“Μήνυμα” ΟΗΕ στον Μακρόν και το Charlie Hebdo για τα σκίτσα του Μωάμεθ-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

“Μήνυμα” ΟΗΕ στον Μακρόν και το Charlie Hebdo για τα σκίτσα του Μωάμεθ-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Ο Ισπανός Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, με δήλωσή του είπε πως «παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις και τα φαινόμενα έλλειψης ανεκτικότητας που πυροδότησαν οι δημοσιεύσεις γελοιογραφιών που απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ».

«Οι προκλητικές γελοιογραφίες έχουν επίσης προκαλέσει πράξεις βίας κατά αθώων πολιτών, που έγιναν στόχος επίθεσης για την θρησκεία, τις πεποιθήσεις ή την εθνικότητά τους», προσέθεσε ο κ. Μορατίνος.

Παρότι στη δήλωση δεν γίνεται σαφής αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο, η δήλωση «διαβάστηκε» από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ ως παραίνεση προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να κάνει ένα βήμα πίσω από την πλήρη υπεράσπιση της ύπαρξης και δημοσίευσης τέτοιων γελοιογραφιών.

Σημειώνεται ότι ήταν το νέο έγκλημα εις βάρος Γάλλου εκπαιδευτικού, που αποκεφαλίστηκε από φανατικό ισλαμιστή επειδή έδειξε στην τάξη σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία του λόγου -και αφού είχε ζητήσει νωρίτερα από όποιο μαθητή θέλει να αποχωρήσει, οδήγησε τον Μακρόν να υπερασπιστεί την δημοσίευσή τους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο.

Charlie Hebdo» caricature Recep Tayyip Erdogan en slip sur sa dernière Une - Le Soir
Cartoon: Je Suis Erdogan | Sampsonia Way Magazine

Μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία προκάλεσε και το νέο πρωτοσέλιο της Charlie Hebdo, της σατυρικής εφημερίδας που έγινε στόχος φονικής επίθεσης από ισλαμιστές το 2015, επειδή τόλμησε να «πιάσει» στο πενάκι της τον Τούρκο πρόεδρο. Στο πρωτοσέλιδο εικονιζόταν ο Τούρκος πρόεδρος σε μία πολυθρόνα σπιτιού με τα εσώρουχα, να σηκώνει το ρούχο μιας μουσουλμάνας γυναίκας που κρατάει ένα δίσκο με ποτήρια κρασιού αποκαλύπτοντας το γυμνό της σώμα και να αναφωνεί «Ωωω, ο Προφήτης!». Στη λεζάντα του σκίτσου αναγράφεται: «Ερντογάν: στην ιδιωτική του ζωή είναι πολύ αστείος».

Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν άμεσα την δημοσίευση του σκίτσου και επιτέθηκαν τόσο στο περιοδικό όσο και στην Γαλλία, μιλώντας για «πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος».

Ακολούθησε πρώτα η ανακοίνωση και στη συνέχεια η επιβεβαίωση ότι η Τουρκία θα κινηθεί τόσο διπλωματικά όσο και δικαστικά, καθώς κλήθηκε για εξηγήσεις ο Γάλλος επιτετραμμένος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ανακοινώθηκε από την εισαγγελία της Άγκυρας έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Σχετικά Άρθρα