Το εντυπωσιακό εξώφυλλο του Spiegel για τον “καταληψία” Τραμπ
Στο κύριο σχόλιο με τον τίτλο «Ελπίδα για αντίδοτο» ο αρθρογράφος του Spiegel αποφαίνεται ότι «όποιος κι αν είναι τελικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ η χώρα δεν θα συνέλθει γρήγορα από το δηλητήριο του «τραμπισμού», που «θα παραμείνει στις ΗΠΑ ως καταστροφική πολιτική δύναμη».
Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίζεται με βλοσυρό βλέμμα, στρατιωτική στολή και όπλο ανά χείρας ταμπουρωμένος στο γραφείο του να μην θέλει να αφήσει τον Λευκό Οίκο στο εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού με τον τίτλο «Ο καταληψίας» και υπότιτλο: «Ο βρώμικος αγώνας του Τραμπ γύρω από το Οβάλ Γραφείο»
Σ’ αυτές τις εκλογές, σημειώνει «ψήφισαν τον Τραμπ περισσότεροι άνθρωποι από ότι το 2016. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι τον υποστηρίζουν, αν και πάνω από 234.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική κακοδιαχείριση της πανδημίας». Το περιοδικό προχωρά και σε μια πρώτη αποτίμηση της διαφαινόμενης νίκης του Τζο Μπάιντεν. «Σε περίπτωση που νικήσει, θα έχει καταφέρει να πετάξει έξω από τον Λευκό Οίκο τον Τραμπ μετά από μια τετραετία», επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Θα έχει καταφέρει να απελευθερώσει την Αμερική και τον κόσμο από έναν πρόεδρο, τον οποίο πολλές φορές χαρακτήρισε ως ευρισκόμενο σε σύγχυση. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα».
«Ο τελευταίος πρόεδρος με μια μόνο θητεία ήταν ο Τζορτζ Μπους, ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ που τον νίκησε το 1992 ο Μπιλ Κλίντον. Σε περίπτωση που στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν ορκιστεί ως 46ος πρόεδρος, θα ενσαρκώσει την ελπίδα ότι μετά την υστερία των χρόνων Τραμπ, είναι δυνατή η επιστροφή στην ομαλότητα», σημειώνει. Σε σχέση με τους στόχους του Μπάιντεν στην εσωτερική πολιτική το άρθρο επικαλείται ένα σημαντικό εμπόδιο που λέγεται Κογκρέσο: «Όλα αυτά θα μείνουν όνειρα, σε περίπτωση που η Γερουσία μείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών. Ακόμη δεν έχει κριθεί» υπενθυμίζει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Εάν διατηρήσουν την πλειοψηφία, ο Μπάιντεν θα δυσκολευτεί να περάσει νόμους από το Κογκρέσο και δεν θα του απομείνει παρά να κυβερνήσει με προεδρικά διατάγματα, όπως πιστεύει ο ιστορικός Τζούλιαν Τζέλιντζερ από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον».