“Καταιγίδα” στην Τουρκία για το Charlie Hebdo
Κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το σκίτσο που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.
Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης για το σκίτσο ρίχνει λάδι στη φωτιά που έβαλε στις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού η εκτενής προβολή σκίτσων του Μωάμεθ στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί επιδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές αυτόν τον μήνα.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.
Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.
«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.
An Israeli Arab protester wearing a face mask due to the coronavirus pandemic holds a sign during a protest against French President Emmanuel Macron and the publishing of caricatures of the Muslim Prophet Muhammad they deem blasphemous, in front of the French embassy in Tel Aviv, Israel, Tuesday, Oct. 27, 2020. (AP Photo/Ariel Schalit)
Τα κινούμενα σχέδια του Προφήτη αναστάτωσαν πολλούς στον μουσουλμανικό κόσμο. Αλλά ήταν ο Ερντογάν που ηγήθηκε της κατηγορίας εναντίον της Γαλλίας και αμφισβήτησε την ψυχική κατάσταση του Μακρόν. Στη συνέχεια, η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, μια πρώτη στις γαλλο-τουρκικές διπλωματικές σχέσεις.
«Καταδικάζουμε έντονα τη δημοσίευση σχετικά με τον πρόεδρό μας του γαλλικού περιοδικού, το οποίο δεν σέβεται την πίστη, τα ιερά και τις αξίες», έγραψε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, στο Twitter.
Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τους διευθυντές του Τσάρλι Χέμπντο για τα κινούμενα σχέδια, ανέφερε η κρατική Υπηρεσία Anadolu. Η προσβολή του προέδρου είναι έγκλημα στην Τουρκία που τιμωρείται με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών.
Ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι δεν κοίταξε το σχέδιο και δεν είχε τίποτα να πει για την «ανέντιμη» έκδοση.
«Η θλίψη και ο θυμός μου δεν προέρχονται από την αηδιαστική επίθεση στο πρόσωπό μου, αλλά από το γεγονός ότι η ίδια (δημοσίευση) είναι η πηγή της ασταθούς επίθεσης στον αγαπητό μου Προφήτη», δήλωσε ο Ερντογάν στους νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος στο κοινοβούλιο.
Συνέχισε να επικρίνει το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών εθνών λέγοντας: «Είστε δολοφόνοι!»