Καραντίνα μέχρι νεωτέρας: Προβληματισμός των ειδικών για τα αντικρουόμενα στοιχεία – “Δεν βγαίνουν” χρόνος καραντίνας και εξάπλωση του ιού
Οι περισσότεροι επιστήμονες δείχνουν να είναι πολύ επιφυλακτικοί για το πότε θα πρέπει να “ανοίξει” η χώρα και όλοι συνηγορούν ότι η ημερομηνία αυτή να ΜΗΝ είναι η 7η Δεκεμβρίου. Τα επικρατέστερα σενάρια μιλούν για νέα διπλή παράταση του lockdowvn, καθώς θάνατοι, διασωληνωμένοι, και κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα δυσανάλογα με τον χρόνο της γενικής καραντίνας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα, Κυριακή 29.11.2020, η Ελλάδα θρηνεί έναν συμπολίτη μας κάθε 15 λεπτά! Συνολικά 691 νεκροί σε μόλις επτά 24ωρα!
Από την περασμένη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, η θλιβερή λίστα είναι η εξής:
- Στις 23 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 84
- Στις 24 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 101
- Στις 25 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 87
- Στις 26 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 99
- Στις 27 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 101
- Στις 28 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 121
- Στις 29 Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 98
Τι λένε οι επιστήμονες
Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να γίνει άρση μέτρων και βγούμε από το lockdown για τον κορονοϊό και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Το σύστημα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού τόνισε Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση μέτρων της καραντίνας μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα. Με την άποψη αυτή συμφωνεί η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αρθούν ακόμα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, καθώς κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά.
Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ3 επισήμανε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το νέο άνοιγμα σχολείων.
Βασιλακόπουλος: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε
Όπως είπε μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, το σενάριο για άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, μάλλον θα μείνει… σενάριο.
“Δε νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους… Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χαλαρώσουμε όπως χαλαρώσαμε στο τέλος της Άνοιξης. Γιατί σε λιγότερα από ένα μήνα θα είμαστε χειρότερα απ΄ ό,τι είμαστε τώρα! Να συνεχίσουμε να φοβόμαστε τον ιό”…
Ο καθηγητής διευκρίνισε μάλιστα, μιλώντας για την άρση του lockdown: “Όλα τα σενάρια θα πρέπει να είναι για το πώς θα επαναλειτουργησουμε μερικώς και όχι κανονικά…”
Συμπλήρωσε με νόημα ότι εικόνες όπως αυτές που καταγράφηκαν την παραμονή της καραντίνας, που ήταν έξω όλη η Αθήνα και ψώνιζε, θα πρέπει να μην καταγραφούν ξανά, μέχρι να εμβολιαστεί ο κόσμος. Τόνισε μάλιστα, για εκείνους που είναι ακόμα σκεπτικοί για το εμβόλιο:
“Το εμβόλιο δεν φτιάχτηκε τέλος Νοεμβρίου αλλά από το τέλος της Άνοιξης και όλο αυτό το 6μηνο δοκιμάζεται. Θα είναι ασφαλές. Πρώτος θα το κάνω”!
Παπαευαγγέλου: Γιατροί και νοσηλευτές στα όρια τους
Μιλώντας στον Alpha, η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι οι γιατροί είναι στα όριά τους αλλά και οι νοσηλευτές πρώτης γραμμής. Έχουν εξαντληθεί οι παθολόγοι και οι εντατικολόγοι, προσπαθώντας να σώσουν τους συγγενείς μας…
Η ίδια θεωρεί ότι τα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν. Τα Λύκεια είναι διαφορετική υπόθεση γιατί είναι διαφορετική η παθοφυσιολογία των εφήβων από τα μικρά παιδιά.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων το άνοιγμα των σχολείων.
Όσο τέλος για το άνοιγμα της αγοράς, η ίδια είπε ότι είναι πολλές οι παράμετροι για να γίνει. Δεν μετράμε μόνο τα κρούσματα είπε, αλλά… “Κοιτάμε και τις τάσεις και τις παραμέτρους ανά περιοχή, ανά ηλικία, ανά κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα”…
Οι 6 δείκτες που θα δώσουν το “πράσινο φως”
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ρόλο κλειδί για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα παίξει για την κυβέρνηση η κατάσταση στο σύστημα υγείας.
Οι 6 παράμετροι είναι:
- Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων
- Ο αριθμός των νοσηλευομένων και ειδικά των διασωληνωμένων
- Το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων
- Ο δείκτης θετικότητας (το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στα τεστ που γίνονται)
- Ο δείκτης RT (το πόσα άτομα μολύνει ένα κρούσμα)
- Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων