Η μεγάλη σύγκρουση Μαξίμου-ΚΚΕ στην επέτειο του Πολυτεχνείου
H προσεχής Τρίτη, ημέρα αγωνιστικού εορτασμού της επετείου της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου ίσως αποβεί η δυσκολότερη πολιτικά ημέρα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχοντας επενδύσει ως αξιωματική αντιπολίτευση και μετά ως κυβέρνηση στο δόγμα “νόμος και τάξη”, ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη εξίσωση σχετικά με την απόφαση του ΚΚΕ και του Μερα25 -αλλά και σε μικρότερο βαθμό και του ΣΥΡΙΖΑ- να πραγματοποιήσουν μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας συγκεντρώσεις και πορείες από το Πολυτεχνείο στην Αμερικανική Πρεσβεία.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται εγκλωβισμένος στο κλίμα σύγκρουσης που δημιούργησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος εδώ και περίπου δέκα ημέρες από το δελτίο ειδήσεων του Star κατέστησε σαφές πως θα απαγορευτούν συγκεντρώσεις και πορείες. Το γεγονός πως ο αρμόδιος υπουργός διαμήνυσε την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου με αυταρχικούς τόνους και χωρίς να προβεί στην παραμικρή ενημέρωση και διαβούλευση με τον Σύνδεσμο Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων, τις αντιστασιακές οργανώσεις, τις φοιτητικές παρατάξεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και, φυσικά, τα πολιτικά κόμματα προκάλεσε μεγάλη ένταση.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ένας “εμβληματικός” υπουργός και δεν υπήρχε πιθανότητα να μην τον υποστηρίξει. Στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ωστόσο, κατέστη σαφές πως η απαγόρευση ακόμα και μικρών συγκεντρώσεων λίγων ατόμων με αποστάσεις ασφαλείας και μάσκες που πρότειναν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μερα25 δεν είναι απόφαση Χρυσοχοϊδη αλλά προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού. Καθόλου άσχετο, άλλωστε, το κλίμα που καλλιεργούν τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικές δυνάμεις με την εισβολή στο Πολυτεχνείο και την έντονη παρουσία ακόμα και σε …σουβλατζίδικα στην περιοχή των Εξαρχείων.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες Χρυσοχοϊδη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαίωσαν πως η μεν κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για σύγκρουση, ακόμα και για συλλήψεις όσων αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν πορεία, οι δε πολιτικοί αρχηγοί δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Στον Περισσό προετοιμάζουν μια αρκετά μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, τηρώντας, όμως, κατά κεραία τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έπραξε το ΠΑΜΕ και στον αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, πάλι εν μέσω του πρώτου lockdown.
Χαρακτηριστική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η δήλωση του εκπροσώπου των αστυνομικών Στ. Μπαλάσκα στο δελτίο ειδήσεων του Star που σχολιάσθηκε έντονα στα social media:
Χρυσοχοϊδης: Δεν θα επιτρέψω πορείες
Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζοντας ότι «ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο».
Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις «κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου».
Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι η πορεία δεν θα γίνει όπως δεν έγινε παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου.
«Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω» είπε χαρακτηριστικά.
Πολιτικό “crash test”
Για τον πρωθυπουργό, η Τρίτη 17 Νοεμβρίου θα είναι ένα πολιτικό crash test. Εν μέσω πανδημίας και lockdown, με την οικονομία στα πρόθυρα πρωτοφανούς ύφεσης, μεγάλες κοινωνικές ομάδες δυσαρεστημενες από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και όλη την αντιπολίτευση απέναντι του (όπως φάνηκε στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή), πρέπει να αποφασίσει εάν θα φθάσει στο ακραίο σημείο σύγκρουσης απέναντι στις ομάδες αντιστασιακών, φοιτητών και κυρίως απέναντι στις αντιπροσωπείες των κομμάτων.
Ειδικά με το ΚΚΕ η σύγκρουση φαίνεται αυτή την ώρα αναπόφευκτη. Ο Δ. Κουτσούμπας δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κόμμα σχεδιάζει μια υποδειγματική υγειονομικά συγκέντρωση και πορεία. Τι θα πράξει, λοιπόν, ο κ. Χρυσοχοϊδης εάν οι δυνάμεις καταστολής βρεθούν απέναντι σε βουλευτές και μέλη του ΚΚΕ και του Μερα25; Θα προχωρήσει σε συλλήψεις;
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως παρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της οικογένειας με τον Περισσό, αυτή τη φορά η ηγεσία του ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει να τεθεί στο περιθώριο των λαϊκών αγώνων, όπως λένε.
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική συγκυρία, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια μικρή αλλά καθόλου αμελητέα φθορά και μείωση των ποσοστών, η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στο δίλημμα “εφαρμογή του νόμου και της τάξης υπό το ενισχυτικό επιχείρημα της δημόσιας υγείας λόγω πανδημίας ή υποχώρησε σε ηπιότερες λογικές;”. Η πρώτο επιλογή ίσως οδηγήσει σε εξελίξεις που δεν έχουμε δει ξανά στο παρελθόν;
Το επεισοδιακό τηλεφώνημα Χρυσοχοϊδη σε Κουτσούμπα
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι χθες το απόγευμα του τηλεφώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης του είπε «ξέρω ποιες είναι οι θέσεις σας, ξέρετε και εσείς τις θέσεις της κυβέρνησης, υπάρχει απαγόρευση της πορείας».
ια τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην πορεία του Πολυτεχνείου αναφέρθηκε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «εδώ και 47 χρόνια, κάθε χρόνο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν ήταν μνημόσυνο ή κατάθεση στεφάνων, αλλά αγωνιστική διεκδίκηση».
«Και φέτος έχει αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε περιεχόμενο. Το Πολυτεχνείο ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική γιορτή. Τις εκδηλώσεις και την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ δεν την οργάνωνε ποτέ η κυβέρνηση, όποια και αν ήταν, και δεν ήταν δυνατό να την οργανώσει. Το οργάνωναν πάντα τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων κατά τη δικτατορία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαζικοί φορείς τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές νεολαίες» είπε.
«Αυτό κάνουν και φέτος σε ειδικές συνθήκες. Οι συνθήκες που καθορίζονται από τους υγειονομικούς είναι ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα όταν ο κόσμος περπατά στους δρόμους ή βρίσκεται στις πλατείες. Με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που πρέπει να είναι εκεί και κάνουμε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους είναι άρρωστοι να μην είναι, αυτό έχει γίνει με γενικευμένο lockdown, και έχουμε ήδη αποδείξει, μάλιστα ως ΚΚΕ δεχθήκαμε συγχαρητήρια για το πως οργανώθηκαν αντίστοιχες τέτοιες εκδηλώσεις» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι χθες το απόγευμα του τηλεφώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης του είπε «ξέρω ποιες είναι οι θέσεις σας, ξέρετε και εσείς τις θέσεις της κυβέρνησης, υπάρχει απαγόρευση της πορείας» και πρόσθεσε οτι τηλεφώνησε προκειμένου να ρωτήσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πότε θα καταθέσει στεφάνι (στο Πολυτεχνείο).
«Τίποτε άλλο. Δεν μίλησα καθόλου μαζί του, ούτε άνοιξα τέτοιο ζήτημα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας ερωτηθείς αν συζήτησε τη διαφωνία του ΚΚΕ με την απαγόρευση της πορείας.
«Καταρχήν η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα ηθικό, πολιτικό ή συνταγματικό να απαγορεύσει την πορεία. ‘Αλλο να κάνει έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα και οι μορφές πάλη να προσαρμοσθούν στις συνθήκες της πανδημίας και άλλο να λέει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έπρεπε να μιλάμε για τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, για την προστασία του λαού μας, για τις ευθύνες των κυβερνήσεων και όσων δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση» υπογράμμισε.
Είπε ότι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου απαγορεύθηκε με κυβερνητική ευθύνη, σημείωσε ότι κατά την άποψη του μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τήρηση των απαραίτητων μέτρων από στρατιωτικά αγήματα και πρόσθεσε ότι μαζικοί φορείς αλλά και το ΚΚΕ, όπως κάθε χρόνο, γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου με σειρά εκδηλώσεων και σε αίθουσες και σε πλατείες. Ερωτηθείς για την πρόταση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κατέστησε σαφές ότι «επίταξη δεν σημαίνει ζεστό χρήμα στους ιδιώτες της Υγείας. Όταν η κυβέρνηση λέει ότι «δανείζεται τις κλίνες» και δεν κάνει πραγματική επίταξη, αυτό το πληρώνει το κράτος που σημαίνει ότι μετακυλύεται πάλι στον φορολογούμενο». «Επίταξη σημαίνει να περάσει στον κεντρικό σχεδιασμό της επιστημονικής κοινότητας και του κράτους όλος ο ιδιωτικός τομέας, ΜΕΘ, κλίνες, προσωπικό. Αυτό είναι η λύση» τόνισε. Στην παρατήρηση ότι «αυτές οι επιχειρήσεις θα στραγγαλιστούν», απάντησε «μα λεν ότι έχουμε πόλεμο. Το Σύνταγμα προβλέπει επίταξη του ιδιωτικού τομέα όχι μόνο σε συνθήκες πολεμικής εμπλοκής αλλά και σε έκτακτες συνθήκες πολέμου για την υγεία π.χ.».
“Άγριο” κλίμα και με Βαρουφάκη
Όλα ξεκίνησαν από την πρόθεση του υπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην επέτειο του Πολυτεχνείου.
Τα υπόλοιπα αναφέρονται από ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:
«Στις 4 μμ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο τηλεφωνικής ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων (κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, όπως είπε), τηλεφώνησε στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για να τον ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την ημέρα του Πολυτεχνείου.
Αποκάλυψη “Ριζοσπάστη”: Αυτοψία-σοκ στα Μέσα Μεταφοράς- Εστίες υπερμετάδοσης του ιού (έγγραφα)
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε στον κ. Βαρουφάκη ότι το Πολυτεχνείο θα είναι κλειστό όλη την ημέρα και πως, αν ολιγομελής αντιπροσωπεία του κόμματος θελήσει να κάνει κατάθεση στεφάνου, θα υπάρξει η δυνατότητα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία.
Κατέληξε επαναλαμβάνοντας την δημόσια δήλωση της κυβέρνησης ότι πορεία δεν θα γίνει.
Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στον υπουργό ότι το ΜέΡΑ25, σεβόμενο τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών από την πανδημία, έχει ήδη καλέσει τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στην πορεία αλλά να εκπροσωπηθούν σε αυτήν από 9μελή αντιπροσωπεία.
Επί πλέον, ότι ο ίδιος δεν θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του προσφέρει για κατάθεση στεφάνου μετά από ραντεβού με την Αστυνομία. Αντ’ αυτών, οι επτά βουλευτές Νομού Αττικής του ΜέΡΑ25, ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής και ένας εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΜέΡΑ25 -9 άτομα συνολικά- θα πορευτούν κρατώντας τις αποστάσεις, και φορώντες βέβαια μάσκες, από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία σηματοδοτώντας την απόρριψη εκ μέρους του ΜέΡΑ25 του αποφασίζομεν και διατάσσομεν της κυβέρνησης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέτεινε ότι η πορεία θα είναι αδύνατη καθώς η Αστυνομία δεν θα κλείσει την κυκλοφορία, οπότε ο κ. Βαρουφάκης του απάντησε πως, σε τέτοια περίπτωση, οι 9 του ΜέΡΑ25 απλά θα πορευτούν στο πεζοδρόμιο, τηρώντας τις αποστάσεις, έως την αμερικάνικη πρεσβεία.
Σε εκείνο το σημείο, ο υπουργός είπε ότι εισαγγελέας και Αστυνομία θα είναι εκεί για να συλλάβουν όποιον καταστρατηγήσει την απαγόρευση.
Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ενημέρωση και τον ενημέρωσε με την σειρά του ότι, με αυτά που άκουσε, επιβεβαιώθηκε η σημασία που έχει η πορεία των 9 του ΜέΡΑ25 ως αντίσταση στην συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση με την απειλή της ότι βουλευτές, των οποίων το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εγγυάται το Σύνταγμα, θα συλληφθούν.
Ο υπουργός διαφώνησε λέγοντας ότι η ελευθερία μετακίνησης των βουλευτών αφορά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων.
Ο κ Βαρουφάκης του ανταπάντησε πως αποτελεί κορυφαίο βουλευτικό καθήκον η προστασία των πολιτικών ελευθεριών που απειλούνται από αυτή την κυβέρνηση και τον συγκεκριμένο υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέληξε ότι απλώς ήθελε να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη και όχι να αντιδικήσουν.
Με τη σειρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τον ευχαρίστησε για την τηλεφωνική προαναγγελία σύλληψης βουλευτών που ισοδυναμεί με προαναγγελία καταστρατήγησης του Συντάγματος».