Λαγκάρντ: Σχεδιάζεται δράση για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας

 Λαγκάρντ: Σχεδιάζεται δράση για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας

Την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, προανήγγειλε σήμερα η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.

“Έφυγε” ο Πέτρος Κουναλάκης

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων, η ΕΚΤ -όπως είπε η ίδια- θα αναπροσαρμόσει όχι μόνο το βεληνεκές των νομισματικών μέτρων που ήδη εφαρμόζει, αλλά και κρίσιμες παραμέτρους αυτών.

Στο «οπλοστόσιο» των μέτρων περιλαμβάνονται τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι μηχανισμοί παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν ν΄αυξηθεί το πακέτο των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ (μόνον το ύψος του προγράμματος PEPP φθάνει το 1,35 δισ. ευρώ, παράλληλα μέσω του προγράμματος ΑΡΡ η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα 140 δισ. ευρώ έως τέλος του έτους) αλλά και να διευρυνθεί το μενού των επιλέξιμων τίτλων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σπουδαία σημασία του νέου Μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (επόμενης γενιάς), τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις.

Εφόσον τα κεφάλαια διατίθενται για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και συνοδεύονται από διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, η σχετική πρωτοβουλία της ΕΕ θα συμβάλει σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα