζει το ΕΣΥ, μην κάνοντας μόνιμες προσλήψεις.
Η πανδημία συνεχίζει ανεξέλεγκτη και η όποια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης μέσα από τη μείωση των τεστ που διενεργούνται τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λιγότερα κρούσματα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος χειρισμός που στέλνει εκ νέου λάθος μήνυμα χαλάρωσης στους πολίτες», προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που επικαλείται τη «χαρακτηριστική» αναφορά της καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού που τονίζει, σύμφωνα και με την Κουμουνδούρου, το αυτονόητο:
- Ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση κρουσμάτων αφού δεν γίνονται μαζικά και επαρκή τεστ για να έχουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα». Επί της ουσίας «με τόσο λίγα τεστ», αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν έχουμε πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα. Για αυτό φέρει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση που εννιά μήνες άφησε το τεστ να γίνει προϊόν πολυτελείας μόνο για όσους είχαν να δώσουν 150 ευρώ και ακόμα και τώρα αρνείται να προχωρήσει στη συνταγογράφησή του».
Παράλληλα με το θέμα των τεστ, ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα είναι και το έτερο ζήτημα, αυτό των… «διπλών βιβλίων» κρουσμάτων:
- «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν άμεσες εξηγήσεις και διερεύνηση των αποκαλύψεων για παράλληλη καταγραφή κρουσμάτων με αποτέλεσμα λανθασμένα στοιχεία στην Επιτροπή που εισηγείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την ‘Εφημερίδα των Συντακτών’, όντως υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής, ένα του ΕΟΔΥ και αυτό της ΗΔΙΚΑ.
“Παρά το σάλο”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τη δημοσίευση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και των πρακτικών συνεδριάσεων της Επιτροπής για να γνωρίζουν άπαντες τι ακριβώς συμβαίνει και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Η άρνηση αυτή, παρά το σάλο, αποτελεί de facto ομολογία ενοχής της κυβέρνησης, με προσωπική ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Ήδη μία σειρά από μέλη της Επιτροπής (Τ. Παναγιωτόπουλος, Αλκ. Βατόπουλος κλπ) με παρεμβάσεις τους παραδέχονται δημόσια το θέμα διαφάνειας στα επιδημιολογικά στοιχεία και καταγγέλλουν ελλιπή ενημέρωση της Επιτροπής και προβληματική συνεργασία ΕΟΔΥ – Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είναι αδιανόητο να έχουμε φτάσει στις σημερινές δραματικές εξελίξεις, είτε γιατί η κυβέρνηση προσπαθούσε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την επέλαση της πανδημίας και την κατάρρευση του ΕΣΥ είτε γιατί δεν συνεννοούνταν μεταξύ τους οι καθ’ ύλην αρμόδιοι».
Παράλληλα δε, με τις ερωτήσεις της Φ. Γεννηματά και του Γ. Βαρουφάκη προς τον πρωθυπουργό, η Κουμουνδούρου παίζει το «χαρτί» της κλήσης των κ. Κικίλια, Χαρδαλιά, Αρκουμανέα και Τσιόδρα ως επικεφαλής της Επιτροπής, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και μάλιστα ως δεύτερο βήμα κλιμάκωσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού στο Βασίλη Κικίλια, ενώ εξετάζεται παράλληλα μία σειρά από πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων για ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα.
Την ίδια στιγμή είναι προφανές, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την εικόνα του πρωθυπουργού από την Πάρνηθα:
- «Δεν έχει καμία ενσυναίσθηση της κατάστασης και του δράματος που ζει η χώρα με δική της υπαιτιότητα, αφού δεν προετοίμασε το ΕΣΥ. Μετά τους πανηγυρισμούς του κ. Γεωργιάδη και του κ. Κοντοζαμάνη, μετά την αδιανόητη δήλωση Γεραπετρίτη πως αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης να επιβεβαιώσει πως η ‘ατομική ευθύνη’ που επικαλείται για την καθημερινή τραγωδία της πανδημίας αφορά όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιον και ότι δεν έχουν επαφή με την δραματική πραγματικότητα.
Οι δικαιολογίες του κ. Πέτσα για ‘ανθρώπινο Πρωθυπουργό’ δεν πείθουν ούτε τους ίδιους. Δεν είναι καθόλου ανθρώπινο να παραβιάζεις τα μέτρα που ισχύουν για όλους τους πολίτες, υπό την απειλή προστίμου, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα καταγράφει αρνητικά ρεκόρ σε απώλειες», καταλήγει η κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης.