Προειδοποίηση Παπαζάχου: Προσοχή, θα σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί – Πρώτες εκτιμήσεις σεισμολόγων
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κόσμος βγήκε έντρομος στους δρόμους, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια κι επιχειρήσεις. Προς το παρόν, δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός.
Ο καθηγητής γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος, εκτίμησε πως αναμένεται να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φθάνουν ακόμα και τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
«Η επόμενη εβδομάδα τα είναι δύσκολη», τόνισε. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή και στη Χίο, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) εκτιμά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,9 Ρίχτερ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, «ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, ο σεισμός ήταν μεγέθους Ρίχτερ 6,6 Ρίχτερ με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου».
“Για βλάβες δεν έχουμε ακόμα εκτιμήσεις. Ο σεισμός ήταν ανατολικά της Σάμου. Ανάμεσα από τη Σάμο και την Τουρκία. Ήταν μεγάλος και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρώτη αυτόματη λύση δείχνει ότι το βάθος είναι σε 10χλμ και το μέγεθος 6,6. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα αν είναι ο κύριος σεισμός” δήλωσε στο enikos.gr ο Νίκος Βούλγαρης, Καθηγητής Σεισμολογίας και Τεχνικής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής – Γεωθερμίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.
Χουλιάρας: Μεγάλη προσοχή στα παλιά κτίρια
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας προειδοποιεί για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.
“Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί” αναφέρει στον λογαριασμό του στο facebook.
Σκορδίλης: Μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός
“Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα”, δηλώνει ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης για τον μεγάλο σεισμό της Σάμου.
Ο σεισμός ανοιχτά της Σάμου και η μετασεισμική του ακολουθία εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική.
“Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες”, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι (30.10.2020) ανοιχτά της Σάμου.
Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Σκορδίλης απαντά πως “δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό”. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.
Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, “η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ. νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ”.
Τσελέντης: Έρχονται ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 6,2 Ρίχτερ
Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 Ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.