Χρυσοχοΐδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Εφετείο, 14χρονος, Παππάς: Τρία συνθήματα πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα
Σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απάντησε από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την διάλυση της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το Εφετείο που εκδίκαζε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για την κράτηση του 14χρονου μαθητή και για τον φυγόποινο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηριστικά επέκρινε την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, «ότι έχει μια άχαρη τριλογία που την επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο: Εφετείο, 14χρονος, Παππάς. Τρία συνθήματα, που με την αγαπημένη σας πρακτική είναι πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα».
Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την υπόθεση της διαδήλωσης έξω από το Εφετείο της Αθήνας την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, ανέφερε ότι «το βίντεο της ΓΑΔΑ έδειξε ποιος άρχισε τα επεισόδια. Μια βδομάδα φωνάζατε ψέματα για την Αστυνομία. Για να ξυπνήσετε φαντάσματα. Σας το είπα, τα υπολείμματα στράτευσης που σας έχουν απομείνει, δεν μπορούν να γίνουν στρατός, γιατί δεν έχετε απόψεις, πεποιθήσεις, έχετε μόνο αναχρονιστικές κραυγές. Δεν τις ακούει κανείς».
Για τον 14χρονο μαθητή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ρώτησε την αντιπολίτευση «πού έχετε βρει όλα αυτά τα πονετικά παραμύθια για τον 14χρονο; Δεν ντρέπεστε να φτιάχνετε σαπουνόπερα, να παίζετε με τα παιδιά, τόσο χειριστικά, με τόση εκμετάλλευση;». Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στην υπόθεση αυτή λέγονται τρία ψέματα και εξήγησε: * 1ο ψέμα που λέγεται, είναι ότι τον συνέλαβαν χωρίς κατηγορίες. Η αλήθεια: Εισαγγελέας και ανακρίτρια ανηλίκων, δεν τον άφησαν ελεύθερο. Διέταξαν την κράτησή του για κακουργηματικές πράξεις. Σημειώνουμε πως στις 9 στις 10 περιπτώσεις οι ανήλικοι αφήνονται ελεύθεροι. Ποιος κρίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχουν κατηγορίες; Η δικαιοσύνη ή εσείς; * 2ο ψέμα: Τον απομόνωσαν σε κρατητήρια στη ΓΑΔΑ. Δεν είδε ούτε τη μαμά του. Η αλήθεια. Τους είδε όσο ήθελε, τους μίλησε όσο ήθελε. Και την μητέρα του και τον δικηγόρο του. Τρία επισκεπτήρια στο Σαββατοκύριακο.
* 3ο ψέμα: Κοιμόταν στο πάτωμα. Η αλήθεια. Κοιμόταν στο κρεβάτι του, στην υποδιεύθυνση φύλαξης ανηλίκων. Δεν πάτε μέχρις εκεί να δείτε τις συνθήκες κράτησης και τα ανήλιαγα υπόγεια που μνημονεύετε;» είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να κυνηγά 14χρονα. Όμως η Αστυνομία δεν έχει επιλογές όταν σκάνε μολότοφ. Δεν είναι λύση το να κάνει τα στραβά μάτια. Στο Εφετείο κατά την καταδίωξη, έπεσαν πάνω από 150 μολότοφ, πολλές από ανήλικους».
Σχετικά με τον φυγόποινο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα έδωσε όλα, χαιρέκακα, και με όλη του την δύναμη, δώσατε τα ρέστα του». Θεωρήσατε είπε, ότι «να, επιτέλους, η Αστυνομία κι ο Χρυσοχοΐδης δεν τα κατάφεραν. Στην ουσία όμως, με αυτά που λέτε ζητήσατε να παραβούμε κανόνες κράτους δικαίου για να παρακολουθούμε τον πολίτη και κατηγορούμενο Παππά. Το ίδιο είχατε ζήσει δυο μέρες πριν, να συλλάβουμε τον ευρωβουλευτή Λαγό, που χαίρει ασυλίας. Επίσης, άκριτα ειρωνευθήκατε ότι τα σπίτια όλων των κατηγορούμενων ήταν υπό επιτήρηση, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε σημαντική δίκη για αποφυγή αντεκδικήσεων ή ακτιβιστικών πράξεων. Από όσα είπατε πιο λαϊκιστικό δεν γίνεται. Πιο αντιδημοκρατικό δεν υπάρχει. Ζητάτε να καταπατά η Αστυνομία τους νόμους, να μην σέβεται ατομικά δικαιώματα, να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μήπως να επιτρέψουμε και το λυντσάρισμα; Και θέλετε να λέγεστε και αριστερά, που από τέτοια καταπάτηση νόμων και δικαιωμάτων γέμισε νεκροταφεία και στέναξε σε φυλακές και ξερονήσια».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού εξήγησε πως επί ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν οι μέρες παρουσίασης του Χρ. Παππά στο αστυνομικό τμήμα, από τρείς φορές το μήνα σε μία, και να μην είναι υποχρεωμένος κάθε ημέρα να κοιμάται στο σπίτι του, απευθύνθηκε ευθέως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΑ και τους ρώτησε δεικτικά: «Τώρα που τα δώσατε όλα για τον Παππά, θα χαρείτε όταν τον πιάσουμε;».
Ο υπουργός Προστασίας τους Πολίτη καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε ένα «τριπλό αδιέξοδο: Σε δημοσκοπική υποχώρηση, σε εσωκομματική ρήξη, σε πολιτική ένδεια», γι’ αυτό στοχοποιεί και δημιουργεί πολιτικούς αντιπάλους όπως «την αστυνομία και τον Χρυσοχοΐδη. Αλλά παραμένετε απελπιστικά άστοχοι».
Αντικρούοντας τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομοκρατίας σε διαδηλώσεις και χρήση χημικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «σε διαδηλώσεις στην Αθήνα, στο πρώτο επτάμηνο του 2019, στη διακυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομία έριξε 2.135 χημικά και δακρυγόνα, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα, σε 14 μήνες δικής μας διακυβέρνησης, σε μεγαλύτερο αριθμό διαδηλώσεων έγινε χρήση 778 δακρυγόνων. Δηλαδή στο μισό χρονικό διάστημα, σε λιγότερες διαδηλώσεις ρίξατε τριπλάσια χημικά. Ποιος λοιπόν τρομάζει, ποιος πατάσσει; Ζείτε στον κόσμο της εμπάθειας, των ψεμάτων που λέτε και των εχθρών που κατασκευάζετε».
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας για το θέμα διάλυσης της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το εφετείο, ανέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πως πραγματικά εκπλήσσομαι γιατί ακόμα και 15 ημέρες μετά την διάλυση της διαδήλωσης, επιμένετε σε αυτές τις απίστευτες ανακρίβειες που δεν προκύπτουν από το ηλεκτρονικό υλικό που έδωσε η Αστυνομία και από αυτό που υπάρχει». Ρώτησε δε, τον κ. Χρυσοχοΐδη, εάν η διάλυση της αντιφασιστικής εκδήλωσης και ενός κόσμου που χαιρόταν εκείνη την ημέρα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ωε εγκληματικής οργάνωσης, ήταν προμελετημένη και σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» Κάνατε ένα ατόπημα και πήρατε εσείς την ευθύνη, είπε στον υπουργό, και επέμεινε να ρωτά «εάν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του απάντησε πως «εγώ δεν εκπλήσσομαι με αυτά που λέτε, γιατί είναι τα ίδια μου είπατε εκείνο το βράδυ εδώ στην Βουλή, όταν προβοκάτορες διέλυσαν την συγκέντρωση» Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως εκείνη την ημέρα η αστυνομία πήρε πολλά μέτρα για να λειτουργήσει με ασφάλεια το δικαστήριο και για να γίνει η συγκέντρωση, «αλλά κάποιοι, οι ίδιοι με αυτούς εδώ του Συντάγματος, επιτέθηκαν με μολότοφ, προσπάθησαν να σπάσουν και σπάσανε 10 λεωφορεία της ΕΛΑΣ και μετρήθηκαν πάνω από 150 μετρημένες βόμβες μολότοφ που ρίχθηκαν», και σημείωσε ότι αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα και από τα drone της Αστυνομίας. «Δεν μου κάνει όμως εντύπωση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Νίκο Βούτση, «που θέτετε και πάλι τα ίδια ζητήματα, για τα οποία εκείνο το βράδυ ζητήσατε την παραίτησή μου, όπως και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου».
Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις που δημιουργούνται για την ασφάλεια των πολιτών από την μετανάστευση, την τρομοκρατία, τις επιδημίες, τον κοινωνικό περιορισμό ή αποκλεισμό.
Ο νέος σχεδιασμός
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε πως απαιτείται «νέα ασφάλεια, νέα αστυνομία» και γι’ αυτό «τα αλλάζουμε όλα, γιατί πρέπει τα λόγια κι οι θεωρίες να γίνουν πράξεις και έργα».
Ειδικότερα, ανέφερε πως «αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, δώσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη την ισχύ και τα μέσα να ασκεί ανακριτικό έργο σε περιστατικά αυθαιρεσίας και παράλληλα αναβαθμίσαμε το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Αλλάζουμε εκ βάθρων την εκπαίδευση, ώστε ο αστυνομικός να σκέφτεται, να εκπαιδεύεται συνεχώς, να είναι ο σύμμαχος του πολίτη, ο διαμεσολαβητής και ο εγγυητής της νομιμότητας και των δικαιωμάτων. Ο ακοίμητος φρουρός της καθημερινότητας . Αλλάζουμε εκ βάθρων το επιτελείο του Αρχηγείου. Να έχει τα μέσα, την τεχνογνωσία, τη δικτύωση ώστε να λειτουργεί επιτελικά, να αποφασίζει ορθολογικά και να δρα άμεσα». Η αστυνομία, τόνισε, «οφείλει να λογοδοτεί. Χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια η αυθαιρεσία και η διαφθορά παραμονεύουν. Θέλουμε να υπάρχει πλήρης ορατότητα του αστυνομικού έργου. Οι ομάδες εμπλοκής (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ) σε λίγες μέρες θα φέρουν κάμερες, ώστε να μπει ένα τέλος στον επιλεκτικό βιντεοσκοπικό ακτιβισμό από τη μια και στην συγκάλυψη από την άλλη».
Μέτρα πανδημίας και συμβολή της ΕΛΑΣ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως, αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΛΑΣ στην πανδημία, και κυρίως στον τρόπο μεταχείρισης της νεολαίας σε σχέση με τα μέτρα απαγόρευσης, λέγοντας πως «εδώ όντως, υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στη ζωτική ενέργεια των νέων και στους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κάτω-κάτω τους μεγαλώνουμε για να κοινωνικοποιηθούν, και τώρα τους ζητάμε να απομονωθούν. Αυτή η αντίφαση είναι η δική τους πρόκληση και η δική μας υποστήριξη. Μιλώντας για την αστυνομία, χρειάζεται στην δράση της φαντασία, υπομονή κι επιμονή, και κυρίως πολλή ενσυναίσθηση. Οι νέοι αστυνομικοί είναι νέοι με στολή. Εκπαιδεύονται συνέχεια για να συνομιλήσουν, να συσχετισθούν αποτελεσματικά με τους νέους που, είτε συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους, είτε συμμετέχουν αψήφιστα σε μια νεανική παραβατικότητα. Όμως η καλλιέργεια κουλτούρας ανυπακοής, με βάση την μη εφαρμογή των μέτρων, όταν γίνεται από ενήλικες και μάλιστα με την ανοχή θεσμικών φορέων όπως πολιτικά κόμματα, είναι πράξη δεινά ανεύθυνη»