Αποδόμηση της “σκευωρίας” Κασιδιάρη – “Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής μιλούσε απευθείας και συστηματικά με Μπαλτάκο”
Πολλοί ήταν εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από την αναφορά -πυροτέχνημα το χαρακτήρισαν οι περισσότεροι- του Ηλία Κασιδιάρη στο βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός. Πολλοί, αλλά όχι όλοι.
Και ιδίως εκείνοι που δεν αιφνιδιάστηκαν ήταν οι παράγοντες της δίκης καθότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μέλος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης -και με τη βούλα της δικαστικής απόφασης πλέον- είχε προσπαθήσει να αναμείξει τον πρώην πρωθυπουργό και στενούς του συνεργάτες (τον Δ. Βαρτζόπουλο πρώτη φορά χθες).
Στα θέματα αυτά είχε κάνει ξεχωριστή αναφορά ο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, στην αγόρευσή του στη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου, απόσπασμα και το οποίο θυμίζει σήμερα το libre. Αφορμή για την αναφορά του ήταν η προσπάθεια, από τότε, εκ μέρους του Ηλ. Κασιδιάρη να αμφισβητήσει την απόφαση του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για «σκευωρία».
«Υπάρχει στη συγκεκριμένη υπόθεση από την πλευρά της υπεράσπισης ο ισχυρισμός της σκευωρίας, με δύο προσκομιζόμενα στοιχεία», έλεγε εισαγωγικώς ο συνήγορος πολιτικής αγωγής.
«Το πρώτο είναι ένα πετσοκομμένο βίντεο στο οποίο μιλάει ο Παναγιώτης Μπαλτάκος. Πρόκειται για το μόνο βίντεο που έχει το προνόμιο σε αυτή τη δίκη ο ομιλητής να εννοεί αυτό που λέει (χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να δούμε, όπως παγίως ζητεί η υπεράσπιση, τι είπε πριν και τι μετά ή αν μιλούσε ‘ποιητική αδεία’ ή με ‘λεκτικές υπερβολές’ κ.λ.π.). Αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία ότι ο Μπαλτάκος, τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ήταν συνεργάτης της Χρυσής Αυγής: συναντιόταν τακτικά με ηγετικά της στελέχη, μιλούσε μαζί τους για ψηφοφορίες στη Βουλή (σ.σ. μεταξύ των αναγνωστέων στοιχείων ήταν και γραπτό μήνυμα στο κινητό του Ηλ. Κασιδιάρη), με αποτέλεσμα ο Ηλιόπουλος να τον αποκαλεί σε μήνυμά του ‘βαμμένο χρυσαυγίτη’. Κάθε άλλο δηλαδή παρά αμέτοχος τρίτος ήταν.
Το δεύτερο είναι το ‘ηχητικό Σαμαρά’, για το οποίο υπάρχει, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ), που δεν ταυτοποιεί τη φωνή, και βέβαια η υπεράσπιση δεν ζήτησε ποτέ να προσκομιστεί, αν και θα μπορούσε. Ούτε βέβαια προσκόμισε μια ψευτο-τεχνική έκθεση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.
Με έναν λοιπόν τόσο κρίσιμο για την υπεράσπιση ισχυρισμό, εξαιρετικά όμως αδύναμο, έρχεται ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης και δηλώνει στην απολογία του ότι υπάρχει τηλεφωνική συνομιλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου (με μακρά σταδιοδρομία στη δικαιοσύνη και τα συνδικαλιστικά των δικαστών και εισαγγελέων) και της κυρίας Τσάμη, τότε προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Αθηνών, και σας λέει επί λέξει το περιεχόμενο:
- ‘Δεν δένει η εγκληματική οργάνωση’.
- ‘Κόφτε το λαιμό σας’.
- ‘Μας καλύπτεις;’
- ‘Σας καλύπτω’.
Και στο τέλος σας λέει (σ.σ. ο Ηλ. Κασιδιάρης): ‘Και γνωρίζετε, κυρία πρόεδρε, πως όλες οι παρεμβάσεις μου επιβεβαιώνονται με ηχητικά ντοκουμέντα’».
Στο σημείο αυτό της αγόρευσής του ο Θανάσης Καμπαγιάννης φθάνει στο «δια ταύτα» των… στοιχείων Κασιδιάρη, σκεπτικό που έχει αναμφίβολα εφαρμογή και στην προσπάθεια εμπλοκής του ονόματος του Δ. Βαρτζόπουλου από τον καταδικασθέντα πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
«Κατόπιν τούτων θα μας επιτρέψετε ως υπερασπιστές των θυμάτων να αναρωτηθούμε μεγαλόφωνα. Δύο είναι τα σενάρια», σύμφωνα με τον Θ. Καμπαγιάννη.
«Είτε το κατατεθέν είναι ψευδές και ο κατηγορούμενος μπλοφάρει. Όπως λέει ο λαός μας, ρίχνει άδεια, για να πιάσει γεμάτα. Και έρχεται και σας το λέει γιατί νομίζει ότι έτσι μπορεί να απειλήσει το δικαστήριο, ότι, αν δεν βγάλετε την απόφαση που θέλουν, το ηχητικό θα δημοσιοποιηθεί. Είτε είναι αληθές και ο κατηγορούμενος διαθέτει όντως κάποιο ηχητικό. Αλλά τότε, γιατί δεν το φέρνει εδώ στην αποδεικτική διαδικασία και στο ακροατήριο; Ή μήπως το πήγε αλλού, έξω από το δικαστήριό σας; Σε άλλες συναντήσεις, σε άλλες συζητήσεις, που ‘γίνονται τη νύχτα’ και στις οποίες η πολιτική αγωγή δεν μπορεί να παρέμβει;», διερωτάτο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής.
Τα αυτά ερωτήματα ισχύουν και για το χθεσινό πυροτέχνημα Κασιδιάρη μία μέρα πριν το δικαστήριο ρίξει οριστικά αυλαία, ο οποίος επικαλέστηκε επικοινωνία του Δ. Βαρτζόπουλου (τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα) με πρόσωπο που σχετίζεται με το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ηλ. Κασιδιάρη, για «ένα νέο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου» -και βέβαια δεν φρόντισε και η υπεράσπιση να το αναδείξει, όπως είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει στην αγόρευσή του ο Θ. Καμπαγιάννης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη είναι πιθανό να αποφανθεί επί του αιτήματος του Ηλία Κασιδιάρη, να κλητευθεί, δηλαδή, ο βουλευτής της ΝΔ για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαζί του.
Ενώ στην προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του αντέδρασε ο βουλευτής, που δήλωσε: «Δεν ασχολούμαι με τις αστειότητες και τις αθλιότητες ενός καταδικασθέντος ναζί εγκληματία».
Θέση, όμως, για την αιφνιδιαστική εξέλιξη πήρε, μέσω του Facebook, και ο Θ. Καμπαγιάννης. Στην ανάρτησή του, υπό τον τίτλο, «Φούσκες Κασιδιάρη για να αποφύγει την φυλακή», ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής επισημαίνει:
«Μετά τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας, ο Κασιδιάρης, πανικόβλητος εν όψει της απόφασης για την αναστολή ή μη της ποινής του, εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο και πέταξε μια αστεία στρακαστρούκα. Επικαλέστηκε στοιχεία από έγγραφα άρσεων απορρήτων ήδη γνωστά και αναγνωσθέντα στο δικαστήριο, στα οποία αναφέρεται το τηλέφωνο του στελέχους της τότε κυβέρνησης Σαμαρά Βαρτζόπουλου.
Πρόκειται για αστειότητες», σύμφωνα με τον Θανάση Καμπαγιάννη, και τούτο γιατί «έχει ήδη προκύψει ότι η ΗΓΕΣΙΑ της Χρυσής Αυγής μιλούσε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ με τον Γενικό Γραμματέα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, Παναγιώτη Μπαλτάκο. Αν ο Κασιδιάρης ψάχνει να βρει τη σχέση της εγκληματικής οργάνωσης με την τότε κυβέρνηση, ας απευθυνθεί στον συνεργάτη του στη Βουλή χρυσαυγίτη Ζούμπο ο οποίος τον ενημέρωνε για τις κατευθύνσεις που έδινε ο Μπαλτάκος για την ψήφο της Χρυσής Αυγής σε νομοσχέδια της τότε κυβέρνησης.
Επί πεντέμιση χρόνια δεν έρχονταν στο δικαστήριο. Και τώρα που καταδικάστηκαν και επίκειται η φυλάκισή τους, θυμήθηκαν τη δικογραφία την οποία χαρακτήριζαν “γελοία”. Κακοπαιγμένο θέατρο για τους τελευταίους αφελείς, επιθανάτιος ρόγχος του ναζιστικού μορφώματος», καταλήγει ο Θ. Καμπαγιάννης.
Η συνέχεια στην αίθουσα του δικαστηρίου…
Νίκος Παπαδημητρίου