Μείωση στα ενοίκια με ρυθμούς… χελώνας
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, ένα διαρκώς μεγαλύτερο τμήμα των καταναλωτών στρέφεται στα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, τάση η οποία όπως φαίνεται θα μονιμοποιηθεί μετά την πανδημία ωθώντας τις εμπορικές αλυσίδες να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους σε σχέση με το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων τους.
Όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, τα καταστήματα που βρίσκονται σε πολύ δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους και εντός των εμπορικών κέντρων /πάρκων θα εμφανίσουν μεγαλύτερες αντοχές. Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα εμπορικά ακίνητα προβλέπεται να βρεθούν ενώπιον του φάσματος του λουκέτου ανάλογα με τις αντοχές του εκάστοτε επιχειρηματία ή των σχεδίων της κάθε εμπορικής αλυσίδας.
Πρόκειται για μια επανάληψη των όσων συνέβησαν τη περίοδο 2012-2014 όταν το ποσοστό κενών καταστημάτων ακόμα και σε κεντρικές εμπορικές αρτηρίες είχε προσεγγίσει ή και είχε ξεπεράσει το 40%. Εν τω μεταξύ αν δεν αποκατασταθεί έστω σε κάποιο βαθμό και η τουριστική κίνηση π.χ. μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2021 τότε είναι πιθανό να καταγραφούν μειώσεις ενοικίων ακόμα και στην οδό Ερμού η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται στο “απυρόβλητο”, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της για το τρίτο τρίμηνο η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Proprius-Cushman and Walkefield επισημαίνει ότι “τα καταστήματα που βρίσκονται στις δημοφιλέστερες εμπορικές πιάτσες υποφέρουν από την έλλειψη τουριστικών ροών και την πολιτική εκτεταμένης τηλεργασίας. Έτσι σε ορισμένες υποαγορές καταγράφονται σημάδια διόρθωσης των ενοικίων ενώ στις πιο δημοφιλείς περιοχές, τα ενοίκια παραμένουν σταθερά”. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας στην παρούσα συγκυρία στη χειρότερη θέση βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης όπως φούρνοι, καφετέριες κλπ όπως επίσης και ο κλάδος της ψυχαγωγίας.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου καταγράφηκαν και οι πρώτες μικρές διορθώσεις στις τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Proprius σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, τα ενοίκια των καταστημάτων στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη ( οδός Τσιμισκή) έχουν σημειώσει μικρή κάμψη της τάξεως των 5 ευρώ /τ.μ σε μηνιαία βάση.
Στον αντίποδα σταθερές παραμένουν προσώρας οι τιμές στην οδό Ερμού όπου το μέσο ενοίκιο για τα καταστήματα που βρίσκονται εγγύτερα της πλατείας Συντάγματος (πρόκειται για το δημοφιλέστερο τμήμα της οδού) παραμένει αμετάβλητο σε 285 ευρώ/τ.μ σε μηνιαία βάση.