Καθηγητής Βατόπουλος: Tι προκάλεσε την μεγάλη διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα

Καθηγητής Βατόπουλος: Tι προκάλεσε την μεγάλη διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα

Τη δική του επιστημονική εκτίμηση για τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε 5 Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, δίνει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr. Η μεγάλη διασπορά δεν οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες του βορρά, αλλά περισσότερο στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που εισήλθε στη χώρα από τα βόρεια σύνορά μας το καλοκαίρι, αναφέρει:

“Δεν νομίζω ότι οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ βορά – νότου η μεγάλη διασπορά”, σημειώνει συγκεκριμένα ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος: “Κατά τη γνώμη μου αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι εισήλθε μεγάλο φορτίο του ιού από τη Βόρεια Ελλάδα στις αρχές του καλοκαιριού. Από τα βόρεια σύνορα. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι ο ιός επιζεί περισσότερο στο κρύο. Περισσότερο οι κλειστοί χώροι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση τον χειμώνα”, συμπληρώνει.

Κορονοϊός: Οι 5 από τις 7 πιο επιβαρυμένες περιοχές βρίσκονται στον Βορρά

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 7 πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας, οι 5 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για την Θεσσαλονίκη, την Καστοριά, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες, ενώ στο επίκεντρο της αύξησης κρουσμάτων βρίσκεται τελευταία και η Ροδόπη.

Συγκεκριμένα, από τις 18 έως τις 26 Οκτωβρίου, 1.311 άνθρωποι μολύνθηκαν στη Θεσσαλονίκη304 στις Σέρρες232 στα Ιωάννινα202 στην Κοζάνη και 123 στην Καστοριά.

“Η αίσθησή μου είναι ότι ο ιός ήρθε στη χώρα από βόρεια κυρίως. Βέβαια αυτό θέλει πολύ μελέτη για να βεβαιωθεί κανείς. Κάποια στιγμή που θα ξεκαθαριστούν τα πράγματα πιστεύω ότι αυτό θα φανεί. Αυτή είναι η δική μου αίσθηση, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Στην Κοζάνη για παράδειγμα, μπήκε ο ιός από κάποιους ταξιδιώτες. Υπήρξαν και εισαγόμενοι εργάτες από τα Βαλκάνια, όχι μόνο τουρίστες. Επίσης, -αυτό το ξέρω και από γνωστούς μου- πολλοί έρχονταν από Αγγλία αεροπορικώς μέσω Σόφιας και μετά έμπαιναν οδικώς στην Ελλάδα. Άρα στη Βόρεια Ελλάδα υπήρχε πιο έντονη επικοινωνία με τις υπόλοιπες χώρες”.

Βατόπουλος: “Εύθραυστη η ισορροπία – Το επίπεδο επικινδυνότητας αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη”

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας κ. Βατόπουλος επισημαίνει ότι η ισορροπία της πανδημίας είναι εξαιρετικά εύθραυστη και καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Να μην επαναπαύονται εάν διαμένουν σε περιοχή χαμηλού κινδύνου, τονίζει:

“Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, βλέπουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε περιοχές να πρασινίζουν να κιτρινίζουν και να γίνονται πορτοκαλί, μέσα σε μέρες. Αυτό υποδηλώνει τη ρευστότητα της κατάστασης και την ευκολία με την οποία η επιδημία εξαπλώνεται. Συνεπώς αφορά πλέον όλη την Ελλάδα κατά τη γνώμη μου και όχι τις “πορτοκαλί” περιοχές. Πρέπει όλος ο πληθυσμός να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση και να υιοθετήσει τα μέτρα ατομικής προστασίας. Διότι η κατάσταση αλλάζει πολύ γρήγορα, το είδαμε αυτό με τις Σέρρες. Από “πράσινη” παρά λίγο να γίνει lockdown. Αυτό γίνεται επειδή μετακινούνται άνθρωποι σε διάφορες περιοχές και ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή. Πάντα έχουν υπερμεταδότες και χάνεται εύκολα ο έλεγχος. Ο κάθε πολίτης να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του και τους γύρω του”, αναφέρει ο κ. Βατόπουλος.

Θα αντέξει το σύστημα υγείας πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα;

Όσο για το εάν το δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση των άνω των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα και ιδιαίτερα όταν αυτό αρχίσει να έχει αντίκτυπο στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, ο κ. Βατόπουλος είναι κατηγορηματικός: “Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει. Σημασία έχει να μην αρρωστήσουμε”, λέει.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Προφανώς το σύστημα υγείας έχει κάποια όρια, τα οποία δεν πρέπει να τα ξεπεράσουμε, αλλά πέρα από αυτό, το πρόβλημα είναι να μην αρρωστήσουμε. Δηλαδή και ένα εκατομμύριο κρεβάτια εντατικής να έχει η Ελλάδα, το θέμα είναι να μην φτάσει κανείς να μπει σε μονάδα. Η πρόληψη είναι σημαντική ανεξαρτήτως του ΕΣΥ. Δηλαδή δεν θέλουμε προφυλάξουμε τους ανθρώπους να μην αρρωστήσουν επειδή δεν έχουμε μονάδες εντατικής, έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να αρρωστήσουμε. Το ότι δεν έχουμε πολλές μονάδες, είναι ένα ακόμη θέμα παραπάνω”, σημειώνει ο κ. Βατόπουλος.

Σχετικά Άρθρα