Κοροναϊός: Μέσα σε δύο μήνες καταγράφηκαν 10 εκατ. κρούσματα στην Ευρώπη
Ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν στην Ευρώπη από τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με το Reuters η Ευρώπη έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15.046.656 μολύνσεις και 344.401 θανάτους που προκλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό, το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως.
Αν και χρειάστηκαν σχεδόν εννέα μήνες προκειμένου η ήπειρος να φθάσει τα πρώτα πέντε εκατομμύρια μολύνσεις, τα επόμενα δέκα εκατομμύρια καταγράφηκαν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Με μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη αποτελεί το 26% του παγκόσμιου φορτίου μολύνσεων των 56,9 εκατ. και το 25% των 1,3 εκατ. θανάτων σε όλο τον κόσμο. Για κάθε 100 μολύνσεις που αναφέρονται παγκοσμίως περίπου οι 39 καταγράφονται σε χώρες της Ευρώπης.
Η Γαλλία ξεπέρασε τη Ρωσία και έγινε η πιο πληγείσα χώρα της περιοχής, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και τη Βραζιλία. Η Γαλλία και η Ρωσία αποτελούν τώρα περίπου το 27% των συνολικών μολύνσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την καταμέτρηση του Reuters.
Στο εσωτερικό της περιοχής, η Ανατολική Ευρώπη καταγράφει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών μολύνσεων στην Ευρώπη και το 24% των θανάτων. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο βάσει του αριθμού των μολύνσεων ανά κάτοικο.
Σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο, η Ρωσία καταγράφει περισσότερες από 22.434 μολύνσεις κάθε μέρα. Μερικά νοσοκομεία στη χώρα αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 και δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν λόγω αγορών πανικού, υψηλής ζήτησης και προβλημάτων με ένα νέο σύστημα ετικετοποίησης.
Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τους τρέχοντες αυστηρούς περιορισμούς προκειμένου οι οικογένειες να μπορέσουν να συναντηθούν για τα Χριστούγεννα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των μολύνσεων αρχίζει να επιπεδοποιείται.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ