Ανάλυση: Η πολιτική κόντρα θα εκτιναχθεί στα ύψη – Το blame game αφορά ανθρώπινες ζωές

Ανάλυση: Η πολιτική κόντρα θα εκτιναχθεί στα ύψη – Το blame game αφορά ανθρώπινες ζωές

Ένα βασικό -διπλό- ερώτημα απασχολεί, το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα, την ελληνική κοινωνία μαζί και το πολιτικό προσωπικό του τόπου: πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η χώρα είχε οπλιστεί με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, επίσης γιατί δεν μερίμνησε η κυβέρνηση από το μήνα Μάιο και μετά, να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι;

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Το διπλό αυτό ερώτημα δεν είναι απλώς το σύνηθες blame game μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος έχει ευθύνη για μια δυσάρεστη κατάσταση, είναι ένα ερώτημα που κρύβει από πίσω του ανθρώπινες ζωές. Και η σύγκριση, «ναι, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι χειρότερα», δεν μπορεί να πει πολλά σε αυτούς που έχουν ήδη θρηνήσει ή θα θρηνήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη πολύ δύσκολη:

  • με όλες τις κλίνες ΜΕΘ  κατειλημμένες στήνονται επιχειρησιακά πλάνα για διακομιδή των ασθενών σε όμορους νομούς και ενώ ο δείκτης μετάδοσης σε αυτήν την περιοχή της χώρας έχει αγγίξει το 4 σύμφωνα με πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ένας φορέας μολύνει άλλους τέσσερις (θυμόμαστε τις προάλλες τις ανακοινώσεις των ειδικών που έλεγαν πόσο σημαντικό είναι να κρατηθεί κάτω από το 1…).

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επάρκεια κλινών ΜΕΘ αλλά και επάρκεια προσωπικού στην πρώτη γραμμή, έχει ήδη τις έμμεσες συνέπειές του, με την ακύρωση των τακτικών χειρουργείων –που όσο και αν είναι προγραμματισμένες επεμβάσεις, η αναβολή κάποιων από αυτές προκαλεί μεγάλα προβλήματα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενίοτε δε, και επιδείνωση του προβλήματος υγείας που ήδη αντιμετωπίζουν.

Όμως, το blame game δεν σταματά στο υγειονομικό κομμάτι, επεκτείνεται και σε εκείνο της οικονομίας – εργασίας, που αποτελεί, άλλωστε, συνέχεια της κατάστασης στο χώρο της υγείας. Ολόκληροι κλάδοι έχουν καταστραφεί (πολιτισμός, τουρισμός κ.α.) και σε αυτούς τώρα προστίθεται και αυτός της εστίασης. Με τον εμπορικό κόσμο να έχει ήδη μεταφέρει την αγωνία του την 1η Δεκεμβρίου, αν, συγκεκριμένα, θα συνεχισθεί το «λουκέτο» στην εστίαση, αν θα έχουν επεκταθεί τα lockdown κ.ο.κ.

Πρόκειται για τον κυριότερο μήνα της αγοράς κι αν περάσει (και) αυτός χωρίς σημαντικά έσοδα, τότε το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρηματιών προοιωνίζεται χειρότερο για το 2021.

Κακά τα ψέματα όμως, ακόμη κι αν το ΕΣΥ σταθεί όρθιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο πόσοι θα είναι αυτοί που θα έχουν το περιθώριο για τα… περιττά έξοδα που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε κατά την εορταστική περίοδο.

Πάντως, ένας τίτλος σε έκτακτη ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ χθες το βράδυ αποτύπωνε σε μία φράση το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα για τη λήψη των τελευταίων μέτρων:

  • «Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων έφερε τα νέα μέτρα». Η κυβέρνηση έχει επιλέξει εξ αρχής να επιρρίψει την ευθύνη σε όλους εκείνους, συνήθως νέους ανθρώπους, που επιδεικνύουν «ανεύθυνη στάση» καλλιεργώντας έτσι αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο -δεδομένης και της επικοινωνιακής υπεροπλίας την οποία ούτως ή άλλως διαθέτει και απολαμβάνει η κυβέρνηση- να προβεί σε μια δημόσια ανακοίνωση στην οποία θα καταγράφει πού πήγε και το τελευταίο ευρώ από δωρεές και χορηγίες για το ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάιο. Πού διατέθηκε, σε τι βοήθησε.

Αυτό θα είναι και το πλαίσιο της πολιτικής κόντρας μέχρι να βγούμε ως χώρα από το τούνελ του κοροναϊού.

Ήδη, χθες, πήραμε μια καλή γεύση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια αντιπαράθεση που θα κορυφωθεί την προσεχή Παρασκευή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για τις ελλείψεις των αστικών συγκοινωνιών και πώς αυτό συνδέεται με τον Covid-19, μια πρόκληση που αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση απαντά ήδη ότι από τα δείγματα που πήραν έξω από σταθμούς του μετρό και του τρένου δεν προέκυψε μεγάλο πρόβλημα.

Ο ισχυρισμός πάντως ότι ο συνωστισμός δεν είναι μεγάλος είναι προφανές ότι διατυπώνεται από ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ

Ενώ και το επιχείρημα -αν χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό- ότι παρέλαβε από τον προκάτοχό του προβληματικές συγκοινωνίες μάλλον δεν αφορά τους χρήστες των μέσων, ιδίως στην εποχή του Covid-19.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις. Η χώρα έχασε οριστικά την ευκαιρία, γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε συνειδητά το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Και το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη σε τρομακτική πίεση», δήλωνε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδοτώντας έτσι και επισήμως τη μετάβαση σε αυτήν τη νέα περίοδο της πολιτικής ζωής του τόπου, με χαρακτηριστικά σφοδρής πολιτικής κόντρας.

«Ο κ. Τσίπρας αντί σοβαρότητας, διολισθαίνει στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού -την κορονοκαπηλεία- και αποδεικνύει ότι του πέφτει μεγάλο και το κοστούμι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», του απάντησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά Άρθρα