Τρομακτικό σενάριο από Παγώνη: Δεν αποκλείουμε και τρίτο κύμα κοροναϊού

Τρομακτικό σενάριο από Παγώνη: Δεν αποκλείουμε και τρίτο κύμα κοροναϊού

“Το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, διότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι και όχι ωραιοποιημένα, για να συνειδητοποιήσει και ο κόσμος που βρισκόμαστε”, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη στην ΕΡΤ.

Και οι 56 ηλικιωμένοι στο γηροκομείο Ιωαννίνων είναι θετικοί στον κοροναϊό

Όπως είπε, ανέμεναν ημερήσιο αριθμό 2.000 κρουσμάτων κοροναϊού στα τέλη Νοεμβρίου, όμως αυτό καταγράφηκε νωρίτερα, κι αυτό είναι κάτι που μας φοβίζει. Τα κρούσματα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτών που νοσηλεύονται με Covid-19 στις κλινικές, καθώς και ο αριθμός θανάτων αυξήθηκαν. Άρα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες Νοέμβριο – Φεβρουάριο, που θα είναι οι πιο δύσκολοι, τόνισε η κυρία Παγώνη.

Αναφορικά με τα χειρουργεία και τις επεμβάσεις των No-Covid ασθενών η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε πως » για εμάς του ιατρούς δεν υπάρχουν μόνο ασθενείς με Covid-19, αλλά και οι No-Covid, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετηθούν, να λύσουν τα προβλήματα τους και να χειρουργηθούν. Σαν ΕΙΝΑΠ εισηγηθήκαμε τα χειρουργεία στην Αττική προς το παρόν να μην κλείσουν. Ήρθαμε σε επαφή με τις δύο ΥΠΕ ( Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), ενημερώσαμε και το Υπουργείο Υγείας και αυτή τη στιγμή τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της Αττικής συνεχίζονται κανονικά για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να εγχειριστούν. Ένα τακτικό χειρουργείο μπορεί να γίνει και επείγον στο μέλλον, επομένως θα εξυπηρετήσουμε όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται αυτή την περίοδο, τώρα που μπορούμε, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των χειρουργείων».

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 152 και ήδη υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Η πίεση δε είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται την μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών για Covid-19. Εκεί λοιπόν χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυξημένο το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει όμως περιθώριο για εξυπηρέτηση ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.

«Οι επόμενοι μήνες είναι οι δυσκολότεροι, καθώς θα συνυπάρξουν Covid-19, γρίπη H1N1 και άλλες ιώσεις. Η αλήθεια είναι πως τα 2.000 ημερήσια κρούσματα δεν τα περιμέναμε τώρα αλλά από το τέλος Νοέμβρη και μετά, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα. Επομένως η συνεχής αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων είναι παράμετροι που μας τρομάζουν» πρόσθεσε η κ. Παγώνη.

Σχετικά Άρθρα