Πέτσας: Δεν γίνεται η Ευρώπη να προμηθεύει σφαίρες την Τουρκία που μπορεί να στραφούν εναντίον της
“H χθεσινή – όγδοη κατά σειρά – τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Συνέπεσε, άλλωστε, με τους κινδύνους που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας” είπε νωρίτερα στους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Η Αθήνα απαντά στη νέα τουρκική Navtex – Παρατείνεται η ένταση και η αγωνία στο Καστελόριζο
Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε: “Μια ηγεσία που – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές και αναπτύσσει επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι τον Καύκασο και βέβαια, από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, όπου αναπτύσσει πειρατικές ενέργειες στη Κυπριακή ΑΟΖ και προκαλεί με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην Αμμόχωστο. Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, υπογράφει άκυρα μνημόνια και ψηφίζει νόμους, παράνομους κατά το Διεθνές Δίκαιο καθώς αφορούν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από διεθνείς οργανισμούς με διεθνείς κανόνες. Παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες, προσβάλλει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο, δημιουργεί προβλήματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».
Και συνέχισε: «Αφού δέχθηκε – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός– την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία πέλεξε και πάλι την παραβατικότητα. Αντί για πρόσκληση επαφών, προχώρησε στην πρόκληση των πολεμικών σκαφών. Αντί του διαλόγου των λύσεων, προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων. Αντί για γόνιμες συζητήσεις, προβάλλει παράνομες απαιτήσεις. Και αντί να μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας, όπως υποκριτικά διατείνεται, τροφοδοτεί τρομοκράτες. Με μεταφορά Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη – όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου – η Τουρκία διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βόρειο Αφρική, απειλώντας την ασφάλεια της Ευρώπης και υπονομεύοντας τελικά την κοινή προσπάθεια, για εξάρθρωση της τρομοκρατίας.
Η Αθήνα – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – απέναντι σε έναν γείτονα που στρατικοποιεί τη διπλωματία, μετατρέπει τη διπλωματία σε δικό της όπλο. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος υπογράμμισε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Ελλάδα ζητά από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ζητά να καταγραφούν παραβιάσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι δεν γίνεται μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γεύεται τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, την ίδια ώρα που απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναστατώνει ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και επαναλαμβάνουμε ότι αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν δημιουργείται δίκαιο με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει τη δύναμη, είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Σε ερώτηση για την πρόταση του Πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους περί εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι “ο Πρωθυπουργός φρόντισε να ενισχύσει την εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η Ε.Ε. με ακόμη ένα καθοριστικό μέτρο που πλήττει τη γεωπολιτική ισχύ της Τουρκίας και ενδεχομένως να την κάνει να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με αυτή την κίνηση που έκανε ο Πρωθυπουργός άνοιξε έναν δημόσιο διάλογο σε επίπεδο Ευρώπης, όχι μόνο στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Για παράδειγμα το Κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία εξέφρασε την άποψη ότι οι εξαγωγές πολεμικών όπλων προς την Τουρκία θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι πολύ θετικό”. Μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι “δεν γίνεται η Ευρώπη να προμηθεύει σφαίρες την Τουρκία που μπορεί να στραφούν εναντίον της”.
Για τις διερευνητικές επαφές ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “εμείς πάντα επιδιώκουμε την επανέναρξη των επαφών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και αν δεν συμφωνήσουμε είναι ανοιχτός ο δρόμος για να πάμε στη Χάγη και να αποτρέψουμε μια ενδεχόμενη ανάφλεξη. Με τις συνεχείς παράνομες NAVTEX όμως, η Τουρκία δείχνει ότι δεν επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι”.