Αυτή είναι η πραγματικότητα για την άρση του lockdown – Αμφιθυμία υπουργών εν καιρώ φονικής πανδημίας και στο βάθος… αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την άρση του lockdown – Αμφιθυμία υπουργών εν καιρώ φονικής πανδημίας και στο βάθος… αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός

Σε δομικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου, έχει εξελιχθεί αυτό που θα ονομάζαμε «δύο ψυχές» της κυβέρνησης. Από την αρχή είχε εντοπιστεί το θέμα, με την παρουσία κάποιων αναπληρωτών υπουργών που παίρνουν μερίδιο εξουσίας από τους αντίστοιχους υπουργούς, είναι όμως διαφορετικό να υπάρχουν διαφωνίες για τις επενδύσεις ή τα οικονομικά, και διαφορετικά για τον πόλεμο του Covid-19.

Του Νίκο Παπαδημητρίου

Ξεκινώντας από το καλοκαίρι, η κυβέρνηση βρέθηκε ανάμεσα στην απόλυτη προστασία του πληθυσμού από την πανδημία και την τόνωση της οικονομίας μέσω του μικρού τουριστικού ρεύματος. Και η κυβερνητική αμφιθυμία συνεχίστηκε όλους αυτούς τους μήνες, κορυφώθηκε όμως τα τελευταία 24ωρα.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση να κλείνει πρώτος το …μάτι στην αγορά για γρήγορο άνοιγμά της από τις αρχές του ερχόμενου μήνα, την ώρα που η επιτροπή των επιδημιολόγων και το υπουργείο Υγείας παρακολουθούν με αγωνία, ώρα την ώρα τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ που παραμένουν κενές…

Προχθές, Τετάρτη, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Σκάι και τους Μ. Αναστασοπούλου – Δ. Οικονόμου, άνοιγε παράθυρο ελπίδας:

  • «Χθες ήταν μία πρώτη μέρα που έδειξε μία επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων και ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο. Εάν αυτό συμβεί, τότε περιμένουμε μία γρήγορη πτώση των κρουσμάτων».

Και ρισκάριζε προβλέποντας ότι:

  • «μετά το Σαββατοκύριακο, αναμένουμε μια κάθετη πτώση από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε με ψυχραιμία την κατάσταση. Θα δούμε με τις προβολές των ειδικών, πώς αναμένεται να είναι η κατάσταση περί το τέλος Νοεμβρίου και θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών που έχουμε επιβάλει για  τον Νοέμβριο. Αυτό που έχει σημασία, τώρα, είναι να δούμε πώς θα ανοίξουμε μετά τις 30. Θα ανακοινώσουμε ένα σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί, για να δείξει σε όλους ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ανοίγουν και πότε», εξειδίκευε ο Στέλιος Πέτσας, που έκλεινε σημειώνοντας, «θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος, αρχές της  επομένης. Την άλλη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας».

Στην πραγματικότητα, όμως, τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Αρκεί να έχει δει κανείς τον καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλο και μέλος της επιτροπής επιδημιολόγων, να λέει σήμερα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ότι πρέπει να πάμε σε πιο αυστηρό lockdown και πως κατά την άποψή του θα πρέπει να οδηγηθούμε, άμεσα, αύριο -όπως με έμφαση σημείωσε-  σε ένα lockdown τύπου τύπου Γουχάν, και μάλιστα για 10 -15 ημέρες.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έτρεφε ψευδαισθήσεις, για αυτό και από χθες είχε αρχίσει να τραβάει πίσω το κλίμα αισιοδοξίας.

Τέλος σε αυτό έβαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν στην τηλεδιάσκεψη -και όχι εκ του σύνεγγυς σημειωτέον, παρότι τα γραφεία τους απέχουν λίγα μέτρα- που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάριζε ότι:

  • «Θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» – και αυτό το «απολύτως σίγουροι» έχει, προφανώς, ιδιαίτερη βαρύτητα… (Στην ίδια τηλεδιάσκεψη η Κ. Σακελλαροπούλου έστελνε το δικό της μήνυμα επισημαίνοντας, «θα πρέπει, πέρα από την αναγνώριση που τους οφείλουμε (σ.σ. στους υγειονομικούς υπαλλήλους) και νομίζω όλη η ελληνική κοινωνία τους την παρέχει, να υπάρξει εκ μέρους της Πολιτείας, στο μέτρο του δυνατού, και έμπρακτη αναγνώριση. Φυσικά παρακολουθώ κι εγώ την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και η υλική αναγνώριση στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να υπάρξει μόλις καταστεί αυτό εφικτό»).

Αναπόφευκτα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποχρεώθηκε σε μια στροφή 1800, χθες στο briefing, όταν έλεγε,

  • «εάν έχουμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, τότε θα προχωρήσουμε όπως έχει ο σχεδιασμός. Αν συνεχίζουμε να βλέπουμε μια εικόνα, όπως αυτή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο», προσθέτοντας με νόημα, «είναι πολύ μακριά ακόμη τα Χριστούγεννα», ενώ ανέδειξε και πάλι την ατομική ευθύνη τήρησης των μέτρων.

Στο σκηνικό αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση παρεμβαίνει κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι

  • «έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο σε πανδημία, παιδεία και οικονομία, κάθε μέρα βουλιάζει και περισσότερο στις αντιφάσεις και την ανεπάρκειά της, συμπαρασύροντας μαζί τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Στο σκέλος των δραματικών εξελίξεων στην πανδημία ειδικότερα, και «ενώ η ασφυξία στο ΕΣΥ είναι πλέον γεγονός και επιβεβαιώνεται σε όλες τις περιοδείες του Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωναν από την Κουμουνδούρου,

  • «προχθές ο κ. Πέτσας ανακοίνωνε πώς θα αρθεί σταδιακά το lockdown και μιλούσε για θετικά μηνύματα. Χθες, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα. Η απαίτηση αρνητικού τεστ για όποιον μπαίνει στη χώρα επιβεβαιώνει την εγκληματική υποχώρηση της κυβέρνησης το καλοκαίρι στους μεγάλους tour operatetors. Επιβάλουν αρνητικό τεστ το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι άφησαν τη χώρα ‘μπάτε σκύλοι αλέστε’, με τα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά στην έξαρση της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης που μετά την άρνησή του στην πρόταση Τσίπρα, φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί τους επόμενους μήνες, επιμένει να μην κάνει τίποτα για το σήμερα (ενίσχυση ΕΣΥ, ΜΕΘ, συνταγογράφηση τεστ) και αρκείται σε εμπόριο ελπίδας για το αύριο με το εμβόλιο, το οποίο όμως περιμένει όλη η υφήλιος αφού ακόμα δεν υπάρχει», είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που κάνει, επιπλέον, λόγο για «απόλυτο φιάσκο» στο θέμα της τηλε-εκπαίδευσης.

Στο σκέλος της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέμφεται την κυβέρνηση ότι

  • «επιμένει στη συνταγή του Μαρτίου που οδήγησε στην έκρηξη της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και της υποαπασχόλησης για όσους δεν απολύονται. Επιδοτεί αναστολή εργασίας και όχι εργασία. Εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις σε απόγνωση (4 στις 5 μένουν εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης). Το δήθεν κοινωνικό μέρισμα αποδείχθηκε ψίχουλα, 55 εκατ. ευρώ , ενώ επιβεβαιώνεται το πετσόκομμα του δώρου Χριστουγέννων για όποιον είναι σε αναστολή, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την κατάθεση, εκ μέρους του, δύο τροπολογιών

  • «για δύο μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών και των εργαζομένων. Δύο μέτρα που θα τονώσουν και την κατανάλωση στην αγορά μετά την άρση του λοκ-ντάουν. Την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων των πληττόμενων εργαζομένων από το κράτος. (Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο που δικαιούνται και, επίσης, δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο) και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, που αφορά 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί».

Όμως, οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν με κάτι που κυκλοφορεί ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία, το σενάριο του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Όπως δε, αναφέρουν,

  • «μέσα σε αυτόν το πρωτοφανές κυβερνητικό μπάχαλο, δεν θα εκπλήξει κανέναν ακόμα και πρωτοβουλία ανασχηματισμού εν μέσω πανδημίας από τον κ. Μητσοτάκη, ως επιβεβαίωση αποτυχίας των χειρισμών του μέχρι σήμερα και αποκορύφωμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση και δυστυχώς και η χώρα».

Σχετικά Άρθρα