Τι συμβαίνει με τα τεστ:Γιατί οι ειδικοί λένε “λιγότερα τεστ, λιγότερα κρούσματα”;

Τι συμβαίνει με τα τεστ:Γιατί οι ειδικοί λένε “λιγότερα τεστ, λιγότερα κρούσματα”;

Το ερώτημα που τίθεται από επιστήμονες εκτός της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά και από πολιτικά κόμματα είναι ευθύ: γιατί μειώθηκαν τα τεστ ανίχνευσης του Covid-19 το τελευταίο διάστημα; Η ευφορία που προκαλεί η μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες ίσως κρύβει τον κίνδυνο της παραπλάνησης. Κι αυτό διότι στην επίσημη ενημέρωση δεν ανακοινώνεται μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού κατά το προηγούμενο 24ωρο και ο αριθμός των τεστ (μοριακών και rapid) που διενεργήθηκαν. Όπως έχει τονίσει ο καθηγητής Γεννετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης “λιγότερα τεστ οδηγούν σε λιγότερα κρούσματα”.

Η παράμετρος είναι κρίσιμη καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται αποτελεί μια εξ εκείνων που οδηγούν τους ειδικούς στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στις σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Μια λανθασμένη εντύπωση προκαλεί εξωραϊσμένη εικόνα και προκαλεί αντανακλαστικά χαλάρωσης των πολιτών, σε μια περίοδο, μάλιστα, που περισσότερο συζητείται η άρση του lockdown και όχι η αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ.

Το ερώτημα “ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού των τεστ στο ένα τρίτο την ώρα που οι ‘σκληροί’ δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) παραμένουν δραματικά υψηλοί;” έθεσε στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του, όπου τονίζει:

“Στην επιδημιολογική εικόνα που περιγράφει η επίσημη ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται σωρευτικά ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται σε όλη τη χώρα. Από την εξέταση των σημερινών στοιχείων προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 11.372 τεστ (μοριακά και rapid), ενώ πέντε μέρες πριν (στις 26.11) ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 31.518”.

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το θέμα έθεσε με δηλώσεις του στο newsbomb.gr ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Τα σημερινά στοιχεία (1.044 κρούσματα) που παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ δεν τα λαμβάνω υπόψιν μου καθώς διενεργήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ. Από αύριο Τρίτη, θα δούμε την πραγματική εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δερμιτζάκης.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την εξέλιξη θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα κυμαίνονται στα 1.200 – 1.300. Ωστόσο, θα αργήσουμε ακόμα να δούμε μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Και ο καθγητής κατέληξε: «Το τρίτο κύμα δεν έχει να κάνει με το πότε αλλά με το πώς θα “ανοίξουμε”. Αν όταν γίνει η άρση του lockdown δεν τηρούμε αυστηρά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.α.) τότε ακόμα και με 100 κρούσματα την ημέρα να “ανοίξουμε” το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει».

Ο δε καθηγητής της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Ι. Τούντας εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα είναι αυτή την περίοδο 100.000, όταν η εκπρόσωπος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε προ ημερών για 25.000 κρούσματα. Η διαφορά είναι μεγάλη και πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Όλα αυτά στη σκιά των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για “παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων” που διαψεύδει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για fake news, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά που ενδεχομένως αποσαφηνίσει η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές που καταγράφουν τον αριθμό των τεστ και των κρουσμάτων ανά ημέρα παρατηρούν πως ενώ μέχρι πρότινος διενεργούνταν 20-30.000 μοριακά τεστ ημερησίως, το τελευταίο διάστημα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί αισθητά, με αποκορύφωμα τα μόλις 7.000 μοριακά τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή για να δώσουν ένα μικρό αριθμό κρουσμάτων -λίγο πάνω από 1.000- στις ανακοινώσεις της Δευτέρας. Γεγονός που καταγράφηκε στα ΜΜΕ ως αισθητή ή εντυπωσιακή μείωση κρουσμάτων, κάτι, όπως αποδεικνύεται, όχι αντιπροσωπευτικό. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι η θετικότητα παραμένει σε πολύ υψηλό ποσοστό (πάνω από 14%), κάτι που δεν έχει απαντηθεί.

Χαρακτηριστικός είναι ο πιο κάτω πίνακας:

Σχετικά Άρθρα