30 Νοεμβρίου, 7 και 14 Δεκεμβρίου – Ημερομηνίες σταθμός για το lockdown
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει την παράταση του γενικευμένου λουκέτου μέχρι τις 7 ή τις 14 Δεκεμβρίου, παρά τη χθεσινή αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι «χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν να αναπτύξουν ένα αισιόδοξο αφήγημα για τη σταδιακή άρση της καραντίνας όμως, υπο το βάρος της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, έκαναν στροφή.
Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε μάλιστα πως… «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στον Δεκέμβριο».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γύρω από τη συζήτηση “άνοιγμα αγοράς πριν από τα Χριστούγενα” υπάρχει διάσταση απόψεων. Αρκετά μέλη της επιτροπής των ειδικών δεν είναι αρνητικά στην εκδοχή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στις περιοχές της χώρας που θα εμφανίσουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο τις επόμενες εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Ωστόσο στην κυβέρνηση η επικρατούσα άποψη είναι η οριζόντια επανεκκίνηση της οικονομίας φοβούμενοι τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από «γαλάζιους» βουλευτές και εμπορικούς φορείς των επιβαρυμένων περιοχών που θα παραμείνουν σε καραντίνα…
Χαρακτηριστική είναι η σημερινή (Κυριακή 22/11) συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης στο ΑΠΕ Ν. Παπαθανάση ο οποίος εμφανώς σε χαμηλότερους τόνους είπε:
- «Αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».
Τραγωδία με νεκρούς και διασωληνωμένους
Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αναμενόμενη μετά την εκτίναξη των μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.646 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη στα νοσοκομεία της χώρας που δέχονται τεράστιες πιέσεις καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων τον Νοέμβριο είναι σταθερά αυξημένος. Η Θεσσαλονίκη, όπου χθες εντοπίστηκαν 606 νέα κρούσματα, είναι η περιφερειακή ενότητα που δοκιμάζεται περισσότερο από την επέλαση του ιού και πλέον τα νοσοκομεία είναι σε έναν διαρκή μαραθώνιο ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς κρεβάτι.
Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα που οδήγησε και σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν και ο λόγος άλλωστε που η κυβέρνηση προχώρησε στην ενοικίαση δύο ιδιωτικών κλινικών.
«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια» δηλώνει πλέον ο Στ. Πέτσας -με αφορμή το αίτημα του υπουργείου Υγείας προς τους ιδιοκτήτες κλινικών να παραχωρήσουν 200 κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας-, σε αντιπαραβολή με τα «πεταμένα λεφτά» που θεωρούσε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Φρόντισε δε να υπερτονίσει, ότι «στις υπό επίταξη κλινικές το κόστος νοσηλείας θα το καλύψει το Δημόσιο. Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν. Υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια τα οποία τα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ».
Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.
Όλα τα παραπάνω απομακρύνουν την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.
Το lockdown είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο, είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση για το ζήτημα της άρσης του lockdown. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.