Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει η μείωση του δείκτη RT – Τι είπε για την παράλληλη λίστα ΕΟΔΥ
Ο Αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, μίλησε στην ΕΡΤ1 για το θέμα των δύο αρχείων καταγραφής κρουσμάτων, σχολιάζοντας όσα ανέφεραν κατά τη χτεσινή ενημέρωση για την πανδημία στο υπουργείο Υγείας αφενός ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Νίκος Αρκουμανέας αφετέρου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο καθηγητής ήταν απόλυτα σύμφωνος με όσα τόνισαν τόσο ο κ. Αρκουμανέας όσο και ο κ. Χαρδαλιάς σχετικά με το ότι υπάρχει ένα ενιαίο αρχείο καταγραφής και προς το ότι δίνονται τα πλήρη στοιχεία από τον ΕΟΔΥ στα μέλη της επιτροπής.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος εάν τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που εισηγούνται τα μέτρα, κατά τις συνεδριάσεις τους προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι θα πρέπει να γίνει ανά περιοχή στη χώρα, λαμβάνουν τα στοιχεία που πρέπει ώστε να καταλήξουν στις σωστές γνωμοδοτήσεις, απάντησε:
- «Έχουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν το αρχείο ασθενών. Πρόκειται για ένα αρχείο, όπου εκεί καταχωρούνται όλα τα δεδομένα από όλους τους φορείς που πραγματοποιούν τον έλεγχο και συνεπώς πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στους συμπολίτες μας ότι κάτι δε λειτουργεί καλά. Προφανώς, όλοι μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και γινόμαστε και μαθαίνουμε και αυτός είναι ο σκοπός μας: να προχωρούμε στο μέλλον και να μαθαίνουμε από το παρελθόν έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε».
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Παρασκευής, σχετικά με το δείκτη Rt και το αν ο αριθμός αναπαραγωγής έχει αρχίσει και μειώνεται, καθώς τα στοιχεία -συνολικά σε όλες τις περιοχές της χώρας- δείχνουν να είναι πλέον κάτω από το 1.
- «Ο δείκτης Rt μας λέει πόσο γρήγορα μειώνονται τα κρούσματα. Όσο μειώνεται το Rt, τόσο πιο γρήγορα μειώνονται και οι καθημερινές μεταδόσεις. Παρόλα αυτά, ένα κρίσιμο μέγεθος είναι επίσης και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, πόσοι δηλαδή συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή πάσχουν και ανάλογα αυτό καθορίζει και την πίεση προς το σύστημα Υγείας. Με άλλα λόγια, αν είχαμε μεγάλη μείωση στον αριθμό κρουσμάτων και αν είχαμε –θεωρητικά– μικρό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, τότε αυτό δε θα μας απασχολούσε, δε θα υπήρχε πίεση προς το σύστημα Υγείας. Όσο μεγαλύτερο το φορτίο στην κοινότητα, ο αριθμός δηλαδή των ενεργών κρουσμάτων τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για πιο ταχεία μείωση, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί και το σύστημα Υγείας».
Ένα ακόμα ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Παρασκευής ήταν εάν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα.
- «Αρκεί να προσθέσουμε τον αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών μπορούμε να έχουμε μία αδρή εκτίμηση ποιος είναι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Βέβαια, αυτό πάντα υποεκτιμά την πραγματικότητα γιατί δεν καταφέρνουμε ποτέ να διαγνώσουμε το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων. Μας δίνει, όμως, μία καλή εκτίμηση σε ό,τι αφορά το φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα».
Η εκτίμηση του καθηγητή επιδημιολογίας εάν η 7η Δεκεμβρίου θα είναι ή όχι η ημερομηνία που θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να «ανοίγουμε» από το lockdown ήταν πολύ επιφυλακτική.
- «Αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα. Θα εξαρτηθεί από την πορεία μας πανδημίας μέσα στην εβδομάδα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μη μας αρκέσει ακόμα μία εβδομάδα και να χρειαστεί περεταίρω. Με επιφύλαξη το λέω, δεδομένου ότι δεν έχουμε μπροστά μας τα στοιχεία».
Την ίδια επιφύλαξη τήρησε και ως προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων…
- «Και αυτό είναι κάτι που θα εκτιμηθεί. Τα σχολεία είναι μία ειδική περίπτωση και προς σε αυτό το θέμα, η λογική είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις, που είναι μία κρίσιμη παράμετρος για το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα κρούσματα στην κοινότητα, οπότε δεν είναι ανεξάρτητο τελικά από τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σχολιάζοντας τις εικόνες από στολισμένους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας που έχουν πλημμυρίσει κόσμο που κάνει τις αγορές του ενόψει Χριστουγέννων, ακριβώς μετά την εκεί άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παρασκευής, ήταν κατηγορηματικός:
- «Είναι από τις εικόνες που δεν πρέπει να δούμε. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να συστήνουμε διαρκώς μέτρα περιορισμού. Πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας κάποιες βασικές αρχές: για να μπορούμε να λειτουργήσουμε, να δραστηριοποιηθούμε λίγο πιο ελεύθερα, θα πρέπει να τηρήσουμε όλοι –με θρησκευτική ευλάβεια- κάποια μέτρα: Ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους, καθολική χρήση μάσκας και ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους αποφυγή συγχρωτισμού και χρήση μάσκας. Αν τα τηρήσουμε αυτά, με τις επιπλέον προφυλάξεις σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας, τότε δε θα έχουμε πρόβλημα».
Ρούλα Σκουρογιάννη