Τι συμβαίνει με την επίταξη κλινικών στη Θεσσαλονίκη- Ερώτηση Καστανίδη- Καταγγελία του ΕΚΘ

Τι συμβαίνει με την επίταξη κλινικών στη Θεσσαλονίκη- Ερώτηση Καστανίδη- Καταγγελία του ΕΚΘ

Eρώτηση απηύθυνε στην Βουλή των Ελλήνων και στον αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης. Μια πρωτοβουλία που συνυπογράφουν οι: Γιώργος Αρβανιτίδης, Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Μουλκιώτης και Γιώργος Φραγγίδης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Σχετικά με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη»

Απροετοίμαστη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα, άργησε χαρακτηριστικά να επιτάξει δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι, εδώ και καιρό, η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας για τη νοσηλεία περιστατικών covid ήταν και παραμένει αφόρητη.

Να σημειωθεί ότι, από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, 500 γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μολύνθηκαν από τον ιό στη μάχη της πρώτης γραμμής και το απομένον προσωπικό επιτελεί το χρέος του υπερβαίνοντας κάθε ανθρώπινο όριο. Και, ενώ για τις επόμενες δύο εβδομάδες εκτιμάται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή χρειάζεται 100 πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ και 500 για απλά περιστατικά covid, μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μεταφορά ασθενών από covid στις επιταχθείσες ιδιωτικές κλινικές.

Αντιθέτως, πληροφορούμαστε από ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (24 – 11 – 2020) και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, ότι η μία ιδιωτική κλινική (ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που καθιστούν στην πράξη άνευ νοήματος την επίταξή της. Ειδικότερα, καταγγέλλεται ότι στην συγκεκριμένη κλινική οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ότι μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται μέσω μαθητείας, ενώ οι υγειονομικές συνθήκες εντός της κλινικής είναι άκρως προβληματικές, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα αναγκαία πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας των ασθενών και των εργαζομένων.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η σιωπή, μέχρι στιγμής, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία είναι ενήμερη για τις σχετικές καταγγελίες.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός:

Γνωρίζει η κυβέρνηση όσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΘ και τα δημοσιεύματα του τύπου, καταγγέλλονται από εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ και, εάν ναι, τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την επίταξη της συγκεκριμένης κλινικής;
Είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση να επιτάσσεται μια ιδιωτική κλινική και να χρηματοδοτείται από το κράτος, την ώρα που εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητά της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η καταγγελία του ΕΚΘ

Κρίσιμα και σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που έγιναν οι επιτάξεις κλινικών από την πλευρά της κυβέρνησης, απευθύνει σε ανακοίνωσή του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα προχωρά σε συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούν στην κλινική Σαραφιανός, η οποία επιτάχθηκε πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Οι καταγγελίες αυτές κάνουν λόγο όχι μόνο για “απλήρωτους εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους” αλλά και για «ακατάλληλες συνθήκες νοσηλείας ασθενών”.

“Είναι ερωτήματα που θελήσαμε να υποβάλουμε γιατί κάποια πράγματα που γίνονται και αφορούν τις επιτάξεις των κλινικών, είναι περίεργα. Για παράδειγμα στην κλινική Σαραφιανός, γνωρίζουμε ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις από τους εργαζόμενους για απλήρωτη εργασία, όπως και ότι υπάρχουν αναφορές για το υγειονομικό περιβάλλον της κλινικής το οποίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι μηνύσεις αυτές έχουν φτάσει στον εισαγγελέα ο οποίος τις διερευνά και επειδή έτυχε να διαβάσω τη μηνυτήρια αναφορά πρέπει να σας πως ότι περιγράφονται εξωφρενικά πράγματα” ανέφερε στο Grtimes.gr o πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.

Ο τελευταίος μάλιστα συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι “αυτή η κλινική κανονικά έπρεπε να κλείσει. Ξέρω ότι ο εισαγγελέας βρίσκεται στην προκαταρκτική εξέταση για το συγκεκριμένο ζήτημα και ξαφνικά ακούμε για επίταξη. Πως φτάσαμε λοιπόν στην επίταξη μιας ακατάλληλης κλινικής;”.

Οι καταγγελίες βέβαια δε σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη “η κλινική σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει ξεμείνει από νοσηλευτές. Όποιον εργαζόμενο διαθέτει σε αυτόν τον κλάδο, είναι απλός μαθητευόμενος. Πτυχιούχους -όπως οφείλει να έχει κάθε κλινική, δεν έχει- και αυτό, το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί και ελπίζουμε ότι ίσως ακόμη και τώρα, αυτή η επίταξη θα ακυρωθεί”.

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ, τόνισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν συναντήθηκε με τον υπεύθυνο της κλινικής, Γρηγόρη Σαραφιανό, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη όταν άκουσε για την ύπαρξη μηνύσεων και καθυστερήσεων στις πληρωμές φέρεται να επικαλέστηκε ονόματα υπουργών. «Αρχισε να μου αραδιάζει διάφορα ονόματα υπουργών με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή, θαρρείς κι εγώ θα φοβηθώ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανίδης.

Σαραφιανός: Οι μηνύσεις είναι από αρνητές μάσκας – Ο ΕΟΠΥ έχει να με πληρώσει από το Δεκέμβριο

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας στο Grtimes.gr δεν αρνήθηκε ότι εργαζόμενοι στην κλινική του έχουν καταθέσει μηνύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι «πρόκειται για αρνητές μάσκας και αρνητές ιατρικής στολής. Τους επέπληξα για το γεγονός ότι μέσα στη πανδημία είναι αδιανόητο να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δεν θα το χαρακτηρίσω “έγκλημα”, αλλά είναι. Επίσης μπορούσα να κάνω κι εγώ μηνύσεις αλλά δεν θέλησα να τραβήξω την υπόθεση κι έχει μείνει εκεί. Αρνητής μπορείς να είσαι στην προσωπική σου ζωή, αλλά όχι στην κλινική στην οποία εργάζεσαι. Στο πλαίσιο αυτό τους σταμάτησα. Δεν χρειάζομαι τη συνεργασία τους”.

Με πληροφορίες από το grtimes.gr

Σχετικά Άρθρα