Μετωπική στη Βουλή: Παρέμβαση Τσίπρα για τον πτωχευτικό – Ψηφίζεται fast track η απώλεια της πρώτης κατοικίας
Αντιδράσεις σε όλο το φάσμα των παραγωγικών φορέων αλλά και στην αντιπολίτευση έχει εγείρει το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα που, όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές, βάζει ταφόπλακα στην πρώτη κατοικία και το οποίο ψηφίζεται με διαδικασία fast track στην ολομέλεια της Βουλής.
Το μεσημέρι αναμένεται παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν θα παραστεί στη συζήτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει:
Γιατί ενώ δεν υπάρχει καμία πίεση να έρχεται εν μέσω κρίσης νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά οδηγεί στην απώλεια της πρώτης κατοικία όσων οδηγούνται σε πτώχευση;
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την διαφορά, βεβαίως, πως η Φώφη Γεννηματά και άλλοι κατηγορούν την κυβέρνηση, επισημαίνουν όμως και τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του αναμένεται να επισημάνει ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μνημονίων η κυβέρνηση αίρει το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας, την ώρα μάλιστα που εργαζόμενοι και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, οδηγούνται σε αδιέξοδο από τη διαρκή αδράνεια της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας.
Μάλιστα, στη φαρέτρα του ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει και θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ για τον φετινό Σεπτέμβριο που αποτυπώνουν αύξηση της ανεργίας, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στους 1.030.411 σε σχέση με 913.282 του Σεπτεμβρίου του 2019, αύξηση δηλαδή 12,83%, εκ των οποίων το 64,14% είναι γυναίκες.
Ο κ. Τσίπρας θα καταλογίσει στον κ. Μητσοτάκη κατάρρευση της αγοράς εργασίας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ για το εννεάμηνο Γενάρη – Σεπτεμβρίου 2020 που κατέγραψαν 596.000 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019 και τελικό αρνητικό ισοζύγιο 133.361 λιγότερων νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πτωχευτικός κώδικας θα είναι η αιχμή του δόρατος καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισημάνει τον κίνδυνο για οικονομικό – κοινωνικό χάος και μαζική φτωχοποίηση.
Επιχειρώντας να αποδομήσει συνολικά τον νέο πτωχευτικό κώδικα θα προειδοποιήσει για τον επερχόμενο κίνδυνο για οικονομικό – κοινωνικό χάος και μαζική φτωχοποίηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα τονίσει, ότι δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ούτε ρύθμιση οφειλών.
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους. Οδηγεί σε αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για φυσικά πρόσωπα τα οποία πλέον ωθούνται σε «πτώχευση» και «ολοκληρωτική αρπαγή ιδιωτικής περιουσίας», όπως τόνισε στις συναντήσεις του με αρμόδιους φορείς ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την κόμμα των στρατηγικών κακοπληρωτών με δανεικά και αγύριστα 300 εκατ. ευρώ, που αμνηστεύει νομοθετικά τραπεζίτες αλλά και για χαριστικές ρυθμίσεις σε χρέη και δάνεια μεγαλοσχήμονων επιχειρηματιών και εφοπλιστών.
Η σημερινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή δεν θα μείνει μόνο στο νέο πτωχευτικό αλλά θα βάλει τέλος και στην όποια συναίνεση υπήρξε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι κυβέρνηση απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας και τη δραματική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του στην Κοζάνη και οι αναφορές του ότι, «η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα», αφού σπατάλησε το χρόνο που κέρδισαν οι πολίτες με το πρώτο lockdown. «Δεν έχει καμία δικαιολογία διότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός» τόνισε από Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς επιμένουν ότι ούτε μία μόνιμη πρόσληψη δεν έγινε στο ΕΣΥ, ακόμα και οι λίγες ΜΕΘ που ανοίγουν δεν στελεχώνονται γιατί δεν κάνουν προσλήψεις, μόνο μετακινήσεις και αποψίλωση άλλων τομέων του συστήματος Υγείας. Ενώ σημειώνουν δηκτικά ότι, την προ ημερών δήλωση Πέτσα πως «αν είχαμε ακούσει ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια»; Και σχολιάζουν, «Μιλάμε για θράσος».
Παράλληλα εστιάζουν, όπως λένε, στις κραυγαλέες αντιφάσεις και παλινωδίες αν και σωστές οι εκκλήσεις για αποφυγή συνωστισμού της νεολαίας στις πλατείες, αλλά δεν γίνεται να επιρρίπτονται όλες οι ευθύνες εκεί για να αποσιωπηθεί ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως για συνωστισμό 25-27 μαθητών σε τάξεις ή για τις τριτοκοσμικές εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως δεν γίνεται η κυβέρνηση να κουνά το δάχτυλο για αποκλειστική ατομική ευθύνη των πολιτών, την ώρα που βουλευτές της ΝΔ τη μία φωτογραφίζονται να κοινωνούν και την άλλη να υπερασπίζονται Μητροπολίτη που καλούσε πολίτες να παραβιάσουν τα περιοριστικά μέτρα (Κέρκυρα).
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει στους συνομιλητές του τη μεγάλη ανησυχία του και για τις ευάλωτες ομάδες, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα μαζικά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας, που υποτίθεται ότι κυβέρνηση από 20 Αυγούστου είχε ανακοινώσει ειδικά πρωτόκολλα με τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται όπως φαίνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες (Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Στέφανος κ.λπ.).