Η “στροφή” Δένδια: Τι σημαίνει η επιθετική ρητορική κατά της Μέρκελ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Η “στροφή” Δένδια: Τι σημαίνει η επιθετική ρητορική κατά της Μέρκελ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια στο Politico, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής όπου θα τεθεί στο τραπέζι η τουρκική προκλητικότητα και θα συζητηθούν κυρώσεις, συνιστούν κατά ορισμένους μια σοβαρή συνθήκη σύγκρουσης στις σχέσεις της Ελλάδας με την Γερμανία.

Γράφει χαρακτηριστικά το Politico: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίθηκε στον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ απορρίπτοντας εκκλήσεις από την Αθήνα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ελληνικό αίτημα για εμπάργκο πώλησης των λεγόμενων “αόρατων” υποβρυχίων στην Τουρκία (τέσσερα τέτοια διαθέτει η Ελλάδα και η πώληση έξι, όπως έχει συμφωνηθεί με σύμβαση του 2009, τείνει να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο), ο κ. Δένδιας ήταν σαφής: «Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία κατανοεί επίσης την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης »

«Εάν κάνετε τα ίδια πράγματα που κάνατε στο παρελθόν και περιμένετε άλλο αποτέλεσμα στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη« αφελές »- και αυτός είναι ένας ήπιος όρος για αυτό, θα έλεγα», είπε, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενες στην Γερμανία και δη στην Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Εστίας”, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε μυστικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στο Βερολίνο, κάτι που, ωστόσο, ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται, από το υπουργείο Εξωτερικών. Ενώ έθεσε το θέμα του εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα και στην αρμόδια επιτροπή της Γερμανικής Βουλής. Το Βερολίνο παραπέμπει προσώρας στο γεγονός ότι ένα εμπάργκο στην παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στην γερμανική εταιρεία κατασκευής (Thyssen Krup) καθώς και στο ότι πρόκειται για την υλοποίηση μιας σύμβασης προ δεκαετίας και πλέον, σε χρόνο, δηλαδή, που δεν είχε εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα με τον τρόπο που την βλέπουμε να εκδηλώνεται σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΛΗΝΑΚΗ ΣΤΟ LIBRE: Πως να αντιστρέψουμε ένα Τουρκικό “τζακπότ” στη Σύνοδο Κορυφής

Η αλήθεια είναι πως η γερμανική πολιτική στην περιοχή και έναντι της Τουρκίας έχει αποτύχει παταγωδώς και η περίφημη διαμεσολάβηση Μέρκελ,Μισέλ,Μπορέλ και Μαας που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι δεν έχει κατορθώσει να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Επειδή δεν έχει καταστεί να επιτύχει την αποκλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, η οποία ακολουθεί την γνωστή τακτική της σχετικής αποκλιμακωσης πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής ώστε να δώσει επιχειρήματα στο Βερολίνο για να μην επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η Σύνοδος που ακολουθεί, όμως, φαίνεται πως είναι η τελευταία ευκαιρία να αλλάξει η τακτική της Γερμανίας και το “πανηγυρικό” ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά την επιβολή κυρώσεων έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες.

Ο Νίκος Δένδιας, είναι αλήθεια, έκανε ένα βήμα αναβάθμισης της σκληρής ρητορικής προς τη Γερμανία και αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για στροφή της στρατηγικής της ελληνικής διπλωματίας προς τις ΗΠΑ και την προσδοκία πως η διοίκηση Μπάϊντεν (μετά τις 20 Ιανουαρίου που εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο) θα επαναφέρει την “κανονικότητα” στην περιοχή και θα επιτρέψει την ανάληψη πρωτοβουλιών από το νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Κάποιοι, ωστόσο, διατυπώνουν ενστάσεις εάν η ρητορική Δένδια αποτελεί προϊόν συμφωνίας για τη νέα ελληνική στάση έναντι του Βερολίνου (Μαξίμου-ΥΠΕΞ), ή σηματοδοτεί μια προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών να συγκρουστεί με τη Γερμανία στο πλαίσιο μιας αναβάθμισης του προφίλ του. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για συμφωνημένη στάση καθώς το αντίθετο θα προκαλούσε νέες αναδιπλώσεις στην ελληνική στρατηγική με άγνωστα αποτελέσματα.

Όλα αυτά θα διευκρινισθούν, πιθανότατα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θα φανεί σύντομα με ποια ακριβώς τακτική θα προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μέχρι που είναι διατεθειμένος να φθάσει. Η Αθήνα γνωρίζει πως μια σύγκρουση με το Βερολίνο ίσως επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών στο πεδίο της οικονομίας, οι γνωρίζοντες, μάλιστα, επισημαίνουν πως σε όλες τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να ποντάρει στην “χημεία” του με την Άγκελα Μέρκελ για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση της Ελλάδας στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν η ρητορική Δένδια είναι και ρητορική του πρωθυπουργού, ή εάν διαμορφώνονται δυο κέντρα σχετικά με την ελληνική στάση έναντι των Ευρωπαίων για την Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα