Μαζικά τεστ Covid μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown προανήγγειλε ο Σ. Κουρτς

Μαζικά τεστ Covid μετά τη λήξη του δεύτερου lockdown προανήγγειλε ο Σ. Κουρτς

Πριν την έναρξη ισχύος του δεύτερου lockdown στην Αυστρία, μεθαύριο, Τρίτη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος κι αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, προανήγγειλε σήμερα τη διενέργεια μαζικών τεστ, με τη λήξη ισχύος του, την 7η Δεκεμβρίου, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, «όπου, με τον τρόπο αυτόν, μπόρεσαν να ανακαλυφθούν και να απομονωθούν πολλοί ασυμπτωματικοί μολυσμένοι».

Πρόθεση είναι «να χρησιμοποιηθεί ακόμη μία φορά επίσης πριν τα Χριστούγεννα το όργανο των μαζικών τεστ» και τα αντίστοιχα βήματα για την λογιστική διαδικασία θα προετοιμαστούν μαζί με τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, ανέφερε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Προς το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τον πληθυσμό για τα σχεδιαζόμενα μαζικά τεστ, που αρχικά θα γίνουν, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία επιστρέφουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο, σημείωσε.

Η ερώτηση ως προς τον «στόχο» των νέων περιοριστικών μέτρων (που σχετίζεται με νέες μολύνσεις) είναι δύσκολο να απαντηθεί, παρατήρησε ο καγκελάριος, αποφεύγοντας να προσδιορίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό από τον οποίο θα εξαρτηθούν τα βήματα ανοίγματος.

«Στο πρώτο lockdown οι νέες μολύνσεις περιορίστηκαν κάτω των 50, κι ένας μέσος όρος επτά ημερών με 50 μολύνσεις ημερησίως (σήμερα ο αριθμός αυτός βρίσκεται πάνω από το 500) θα ήταν ένας τέλειος αριθμός» τόνισε, ωστόσο δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί τώρα τον χειμώνα, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες όπου η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο.

Ο Αυστριακός καγκελάριος υπεραμύνθηκε των μέτρων για τα σχολεία στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown (μετάβαση στην τηλεκπαίδευση), τονίζοντας ότι είναι λάθος πως οι μαθητές δεν μολύνονται, τη στιγμή που υπάρχουν «χιλιάδες» παιδιά και νέοι στην Αυστρία που έχουν μολυνθεί.

Ερωτηθείς ως προς την έρευνα σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και σε ανώτερης βαθμίδας δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου μόνο 40 στους 10.000 συμμετέχοντες ήταν θετικοί, ο καγκελάριος παρατήρησε ότι, κάνοντας κανείς αναγωγή, φτάνει σε χιλιάδες, και άρα τα σχολεία συμβάλλουν σημαντικά στη διαδικασία μόλυνσης.

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ένα σκληρό lockdown, «αλλά η πανδημία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή» ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο ερώτημα εάν τα μέτρα ήλθαν πολύ αργά, παρατήρησε ότι, ο ίδιος, ως καγκελάριος, δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του. Όπως είπε, ήταν πάντα υπέρ της πρόωρης δράσης, αλλά δεν υπήρχε προθυμία κατά τη διάρκεια των σχετικών συζητήσεων, ούτε και ο πληθυσμός, πριν από μερικές εβδομάδες ήταν ακόμη έτοιμος να συμμετάσχει.

Ο Αυστριακός καγκελάριος παραδέχθηκε ότι ακολουθούν τώρα δύσκολες εβδομάδες, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι το lockdown, θα επιδράσει τώρα. «Μπορούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα και θέλουμε να κατεβούμε γρήγορα από το σκληρό βήμα» ανέφερε.

Το ότι μετά από οκτώ ή εννέα μήνες με τον κορωνοϊό υπάρχει μια «κόπωση» στον πληθυσμό είναι, σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, «απόλυτα σαφές». Αυτή η «κόπωση» δεν είναι αυστριακό φαινόμενο, υπάρχει και σε όλες τις άλλες χώρες και «εάν συμμετέχουν όλοι, μπορούμε να μειώσουμε τις μολύνσεις, άλλες χώρες θα μπορούσαν πιθανώς να προχωρήσουν σε ημι-lockdown ή σε μερικό lockdown, αλλά αυτό δεν το θέλουμε» σημείωσε.

Ο ίδιος, όπως υπογράμμισε, δεν βλέπει παραλείψεις στο παρελθόν, «το δεύτερο κύμα δεν μας εξέπληξε», το «σχετικά κανονικό καλοκαίρι δεν ήταν “λάθος», και «δόξα τω Θεώ» δεν υπήρχαν περικοπές εκείνη την εποχή, λόγω και του τουρισμού, ένα lockdown διαρκείας θα είχε προξενήσει «τεράστιες ζημίες κοινωνικά και οικονομικά», ενώ, ορισμένες εξελίξεις στον ιό απλά δεν είναι προβλέψιμες, είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχετικά Άρθρα