Έξαλλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την εξαγγελθείσα μείωση ενοικίου
Η εξαγγελθείσα μείωση ενοικίου 40% έχει προκαλέσει οργή στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς πρόκειται να χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους.
Η μείωση ενοικίου 40% που θα χορηγηθεί στις επιχειρήσεις που πλήτονται από την κρίση της πανδημίας, έχει δημιουργήσει οργή στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, διερωτάται το εξής:
«Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργεία!!! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές;».
Επίσης, επισημαίνει πως «διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί με όσα ανακοινώσατε, εξαντλήσατε για μια φορά ακόμη όλη τη σκληρότητα των μέτρων σας σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων της Αττικής και άλλων περιφερειών χαρακτηρισμένων ως “πορτοκαλί” ή “κόκκινων”, ακόμη και για επιχειρήσεις εν πλήρει λειτουργεία, χωρίς και θετικά μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων!».
Ολόκληρη η επιστολή:
ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία ΠΟΜΙΔΑ για τις νέες μειώσεις ενοικίων, χωρίς μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών
Αξιότιμε κοι Υπουργοί,
Στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοιού στη χώρα μας, ανακοινώσατε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο “Αυξημένου Κινδύνου” για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη τεράστια “διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου”, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα, καθώς και οι εργαζόμενοί τους στα μισθώματα κύριας και φοιτητικής κατοικίας.
Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργεία!!! Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές; Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων !!! Γιατί; Η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης ενοικίου θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές επιπέδου “Επιτήρησης” (πράσινο και κίτρινο), σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Επί της ευχέρειας αυτής την οποία εμείς προτείναμε και εσείς ορθά νομοθετήσατε για το τελευταίο τετράμηνο, έχετε τεράστια ευθύνη για την έλλειψη γενικευμένης ανταπόκρισης γιατί, όπως ήδη δημόσια σας ενημερώσαμε, αυτή οφείλεται:
Πρώτον στην αποσπασματικότητα (κυριολεκτικά «μαρτύριο της σταγόνας», μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Δεύτερον στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, μέχρι σήμερα που τελειώνει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί με όσα ανακοινώσατε, εξαντλήσατε για μια φορά ακόμη όλη τη σκληρότητα των μέτρων σας σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων της Αττικής και άλλων περιφερειών χαρακτηρισμένων ως “πορτοκαλί” ή “κόκκινων”, ακόμη και για επιχειρήσεις εν πλήρει λειτουργεία, χωρίς και θετικά μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων!
Γι΄αυτό και σας καλούμε να αντιμετωπίσετε άμεσα τα προβλήματα αυτά που έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη αγανάκτηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την άνιση και άδικη αυτή σε βάρος τους μεταχείριση, αλλά και σύγχυση και δυσπιστία στο να προβούν σε συμφωνίες μείωσης μισθωμάτων, παρότι θα το επιθυμούσαν.