Η οργή Μακρόν για Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη των “27”- Στοιχίζεται με τον Γάλλο πρόεδρο ο Κυρ. Μητσοτάκης- Ερωτηματικό η στάση της Μέρκελ

Η οργή Μακρόν για Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη των “27”- Στοιχίζεται με τον Γάλλο πρόεδρο ο Κυρ. Μητσοτάκης- Ερωτηματικό η στάση της Μέρκελ

German Chancellor Angela Merkel, right, speaks with French President Emmanuel Macron, center, during a round table meeting at an EU summit in Brussels, Monday, July 20, 2020. Weary European Union leaders are expressing cautious optimism that a deal is in sight on their fourth day of wrangling over an unprecedented budget and coronavirus recovery fund. (John Thys, Pool Photo via AP)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL.

Παράλληλα, ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι’ αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον κορoνοϊό, σημείωσε ότι πρόκειται για «μαζικό κύμα» και προσέθεσε ότι «ο ιός δεν έχει εμφανίσει όλα του τα μυστήρια».

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλους του έτους ή αρχές του 2021.

To θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ιδιαίτερα, δε, η υβριστική επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν και άλλων ευρωπαίων ηγετών, αναμένεται να τεθεί από τον Γάλλο πρόεδρο στην τηλεδιάσκεψη των ’27’ παρά το γεγονός πως αποκλειστικό ζήτημα της ατζέντας είναι η διαχείριση της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, δεν σκοπεύει να κινήσει ο ίδιος το θέμα των κυρώσεων και έχει αποαφσίσει να αφήσει να εξαντληθεί ο χρόνος που έχουν αποφασίσει οι υπόλοιποι ηγέτες μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Θα στοιχηθεί, όμως, στο πλευρό του Μακρόν εφόσον εκείνος ζητήσει επίσπευση της διααδικασίας και ζητήσει άμεσα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν όλα αυτά αρκούν για να κάμψουν τις αντιρρήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ να συναινέσει στην επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για λόγους που έχουν αναλυθεί επανειλημμένα και έχουν να κάνουν με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, με τη διαμονή εκατομμυρίων Τούρκων υπηκόων στη Γερμανία αλλά και με το προσφυγικό -πάντα υπάρχει ο φόβος να επιχειρήσει πάλι ο Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη- η κυρία Μέρκελ εμφανίζεται από διστακτική έως και αρνητική στην επιβολή κυρώσεων.

Σχετικά Άρθρα