Αφήνουμε ανυπεράσπιστους τους Δερμιτζάκηδες…

Αφήνουμε ανυπεράσπιστους τους Δερμιτζάκηδες…

Τον περασμένο Αύγουστο –εν μέσω ακόμα της πανδημικής χαλαρότητας– το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε το πρόσωπο που θα αντικαθιστούσε τον μέχρι τότε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Πρόκειται για το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο για την χάραξη της εθνικής στρατηγικής στους συγκεκριμένους τομείς.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Με την κυβέρνηση να θεωρεί (σωστά) πως έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία είναι το ήμισυ του παντός μιας μεταρρυθμιστικής πολιτικής, η αντικατάσταση του επικεφαλής του συμβουλίου θα έπρεπε να κερδίσει δημοσιότητα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οριακά μόνο μάθαμε πως ο επικεφαλής που αντικαστάθηκε ήταν ο καθηγητής της Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ένας από τους πιο άξιους και προβεβλημένους διεθνώς Έλληνες επιστήμονες.

“Γιατί, άραγε, αντικαταστάθηκε ο Δερμιτζάκης;”, αναρωτήθηκαν ελάχιστοι. Η δήλωση του τελευταίου στο “Βήμα” (που προς τιμήν του έκανε τον κόπο να τον ρωτήσει) συμπύκνωσε μια κατάσταση που θα έπρεπε να προκαλέσει μεγάλο πολιτικό και μιντιακό ενδιαφέρον. Λίγο ο Αύγουστος, λίγο η γνωστή μιντιακή “χειμερία νάρκη” σε οτιδήποτε δυσάρεστο (…), η δήλωση Δερμιτζάκη πέρασε στα ψιλά.

«Θα μπορούσα να πω ότι δημιουργήθηκε μια αδιέξοδη κατάσταση, καθώς οι απόψεις μου για την έρευνα και την καινοτομία δεν ταυτίζονταν με αυτές της κυβέρνησης. Οπως αντιλαμβάνεστε, ήταν πια θέμα αξιοπρέπειας να πάψω να επενδύω χρόνο και ενέργεια σε μια θέση στην οποία ο ρόλος μου ήταν τελικά διακοσμητικός. Και ακόμα περισσότερο, να αφήνω να εννοηθεί, διά της διατήρησης αυτής της θέσης, ότι συμπράττω και εγκρίνω πολιτικές και φιλοσοφίες στον χώρο της έρευνας με τις οποίες διαφωνώ ριζικά».

Έκτοτε κανείς στην κυβέρνηση δεν ρωτήθηκε “τι εννοούσε ο Δερμιτζάκης”. Ο ίδιος ο καθηγητής, χαμηλών τόνων και με υψηλό επιστημονικό ήθος, δεν έδωσε συνέχεια. Παρέμεινε, ωστόσο, ενεργός, με συχνές παρεμβάσεις σχετικά με την πανδημία. Επισημαίνοντας, μάλιστα, πως κάποια κυβερνητικά μέτρα ήταν καθυστερημένα και ανεπαρκή, πάντοτε με επιχειρήματα και γνώση σχετικά με τα θέματα για τα οποία εκφέρει άποψη.

Ο Δερμιτζάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής του Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030, ήρθε τον Νοέμβριο του 2019 στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού “για να νοικοκυρέψει τα της έρευνας στην Ελλάδα”, όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες. Δεν έκλεισε ούτε ένα χρόνο στο πόστο που ανέλαβε γιατί δεν ήθελε να είναι “διακοσμητικός” και να εμφανίζεται ότι συμπράττει “με πολιτικές και φιλοσοφίες με τις οποίες διαφωνεί ριζικά”.

Dermitzakis: Big bang in research funding the best investment in economic future - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Πριν μερικές μέρες, ο χυδαίος εκπρόσωπος του σκοταδισμού Καλαβρύτων Αμβρόσιος έπιασε στο στόμα του τον Δερμιτζάκη.

” Μην ακούτε τους τύπους του αλιβάνιστου Καθηγητού Δερμιτζάκη, οι οποίοι με περισσή αναισχυντία κράζουν: Προτού σταματήσουν οι οικονομικές δρα-στηριότητες και κλείσουν επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσει η Θεία Κοινωνία”.

Δεν αντιλήφθηκα κανέναν εκ της κυβερνήσεως –αλλά και γενικότερα– να διατυπώνει δημοσίως τον αποτροπιασμό του για την άθλια επίθεση Αμβρόσιου εναντίον του σπουδαίου επιστήμονα. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις ότι πρέπει να δίνουμε βάση στον επιστημονικό λόγο και να απορρίπτουμε την προπαγάνδα των ανορθολογιστών, των αρνητών και των συνωμοσιολόγων. Αφήσαμε τον Δερμιτζάκη ανυπεράσπιστο.

Ο ίδιος, όμως, συνεχίζει να επιμένει να υπερασπίζεται τον ορθό επιστημονικό λόγο. Το tweet του σχετικά με όσα είπε για τους επιστήμονες ο προβεβλημένος βουλευτής της Ν.Δ Κώστας Κυρανάκης απέδειξε (ξανά) πως δεν μασάει τα λόγια του.

Aξιοσημείωτο πως βρέθηκε ένας –έστω– φιλοκυβερνητικός σχολιαστής ( ο Θανάσης Μαυρίδης στο liberal.gr )που έψεξε τον βουλευτή για την αμφισβήτηση του επιστημονικού λόγου και το “φλερτ” του με τον ανορθολογισμό. Αλλά μέχρι εκεί.

Ο Δερμιτζάκης παρέμεινε ανυπεράσπιστος στην αντιπαράθεση με τον αντιεπιστημονικό λαϊκισμό και κάποιους “ψεκασμένους”, όπως είπε ο πρωθυπουργός χωρίς, όμως, να τολμήσει να τους κατονομάσει. Ίσως γιατί κάποιοι βρίσκονται σε εκλογικά ακροατήρια ιδιαιτέρως ελκυστικά.

Έδειξε, όμως, ιδιαίτερη ευαισθησία στην ήπια κριτική που δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αν και ως επικεφαλής της επιτροπής ειδικών που εισηγούνται (ή ΔΕΝ εισηγούνται) μέτρα έχει αναλάβει εκ των πραγμάτων και το κόστος να κρίνεται. Για τον Δερμιτζάκη, κουβέντα…

Σχετικά Άρθρα