Μικροσκόπιο: Είναι 800 ευρώ το επίδομα; Κινδυνεύει και το δώρο
Με έκπληξη ακούσαμε δια στόματος πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων των 37 δισ. ευρώ για τα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων μετά το lockdown που ανακοινώθηκε.
Το ποσό υπολογίζεται σε τρία δισ. ευρώ ενώ τα τρία νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:
- Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, έναντι των 534 ευρώ, πέραν του δώρου.
- Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.
- Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.
Όμως η… μαγική λέξη “αναλογικά” είναι αυτή που θα κρίνει τελικά το ύψος του επιδόματος των 800 ευρώ το οποίο είναι ομολογουμένως το μέτρο που προβλήθηκε περισσότερο.
Αρχικά ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αποζημίωση 800 ευρώ για όσους τεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασία. Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, θα δοθεί αναλογικά για όσους τεθούν σε αναστολή τον Νοέμβριο και ολόκληρη για όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για όλο τον μήνα. Διευκρινίστηκε, ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορά τις προσλήψεις εργαζομένων μέχρι τις 4.11 που θα μπουν σε αναστολή.
Για παράδειγμα, τι ισχύει για τους εργαζόμενους στην εστίαση που τα μαγαζιά έκλεισαν στις 2 Νοεμβρίου;
- Αν απολύθηκε την περασμένη Δευτέρα ένας εργαζόμενος της εστίασης -επειδή το μαγαζί έκλεισε-, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις παραμένει εντελώς ακάλυπτος, ενώ, αν διατηρεί τη σχέση εργασίας του, θα λάβει μέρος της αποζημίωσης των 534 ευρώ και μέρος της αποζημίωσης των 800 ευρώ όταν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας;
“Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και (προ)χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή” σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Με άλλα λόγια, το ανώτερο ποσό που θα λάβει ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 611 ευρώ. Και αυτό καθώς, όπως διευκρινίζει ο δικηγόρος – εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας:
- “Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή σύμβασης από το Σάββατο, που ισχύουν τα νέα μέτρα, δεν πρόκειται να λάβουν επ’ ουδενί 800 ευρώ αποζημίωση (με εξαίρεση πιθανόν μόνο για όσους ήδη είναι σε αναστολή σύμβασης τον Οκτώβριο και θα παραταθεί η αναστολή τους) διότι θα έχουν ήδη εργαστεί μέχρι και αύριο 6.11.2020. Στην καλύτερη περίπτωση θα λάβουν 611,8 ευρώ για 23 ημέρες αναστολής (με ημερήσια αποζημίωση 26,6 ευρώ), καταδικασμένοι και πάλι στην απόλυτη φτώχεια”!
Τι γίνεται για τα επιδόματα
Όσον αφορά τα επιδόματα, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογίαν της ενίσχυσης του Απριλίου, αφορά μόλις 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Με αυτό τον τρόπο το 70% των μακροχρόνια ανέργων μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης. Τέλος, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά 2 μήνες.
“Τα μέτρα που η κυβέρνηση προκλητικά χαρακτηρίζει ‘έγκαιρα’, ‘αποτελεσματικά’ και ‘κοινωνικά δίκαια’ είναι τα ίδια μέτρα που έχουν οδηγήσει ήδη, πριν από το νέο lockdown, σε 130.000 νέους ανέργους, στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω από 200 ευρώ” τόνισε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.
Τι συμβαίνει με το δώρο Χριστουγέννων
Εφόσον παραταθεί το lockdown πέραν του Νοεμβρίου (σ.σ. κάτι που θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα και κανείς δεν αποκλείει…), ανακύπτει θέμα Δώρου Χριστουγέννων. Και αυτό καθώς δεν μπορεί να υποχρεωθούν οι κλειστές επιχειρήσεις να πληρώσουν 13ο μισθό, όταν αυτό τον μήνα δεν δίνουν τον 11ο μισθό (και ίσως δεν δώσουν ούτε τον 12ο…)
Κάτι ανάλογο έγινε και με το Δώρο Πάσχα, το οποίο οι εργαζόμενοι έλαβαν τον… Ιούνιο, καθώς τον Απρίλιο υπήρχε (ξανά) lockdown στη χώρα.
Ως προς το ποσό του Δώρου, αυτό δεν θα είναι ένας ολόκληρος μισθός (σ.σ. ουσιαστικά κάτι παραπάνω, δηλαδή 8,5/8α του μισθού όπως προβλέπεται, καθώς στον αριθμητή μπαίνουν όλες οι αμοιβές από την Πρωτομαγιά και μετά, άρα και το Επίδομα Αδείας, και στον παρονομαστή οι μήνες μέχρι το τέλος του έτους), αλλά αισθητά χαμηλότερο. Και αυτό γιατί τον Μάιο και τον Νοέμβριο η χώρα ήταν και είναι σε καραντίνα και στο εισόδημα συμμετείχε το κράτος με το ποσό των 534 € (ανάλογα με τις ημέρες αναστολής σύμβασης τον Μάιο) ή των 200 € ανά εβδομάδα (Νοέμβριος).