Χάνουμε τη μάχη του ορθολογισμού-Η έρευνα του Johns Hopkins και ο…Πετράκος

Χάνουμε τη μάχη του ορθολογισμού-Η έρευνα του Johns Hopkins και ο…Πετράκος

Κατά το πρώτο κύμα της φονικής πανδημίας του Covid, όταν εγκαίρως η Ελλάδα το διαχειρίστηκε με τον υποχρεωτικό κατ’ οίκον εγκλεισμό και συγκέντρωνε θετικότατα σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ, συναντούσαμε στις δημοσκοπήσεις τα πρώτα ανησυχητικά ψήγματα αμφισβήτησης και αμφιβολιών από σημαντική μερίδα των πολιτών. Σε ορισμένες από αυτές τα ποσοστά έφθαναν κοντά στο 50%. Ένας στους δυο, δηλαδή, θεωρούσε πως ο ιός είναι κατασκεύασμα κινεζικών εργαστηρίων σε έναν παγκόσμιο βιολογικό πόλεμο, ή μια σκηνοθετημένη υπερβολή από διεθνή κέντρα με σκοπό να προκαλέσει συνθήκες για μια νέα τάξη πραγμάτων. Το σχολιάσαμε και το προσπεράσαμε.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Μια θηριώδης επικοινωνιακή καμπάνια που διένειμε 20 εκατ. ευρώ ακόμα και σε ανύπαρκτα σάϊτ ανά την επικράτεια ήρθε –υποτίθεται– να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων απέναντι στον “ύπουλο και αόρατο εχθρό”.

Γνωρίζουμε όλοι τι ακολούθησε: Ένα αλαφιασμένο, σχεδόν πανικόβλητο και οπωσδήποτε ανοργάνωτο άνοιγμα της οικονομίας, ένα καθησυχαστικό χαλαρό ελληνικό καλοκαίρι, η παύση της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών από τους αρμοδίους και η επικοινωνιακή “εξαφάνιση” του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κατά την πρώτη φάση της πανδημίας είχε γίνει ο πατερναλιστικός οδηγός της εθνικής προσπάθειας σε ένα μοντέλο που αποδείχθηκε επιτυχημένο.

Με 1.500 κρούσματα καθημερινά, με πάνω από 110 διασωληνωμένους και κατά μέσο όρο 8-10 θανάτους, με το ΕΣΥ σε ασφυξία και με τις ΜΕΘ να γίνονται πια είδος εν ανεπαρκεία, τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει. Ο τρόμος έχει επιστρέψει δριμύτερος, η Ευρώπη μπαίνει σταδιακά σε νέα lockdown, και η κυβέρνηση ακολουθεί ασθμαίνοντας με νέα αυστηρά μέτρα υπό την δαμόκλειο σπάθη των επιστημονικών προβλέψεων που κάνουν λόγο για χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εκατοντάδες νέους θανάτους και το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η επιστράτευση του Σωτήρη Τσιόδρα –χρήσιμη και αναγκαία– δέχθηκε κριτική για μία και μοναδική αποστροφή του δραματικού από στήθους λόγου του. Αυτή για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και έσπευσαν ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εγκαλέσει όσους τόλμησαν να ασκήσουν κριτική και οι υπηρεσίες “επικοινωνίας” της κυβέρνησης να διανείμουν “σκονάκια” με οδηγίες “εμφατικής” αντιμετώπισης όσων διατύπωσαν την κριτική.

Κι έρχεται εν μέσω όλων αυτών η έρευνα του πασίγνωστου για την ακαδημαϊκή και επιστημονική σπουδαιότητά του αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Διαβάζουμε από την “Καθημερινή”:

Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που θεωρούν ότι ο απολογισμός των θανάτων από τον κορωνοϊό παρουσιάζεται σκόπιμα ως πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νιγηρία όπου σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι «σίγουρα ή μάλλον αληθινός». Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ.

ereyna-oi-ellines-sti-deyteri-thesi-ton-synomosiologon-tis-covid-190
Έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου John Hopkins- Πηγή: Guardian (αναπαραγωγή από δημοσίευμα της Καθημερινής)

Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ήταν υπερβολική και άδικη η κριτική στον καθηγητή Τσιόδρα, ακόμα κι αν έχουν δίκιο όσοι βρίσκουν μόνο πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την κριτική που ασκούν πλέον ΟΛΑ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως εκκινούν από ζηλοφθονία ή άλλα “ένστικτα” οι δημόσια διατυπωμένες αμφισβητήσεις στην κυβερνητική μέθοδο από εγνωσμένου κύρους επιστήμονες (εκτός επιτροπής του Υπουργείου Υγείας), ακόμα κι αν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσοι δημοσιεύουν και υιοθετούν “σκονάκια” και έχουν άδικο όλοι οι άλλοι, τι είναι αυτό που υποκινεί το 46% των Ελλήνων να αμφισβητεί την επίσημη στατιστική της φονικής πανδημίας;

Δεν έπιασαν τόπο τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ της “ενημέρωσης” και απαιτούνται πάραυτα επιπλέον 2 εκατ.; Πως απέκτησαν τέτοια επιρροή διάφοροι επικίνδυνοι γραφικοί –“προδότες” κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη– τύπου Πετράκου που, όμως, βρίσκουν χώρο και χρόνο να αναπτύξουν τις συνωμοσιολογικές θεωρίες από κανάλια και διαδίκτυο; Είναι η …έμφυτη τάση μας στις σκοτεινές θεωρίες της ζώνης του λυκόφωτος και του ανεξιχνίαστου (…) που μας κατατάσσει δεύτερους μετά τους Νιγηριανούς στη λίστα των αρνητών του Johns Hopkins και πάνω από την Τραμπική “Ντίσνεϋλαντ” των θεωριών συνωμοσίας;

Ή μήπως, τελικά, αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης και άρνησης της πραγματικότητας έχουν να κάνουν με τα σκοτεινά ρεύματα της κοινωνίας που βρήκαν δίοδο εκροής μέσα από το χάος της πανδημίας και την αδυναμία των σοβαρών και υπεύθυνων να πείσουν;

Κάποτε η πανδημία θα λήξει. Δυστυχώς, θα αφήσει πίσω της τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, μεγάλες πληγές στο σύστημα υγείας, σοβαρότατες ζημιές στην οικονομία και αναρίθμητες άλλες επιπτώσεις στα άτομα, την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία. Αυτά, όμως, τα υψηλά ποσοστά πολιτών που σκέπτονται με τον συγκεκριμένο τρόπο θα παραμείνουν εκεί και θα αναζητούν τρόπο έκφρασης με νέες αφορμές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανάμεσά μας, έχουν φωνή, έχουν δύναμη, ψηφίζουν, διαμορφώνουν νοοτροπίες…

Κι ας μην επαναπαυόμαστε αυτάρεσκα επισημαίνοντας πως αυτά συμβαίνουν κι αλλού. Όπως επαίρονται κάποιοι πως τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα προτιμούσα οι κήνσορες να μας πουν πως μπορούμε να τα πάμε καλύτερα από τους άλλους και στην μάχη υπέρ του ορθολογισμού. Προσώρας, την χάνουμε…

Demonstrators march through Leicester Square holding placards

Y.Γ: Από την έρευνα του John Hopkins:

Significant numbers also thought the US government was responsible for creating and spreading the virus: as many as 37% of respondents in Turkey, against one in five in Greece and Spain, 16% in Poland, 12% in France and just 5% in the UK. About 17% of American citizens said they believed it was definitely or probably true that their own government was to blame.

Σχετικά Άρθρα