Απαγόρευση συναθροίσεων: Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση – Ομαδικά πυρά μετά την καταδίκη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Απαγόρευση συναθροίσεων: Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση – Ομαδικά πυρά μετά την καταδίκη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η επέτειος του Πολυτεχνείου του 2020, αποτελεί ίσως την πιο “συζητημένη” έπειτα από την πρώτη που εορτάστηκε το 1974, όταν ωστόσο οι μνήμες ήταν νωπές και η διαδικασία της εγκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα μας επισφαλής λόγω των ριζών του στρατιωτικούς κράτους μέσα στον διοικητικό μηχανισμό του.

Βεβαίως, υπήρξαν επέτειοι που απασχόλησαν ιδιαίτερα τόσο τα μέσα ενημέρωσης της εποχής τους, όσο και τους πολιτικούς σχηματισμούς εντός και εκτός κοινοβουλίου, όπως για παράδειγμα η επέτειος του 1980 με τον θάνατο του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου ή αργότερα το 1985 με την εκτέλεση ουσιαστικά με μία σφαίρα στο κεφάλι του 15χρονου μαθητή Μιχάλη Καλτεζά από μία “αδέσποτη σφαίρα”.

Η ειδοποιός διαφορά εκείνων των επετείων σε σχέση με αυτή του 2020, είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των εορτασμών έχει ανοίξει μία συζήτηση για το εαν αυτή η επέτειος θα πρέπει να εορταστεί ή όχι.

Με την ΕΛ.ΑΣ. να εκδίδει αποφάσεις που τείνουν εκτός συνταγματικού πλαισίου, και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιχειρεί να επιβάλει “ετσιθελικά” την απαγόρευση του εορτασμού μιας επετείου που σηματοδοτεί στο βάθος του χρόνου τον αγώνα της νεολαίας κατά της αστυνομικής επιβολής-καταστολής.

Ειδικά μάλιστα όταν μια γιορτή της δημοκρατίας, έχει και νεκρούς όπως τους προαναφερθέντες, πέραν δηλαδή των νεκρών που θρήνησε η μεγάλη πλειοψηφία -πλην των σταγονιδίων βέβαια– κατα την ημέρα της στρατιωτικής επέμβασης με το άρμα μάχης τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη του 1973.

Εντός λοιπόν, αυτού του πλαισίου και στο όνομα της Δημόσιας Υγείας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εξήγγειλε ότι η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν θα εορταστεί αυτή την χρονιά. Στο μήνυμά του, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν ένα διάγγελμα αναντίστοιχο με το περιεχόμενό του διότι πριν από τα λογικά επιχειρήματα περί της διάδοσης της πανδημίας φρόντισε με έντονο ύφος να υπογραμίσει ότι:

  • “Δεν θα εορταστεί φέτος το Πολυτεχνείο”, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου που διοικεί, εισέβαλλαν εντός του κεντρικού ιστορικού κτηρίου του Πολυτεχνείου -στην οδό Πατησίων-, αλλά και στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου, προκειμένου να τα εκκενώσουν.

Μία κίνηση που όπως και το “διάγγελμά” του, δεν είχε οποιαδήποτε νομική ή αστυνομική βάση, πέραν της “πολιτικής” σηματοδότησης της απαγόρευσης. Παραβιάζοντας ωστόσο την έννοια του Κράτους Δικαίου, αφού ουδεμία παράνομη πράξη είχε τελεστεί εντός της σχολής. Απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι μετά την προσαγωγή τους οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, επιβάλοντας τους μόνο το διοικητικό πρόστιμο των 300€ για την μη χρήση μάσκας.

Η κλιμάκωση όμως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίστηκε με εκτεταμένες απρόκλητες επεμβάσεις και στην περιοχή των Εξαρχείων με τις προσαγωγές ποδηλατών ή ιδιοκτητών κατοικιδίων που απλά την ώρα της αστυνομικής επέλασης στα Εξάρχεια να έτυχε -ή να ατύχησαν- να βρίσκονται στους δρόμους της περιοχής που ούτως ή άλλως αποτελεί πλέον “χωράφι” των αστυνομικών δυνάμεων που συστηματικά παραβιάζουν τους πεζόδρομους με τα μηχανάκια τους, τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και προχωρούν σε αναίτιους σωματικούς ελέγχους χωρίς προφανή δικαιολογία.

Σφοδρές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Η αντίδραση του πολιτικού κόσμου, δεν άργησε να έρθει με πρώτον το Περισσό, από όπου ο Δημήτρης Κουτσούμ-ας, ΓΓ του ΚΚΕ ενημέρωσε τον υπουργού ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τις Αστυνομικές Επιταγές και θα εορτάσει την επέτειο του Πολυτεχνείου τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζοντας παράλληλα την απόφαση ως “μνημείο αυταρχισμού” (εδώ).

Ακολούθως, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με ανακοίνωσή του ενημέρωνε αντίστοιχα πως ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου σε ένα Αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο” αντιβαινει την φιλοσοφία αλλά και το περιεχόμενο του εορτασμού της νεολαιϊστικης εξέγερσης που σηματοδότησε την πτώση της Χούντας και πως θα καταθέσει το στεφάνι τιμής που προβλέπεται από το “τελετουργικό” στον χώρο που στεγαζόταν το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μια κίνηση που από πολλούς κρίθηκε ως μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση αναφορικά σε σχέση με την “γραμμή” του ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τον εορτασμό της επετείου (εδώ).

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου ενημέρωσε ατύπως τους πολιτικούς συντάκτες πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευης προκειμένου να διερευνηθούν κοινά πεδία συννενόησης, πολλώ δε μάλλον μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου χαρακτήριζε την αστυνομική απαγόρευση της συνάθροισης πέραν των 4 ατομων ως αντισυνταγματική απόφαση που παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος (εδώ).

Η Φώφη Γεννηματά με ανακοίνωσή της ζητάει να σταματήσει η διχόνοια σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα ” Αποφασίζομεν και διατασσομεν”, ενω΄ζητά να επικρατήσει η κοινή λογική (εδώ).

Σημαντικότερη όλων ωστόσο, είναι η παρέμβαση των μελών του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων  του Πολυτεχνείου, οι οποίο με δήλωσή τους σημειώνουν ότι δεν έχουν θέση στον εορτασμό του Πολυτεχνείου Αστυνομικές Απαγορεύσεις και ότι ο εορτασμός δεν είναι μία κρατική γιορτή, δεν είναι μία παρέλαση, που τη διεξάγει η κρατική εξουσία, αλλά είναι μια δημόσια, μαζική έκφραση και διεκδίκηση επίκαιρων όσο και ιστορικών αιτημάτων (εδώ).

Μπάμπης Χριστακόπουλος

Σχετικά Άρθρα