Τρεις μήνες κρίσης…και βλέπουμε- Διαδοχικές Navtex από την Τουρκία και αποστολή γεωτρύπανου μαζί με το Oruc Reis
Αποφασισμένος να στείλει και γεωτρύπανο σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο εντός των ορίων ελληνικής δυνητικής κυριαρχίας εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως έχουμε εισέλθει σε ένα μακρύ χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Τουρκία θα εκδίδει διαδοχικές Navtex και θα συνεχίζει τις έρευνες με το Oruc Reis. Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε, ουσιαστικά, το σχέδιο του Ερντογάν και προανήγγειλε την αποστολή και γεωτρύπανου στην περιοχή.
Οιαδήποτε εργασία, βεβαίως, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε ζώνη μη οριοθετημένης ελληνικής κυριαρχίας αλλάζει άρδην τον βαθμό παραβίασης κυριαρχιακών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλεύεται το κενό στις ΗΠΑ λόγω των προεδρικών εκλογών και την αμηχανία της ΕΕ όπου η Γερμανία επιβάλλει ήπια στάση έναντι της Άγκυρας.
“Σχετικά με το σημείο όπου το Oruç Reis διεξάγει έρευνες σήμερα, αυτή είναι η περιοχή νότια της περιοχής του Kaş στην Αττάλεια μας. Παραμένει εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Αυτές είναι περιοχές τις οποίες αδειοδοτήσαμε προ ετών. Υπάρχει μια δισδιάστατη έρευνα που εξελίσσεται σε αυτό το σημείο τώρα. Αναμένω ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες. Αργότερα, θα διεξάγουμε τρισδιάστατη έρευνα στην ίδια περιοχή”, τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Όπως, μάλιστα, συνέχισε ο: “Αργότερα, όπως ανέφερα προ ολίγου, αν δούμε εκεί μια περιοχή υψηλών δυνατοτήτων, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο και θα πραγματοποιήσουμε γεώτρηση, για να ανακαλύψουμε. Όπως δήλωσε πολλάκις ο Πρόεδρός μας, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, τις ιδιοκτησίες κανενός. Όμως, όλοι πρέπει να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα. Ό,τι προβλέπουν τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε εκεί αυτές τις έρευνες”.
Η ομιλία Ντονμέζ:
Στο πλαίσιο συμμετοχής του σε πρόγραμμα του Τ/Σ NTV, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez προέβη, μ.ά., στις κάτωθι δηλώσεις:
Δημοσιογράφος: Πολλές Navtex εκδόθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ένταση. Ποια είναι η κατάσταση των δραστηριοτήτων γεώτρησης; Πόσο μεγάλη ήταν η περιοχή που σαρώθηκε από το Oruç Reis; Τι ενδείξεις υπάρχουν;
Dönmez: Από το 2018, με τα πλοία Fatih και Yavuz, έχουμε πραγματοποιήσει 8 γεωτρήσεις βαθέων υδάτων στα 2 χρόνια. Μερικές από αυτές έχουν διεξαχθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ορισμένες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές που αδειοδοτήθηκαν από την ‘ΤΔΒΚ’. Δεν έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες μας επειδή δεν είμαστε τόσο σίγουροι όσο στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε καμία ανακάλυψη, ότι δεν υπάρχει μελέτη που θα οριστικοποιήσει την έρευνα μας. Κάθε μελέτη, μας παρέχει σοβαρά δεδομένα από την άποψη της περιοχής και του σχηματισμού και όλα επανεξετάζονται. Με αυτές τις σεισμικές έρευνες, κάνουμε μία σάρωση αυτής της περιοχής. Και αφού προσδιορίσουμε σημεία υψηλών δυνατοτήτων, πηγαίνουμε εκεί με τα πλωτά γεωτρύπανα και λαμβάνουμε δείγματα. Έτσι, επιτυγχάνουμε διασταύρωση της περιοχής με τα σεισμικά δεδομένα.
Δημοσιογράφος: Στην πραγματικότητα, σαρώνετε σε πρώτο στάδιο και μετά κάνετε μαγνητική αποτύπωση;
Dönmez: Ναι. Πρώτα, υπάρχει μια απλή τεχνική δισδιάστατης σάρωσης και σε περιοχές με υψηλών δυνατοτήτων εφαρμόζουμε την τρισδιάστατη τεχνική. Λαμβάνουμε μια πιο λεπτομερή εικόνα. Ακολούθως, λαμβάνουμε δείγματα εκεί με γεωτρήσεις. Αυτά τα δεδομένα επαναξιολογούνται. Στην πραγματικότητα, διαπιστώσαμε κάποια ροή φυσικού αερίου σε ορισμένα σημεία, αλλά επειδή δεν ήταν συνεχής, δεν προβήκαμε σε καμία ανακοίνωση. Διεξάγουμε μια λεπτομερή σεισμική έρευνα στις περιοχές όπου εντοπίζουμε ροή αερίου. Εν συνεχεία, θα καθορίσουμε εκ νέου μία τοποθεσία και θα διεξάγουμε μερικές γεωτρήσεις πέριξ αυτής. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει στη Μεσόγειο.
Σχετικά με το σημείο όπου το Oruç Reis διεξάγει έρευνες σήμερα, αυτή είναι η περιοχή νότια της περιοχής του Kaş στην Αττάλεια μας. Παραμένει εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Αυτές είναι περιοχές τις οποίες αδειοδοτήσαμε προ ετών. Υπάρχει μια δισδιάστατη έρευνα που εξελίσσεται σε αυτό το σημείο τώρα. Αναμένω ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες. Αργότερα, θα διεξάγουμε τρισδιάστατη έρευνα στην ίδια περιοχή.
Αργότερα, όπως ανέφερα προ ολίγου, αν δούμε εκεί μια περιοχή υψηλών δυνατοτήτων, θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανο και θα πραγματοποιήσουμε γεώτρηση, για να ανακαλύψουμε. Όπως δήλωσε πολλάκις ο Πρόεδρός μας, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, τις ιδιοκτησίες κανενός. Όμως, όλοι πρέπει να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα. Ό,τι προβλέπουν τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε εκεί αυτές τις έρευνες.
Ειδικά, η ελληνική θέση προχωράει βάσει της αξίωσης ότι τα νησιά τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά υπάρχουν πολλές δικαστικές αποφάσεις για πολλά μέρη σε όλον τον κόσμο, που στηρίζουν τη δική μας θέση. Προς το παρόν υπάρχει μια περιοχή, το δικαίωμα επί της οποίας διεκδικούν με βάση το Καστελόριζο, αλλά η απόσταση μεταξύ Καστελόριζου και Ελλάδας είναι 580 χλμ. Η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και στο Καστελόριζο είναι 2 χλμ. Αυτή η θέση, που προσπαθεί να αγνοήσει τη γεωγραφική υπεροχή της ηπειρωτικής χώρας, δεν έχει θέση στο διεθνές δίκαιο. Το είπαμε πολλές φορές. Ωστόσο, η ΕΕ έχει επιδείξει μία στάση να υποστηρίζει όλες αυτές τις θέσεις, είτε είναι σωστές είτε λάθος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των μελών. Στην πραγματικότητα, συμφωνούν μαζί μας, όταν τους εξηγούμε πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά δυστυχώς μιλούν διαφορετικά προς την κοινή γνώμη. Θα συνεχίσουμε να λέμε τις θέσεις μας. Θα υπερασπιστούμε το ότι έχουμε δίκιο, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι.
Δημοσιογράφος: Στην πραγματικότητα, στέλνετε τα σημειώματα για Navtex υπολογίζοντας τις συντεταγμένες. Αυτό προσελκύει επίσης μεγάλη προσοχή. Το βορειότερο σημείο της ανακοίνωσης της Navtex για το Oruç Reis απέχει 6 μίλια από το Καστελόριζο. Είναι κατανοητό ότι συνιστά υπολογισμένο βήμα. Και δεν υπήρξε αντίδραση. Είναι κατανοητό ότι το πλοίο δεν έχει φτάσει ακόμα τόσο βόρεια.
Dönmez: Προς το παρόν εκδίδουμε Navtex για τα σημεία εντός των αδειοδοτημένων περιοχών μας, χωρίς να εισερχόμαστε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Με τις Navtex, ενημερώνουμε τους ναυτιλλομένους αναφορικά με την περιοχή, όπου θα διεξαγάγουμε μελέτες, ώστε να μην χρησιμοποιούν αυτήν την περιοχή. Και τώρα ξεκινήσαμε από τα νότια σύνορά μας. Εργαζόμαστε όλο και πιο εντατικά σε περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στην ηπειρωτική μας χώρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Όταν μιλούσατε για τις έρευνες του Oruç Reis, είπατε ότι δεν συναντήσαμε μια συνεχή ροή. Μπορείτε να δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό;
Dönmez: Μπορεί να συναντήσετε στοιχεία υδρογονανθράκων, αλλά δε θα ανακοινώσετε αμέσως ότι βρήκατε ΦΑ. Χρειάζονται μερικές δοκιμές. Εάν αυτή η ροή ΦΑ, την οποία αποκαλώ ‘συνέχεια’, διακοπεί, λίγο μετά τον εντοπισμό της, δεν εκλαμβάνεται ως οικονομικός πόρος. Για να εκληφθεί ως τέτοιος, πρέπει να ενεργήσουμε με ένα εύρημα που θα μας δώσει θετική απάντηση αναλογικά με το μέγεθος της περιοχής του ταμιευτήρα, όπως στη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχουν ροές αερίου που βγαίνουν κατά καιρούς και αυτό σημαίνει τα εξής: Μήπως δεν βρισκόμαστε ακριβώς στο κέντρο του πεδίου αλλά πιο κοντά στην περίμετρο; Μήπως μπορούμε να εντοπίσουμε τον πραγματικό πόρο σε ένα σημείο πλησιέστερα; Τώρα, θα αναζητήσουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.
Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε μου να σας θέσω την ίδια ερώτηση για τη Μεσόγειο, όπως έκανα για την Μαύρη Θάλασσα. Πόση έκταση της Μεσογείου έχουμε ερευνήσει μέχρι τώρα;
Dönmez: Όταν εξετάζουμε τις σεισμικές έρευνες εκεί, μέχρι στιγμής, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πάνω από το ήμισυ. Πραγματοποιήσαμε σεισμικές έρευνες στο 50% της περιοχής, που μας έχει αδειοδοτηθεί. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και το Oruç Reis και το Barbaros Hayrettin Pasha. Και τα δύο θα συνεχίσουν αυτές τις εργασίες σεισμικών ερευνών. Επειδή είναι σαν το γράμμα A στο αλφάβητο, πρέπει να ξεκινήσετε από εδώ. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινά πρώτα με δισδιάστατες σεισμικές έρευνες, μετά με τρισδιάστατες, ακολουθούν γεωτρήσεις και μετατρέπεται σε δραστηριότητα παραγωγής, εφόσον [η εξερεύνηση] έχει ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα μιας μακράς διαδικασίας.
Δημοσιογράφος: Όταν εξετάζουμε τη Μεσόγειο, υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα, ειδικά αυτά που ανακαλύφθηκαν από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την ‘Ε/Κ Διοίκηση’. Τώρα, θεωρείται ότι, επειδή υπάρχουν τόσες ανακαλύψεις στο νότο, ότι μπορεί να υπάρχει κάτι και στο βορρά. Ποια είναι η αίσθησή σας επ’ αυτού;
Dönmez: Οι μηχανικοί που εργάζονται στη γεωλογία πετρελαίων έχουν την ίδια άποψη. Οι περιοχές που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι περιοχές που παραμένουν στα νότια, όταν χαράσσεται μια γραμμή από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά, επειδή αυτή είναι η περιοχή δικαιοδοσίας αυτών των χωρών. Όταν πηγαίνουμε λίγο πιο βόρεια, ο Λίβανος παραμένει σε αυτήν την περιοχή, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας παραμένουν σε αυτήν την περιοχή. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει γεώτρηση που να κατέληξε σε ανακάλυψη. Αλλά οι σεισμικές μελέτες και ο σχηματισμός μας δίνουν ελπίδες. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε κάτι πριν από τη διεξαγωγή δοκιμών, πριν να το εξετάσουμε. Μπορούμε όμως να πούμε ότι υπάρχουν υψηλές δυνατότητες.
Δημοσιογράφος: Το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα μεταβεί στην περιοχή την προσεχή περίοδο. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησε στις 24 Απριλίου στην περιοχή Selçuklu 1. Τότε υπήρξε μια διπλωματική προσπάθεια. Έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει. Ποιο είναι το πρόγραμμα;
Dönmez: Το πλοίο Yavuz ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του και έμεινε εκεί για περίπου 5-6 μήνες, όπως είπατε. Επί του παρόντος, προετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή στο Tasucu. Και το σκάφος ερευνών μας Barbaros επιδιώκει να πάρει μερικά ασφαλή δεδομένα για αυτήν την περιοχή. Ταυτόχρονα, διεξάγουμε αυτές τις μελέτες. Οι εργασίες συντήρησης του Yavuz στην ακτή είναι σε συντονισμό με τις εργασίες του Barbaros. Τους επόμενους μήνες, προβλέπω ότι με τα δεδομένα που παρήγαγε το Barbaros Hayrettin Pasa, θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια νέα γεώτρηση κοντά στο Selcuklu 1, όπου πραγματοποιήσαμε την τελευταία. Συνεπώς, υπάρχει εξέλιξη σύμφωνα με ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Εντωμεταξύ, αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο τα σκάφη σεισμικών ερευνών όσο και τα πλωτά γεωτρύπανα, μετά από κάθε αποστολή, εισέρχονται σε διαδικασία προετοιμασίας στο λιμάνι. Αυτό σημαίνει ότι διεξάγονται έλεγχοι ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε εκεί. Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, για παράδειγμα, ολοκλήρωσε τις εργασίες το Σάββατο, θα μετακινηθεί στο Filyos και μετά θα αναλάβει ξανά. Φυσικά, μερικές φορές η διπλωματία και αυτές οι εργασίες συντήρησης λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα. Γίνονται σχόλια κατ’ αυτό τον τρόπο, αλλά συνήθως ενεργούμε βάσει του δικού μας επιχειρηματικού σχεδίου.
Δημοσιογράφος: Συνεπώς, όταν το Yavuz θα φύγει, η αποστολή του Barbaros θα έχει ολοκληρωθεί;
Dönmez: Όχι, θα βρούμε ένα άλλο πεδίο αποστολής.
Δημοσιογράφος: Και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο;
Dönmez: Ναι, το Barbaros θα συνεχίσει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, σε σχέση με τις ‘εκλογές’ στην ‘ΤΔΒΚ’, ο Dönmez σημείωσε πως «Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχηθώ καλή τύχη στον κ. Ersin Tatar. Ο κ. Tatar συνεργάστηκε αρμονικά με την κυβέρνησή μας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ‘Π/Θ’. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και κατά την ‘προεδρία’ του. Έχουμε σεισμικές εργασίες εκεί, που έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες»