Η αλήθεια για τη συνδρομή των ιδ. γιατρών κατά του κοροναϊού – Η… “οκτάβα”, η διόρθωση και το νέο λάθος

Η αλήθεια για τη συνδρομή των ιδ. γιατρών κατά του κοροναϊού – Η… “οκτάβα”, η διόρθωση και το νέο λάθος

Θόρυβο και αναστάτωση με δηλώσεις των εμπλεκόμενων μερών και των ιατρικών συλλόγων προκάλεσε, η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι συνολικά στη χώρα μας μόνο 8 ιδιώτες γιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, και στην κρίσιμη μάχη με το νέο κοροναϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα σε πολλές περιοχές στη Β. Ελλάδα.  

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Κι ενώ, μόνο μέσα στο πρώτο δίωρο, είχαν δηλώσει το «παρών» 122 ιδιώτες γιατροί στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκαλύπτει στο libre ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ακόμα ψάχνουμε σε ποιο σημείο της μετάφρασης «χάθηκε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάνοντας ταμείο βρήκε μόνο… οκτώ.

Εκτός, εάν ισχύει ότι αποδέχτηκε μόνο τους 8 που έχουν τις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση και αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Όταν τη Δευτέρα (23/11), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ανακοίνωνε ότι συνολικά στη χώρα μας μόνο 8 ιδιώτες ιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, δεν περίμενε σίγουρα τόσο άμεση και δριμεία διάψευση.

«Μία οκτάβα λάθη» – Δήλωση του Προέδρου του ΠΙΣ

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκανε την ακόλουθη αιχμηρή δήλωση:

«Οι συνάδελφοι ιατροί που ζήτησαν να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στη Θεσσαλονίκη είναι 170. Στην Αθήνα 20, στη Λάρισα 25 και αντίστοιχα σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Όμως:

  • 8 ημέρες χρειάστηκαν για να γραφεί η δυο σελίδων σύμβαση απασχόλησής τους
  • 8 λάθη περιέχει αυτή
  • 8 επιθέσεις δέχτηκαν από συνδικαλιστές για ιδεολογικούς λόγους οι ιδιώτες ιατροί
  • 8 μήνες αναμένεται νομοθετικό πλαίσιο για τους εθελοντές ιατρούς
  • 8 φορές ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζήτησε την κατάργηση του αγροτικού ως προϋπόθεση για τις εξετάσεις ειδικότητας
  • 8 φορές επισημάναμε την ανάγκη για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • 8 εκατοντάδες ιατροί περιμένουν από το 2019 να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ για να λειτουργούν ως ανάχωμα του ΕΣΥ
  • 8 χρόνια απαιτούνται για την εξειδίκευση στην εντατικολογία.

Υποθέτουμε ότι η ατυχής δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προήλθε μέσα στην αγωνία για τη λήξη εντός 8 ημερών του lockdown.

Γι’ αυτό και απαιτούμε άμεσα την ανάκλησή της».

ΙΣΑ: 20 ιδιώτες γιατροί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του υπουργείου

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει ότι 20 ιδιώτες γιατροί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και έχουν δηλώσει συμμετοχή για να ενισχύσουν τις δομές υγείας στις πληττόμενες από τον κοροναϊό περιοχές της χώρας», επεσήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιώργος Πατούλης.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι

  • «ο ΙΣΑ έχει καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν με όλες τις δυνάμεις τους στην εθνική προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας και τη σωτηρία των συμπολιτών μας», επισημαίνοντας ότι «οι γιατροί της Αθήνας έχουν αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτουν» και τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα ο ιατρικός κόσμος να ενώσει τις δυνάμεις του και να δώσει τη μεγάλη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα».

«Η πατρίδα μας δίνει μια κρίσιμη μάχη ενάντια στην πανδημία που απειλεί την ανθρωπότητα. Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό. Η μάχη ενάντια στην επιδημία θα κριθεί από την οργάνωση και την αντοχή των δομών υγείας. Οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τις ζωές των συμπολιτών μας έχουν ανάγκη από βοήθεια. Είμαστε υπέρ της μονιμότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωστόσο αυτή είναι μια συνθήκη έκτακτης ανάγκης και ο ιατρικός κόσμος οφείλει να συσπειρωθεί. Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, από το υπουργείο Υγείας έγινε σχετική διορθωτική ανακοίνωση που έλεγε τα εξής:

«Οι ιδιώτες ιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος είναι 210, τους οποίους και ευχαριστούμε.  

Από αυτούς, οι 13 είναι στις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά:

8 από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, 2 στο Νοσοκομείο Δράμας, 2 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και 1 στο Νοσοκομείο Έδεσσας».

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Να αξιοποιήσουμε τους ιδιώτες γιατρούς ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους»

Στο libre μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνοντας κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις για το θέμα.

«Ο αριθμός οκτώ που αναφέρθηκε από τον κ. Πέτσα ήταν λάθος και το διαψεύσαμε άμεσα και εγώ και ο κ. Πατούλης. Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι ο αριθμός 210, τον οποίο χτες ανακοίνωσε το υπουργείο, αφορά στους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν σε 3 ιατρικούς συλλόγους: του Ι.Σ. της Θεσσαλονίκη (170 ιδιώτες γιατροί), της Αθήνας (20), της Λάρισας (25), ενώ οφείλουμε να πούμε ότι αντίστοιχα, έχουμε ανταπόκριση και από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας που συγκεντρώνουν τους γιατρούς που ανταποκρίνονται και επιθυμούν να συνδράμουν το ΕΣΥ. Ίσως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, όταν αναφέρθηκε ο αριθμός 8, το υπουργείο να εννοούσε ότι έως εκείνη τη στιγμή είχε τη δυνατότητα να ενσωματώσει ή να αξιοποιήσει αυτό τον αριθμό γιατρών. Ωστόσο, αυτό που ελέχθη ήταν προσβλητικό για αυτό και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Γιατί μόνο στις 2 πρώτες ώρες, την περασμένη Δευτέρα, όταν έγινε η έκκληση για βοήθεια, ανταποκρίθηκαν 122 γιατροί. Μόλις πήραν το sms δήλωσαν παρόντες και έτοιμοι να βοηθήσουν. Τώρα, εάν αυτοί που δήλωσαν παρόντες δεν είχαν την ειδικότητα που θέλει ο υπουργός ή δεν μπορούν να προσφέρει το χρόνο που θέλει ο υπουργός, είναι άλλο θέμα. Ας βρει έναν τρόπο να τους ενσωματώσει. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους ιδιώτες γιατρούς να είναι στη διάθεση του συστήματος όλη την ημέρα για 6 ημέρες την εβδομάδα…

Δεν είναι οι άνθρωποι ούτε αργόσχολοι, ούτε άνεργοι, ούτε ερασιτέχνες… Παρακολουθεί ο καθένας τους δεκάδες ασθενείς εκτός νοσοκομείου και πρέπει να τους κρατήσουν εκτός νοσοκομείου.

Αν δηλώσουν ότι μπορούν να βοηθούν το σύστημα για 2 ή 3 ημέρες, θα τους αξιοποιήσουμε για να βοηθούν για αυτές τις ημέρες. Είναι καλύτερα να έχουμε 2 ιδιώτες γιατρούς που θα βοηθούν για 3 ημέρες ο καθένας, παρά να ψάχνουμε κάποιον που θα μπορεί να είναι διαθέσιμος 6 ημέρες».  

Διευκρίνισε, τέλος, ο κ. Εξαδάκτυλος:

  • «Δεν υπάρχει ανάγκη να φύγουν γιατροί από την πόλη τους και να πάνε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς ο ΙΣΘ έχει χιλιάδες μέλη πρόθυμα. Επίσης, δε βρισκόμαστε σε τόσο κρίσιμη κατάσταση», προσθέτοντας στο σημείο αυτό, ότι αν υπήρχε ανάγκη να μεταβούν ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιος ότι θα υπήρχε άμεση ανταπόκριση από τους ιδιώτες γιατρούς.
  • «Για να καταλήξουμε, η εικόνα που δόθηκε ήταν τελείως λάθος αλλά θα αντιπαρέλθουμε, γιατί ο αγώνας είναι μπροστά μας, η μάχη είναι δύσκολη και τη δίνουμε όλοι για τους ασθενείς!».

Νίκος Πλατανησιώτης: Ίσως, η λάθος εκτίμηση οφείλεται στους αργούς ρυθμούς των ΥΠΕ

Για την αρχική λάθος εκτίμηση της κυβέρνησης και του υπουργείου αλλά και για την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών, μίλησε στο libre ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης:

  • «Υποθέτουμε ότι όταν έγινε η δήλωση η ενημέρωση δεν ήταν ολοκληρωμένη. Προφανώς, οι ΥΠΕ δεν είχαν στείλει τα στοιχεία που έπρεπε. Δεν είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Το πιο πιθανό είναι να οφείλεται αυτό το λάθος στους αργούς ρυθμούς των ΥΠΕ και στη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων. Το θεωρώ δεδομένο ότι αυτό έχει γίνει».

Σχετικά με την ανταπόκριση που σημείωσε το κάλεσμα στους γιατρούς του Πειραιά, ο κ. Πλατανησιώτης παραδέχτηκε ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ότι αυτή κυμαίνεται περίπου στα ποσοστά της Αθήνας (λαμβάνοντας υπόψη την πληθυσμιακή αντιστοιχία). Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι γιατροί θα συνδράμουν στις δομές Υγείας της πόλης τους.

  • «Δε ζητήθηκε από τους ιδιώτες γιατρούς να αφήσουν τα ιατρεία τους, τους ασθενείς που παρακολουθούν, την οικογένειά τους και να φύγουν στην επαρχία. Οι γιατροί του Πειραιά έχουν ανταποκριθεί για να προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία της πόλης του Πειραιά». 

Σχετικά Άρθρα