Η απάντηση της Γερμανίας στο αίτημα του Ν.Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: “Σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι εξαγωγές “

Η απάντηση της Γερμανίας στο αίτημα του Ν.Δένδια για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία: “Σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι εξαγωγές “

Την απάντηση πως η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων» έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο αίτημα του Νίκου Δένδια για «εμπάργκο» όπλων στην Τουρκία όπως διατυπώθηκε με επιστολές του υπουργού Εξωτερικών στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Εμπάργκο όπλων και …αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά ο Δένδιας- “Πυροτέχνημα”, λένε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Σε μια πρώτη αντίδραση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων.»

Όπως διαβεβαιώνει, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χορήγηση αδειών εξαγωγής λαμβάνονται «μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.» 

Επίσης επισημαίνεται ότι ο αριθμός των αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία βρίσκονται «σε πολύ χαμηλό επίπεδο.»

Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για «κρίσιμους εξοπλισμούς» που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει «στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων», διαβεβαιώνει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

«Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, και με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, για την αποκλιμάκωση και το διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Όπως ακόμη διαβεβαιώνει, «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ», μονίμως η κυβέρνηση εξετάζει τις αποφάσεις για τις γερμανικές εξαγωγές παίρνοντας υπόψη την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας.

Ας σημειωθεί ότι πανομοιότυπη δήλωση έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ σε επερώτηση των Πρασίνων για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. 

Άλλο έγκριση, άλλο εξαγωγή

Απαντώντας μια ημέρα πριν, στις 8 Σεπτεμβρίου, σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά ο ίδιος υφυπουργός έδωσε στοιχεία για τις άδειες πού εξέδωσε φέτος το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Αυγούστου εγκρίθηκαν εξαγωγές ύψους 27.608.964 εκ. ευρώ «κυρίως στον ναυτικό τομέα.» Με αυτή τη διατύπωση το υπουργείο Οικονομίας εννοεί ότι οι εξαγωγές αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά προϊόντα που σχετίζονται με τα έξι υποβρύχια της «Κλάσης 214» του γερμανικού ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Οικονομίας για την εξαγωγή όπλων το 2019 προκύπτει ότι η αξία των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία πέρυσι ήταν ακόμη χαμηλότερη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, τον προηγούμενο χρόνο εγκρίθηκαν 187 αιτήσεις για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία συνολικής αξίας 31.618.242 ευρώ. Το ίδιο διάστημα απορρίφθηκαν 12 τουρκικές αιτήσεις αξίας 14.575.810 ευρώ. 

Διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την αξία των τρεχουσών εξαγωγών όπλων. Σε ότι αφορά τις πραγματικές εξαγωγές η Τουρκία ήταν το 2018 και το 2019  ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων στο εξωτερικό. Τα δύο αυτά έτη η Τουρκία εισήγαγε όπλα αξίας 584,7 εκ. ευρώ από τη Γερμανία. Και σε αυτή την περίπτωση τα προϊόντα αφορούσαν κυρίως τα υποβρύχια της «Κλάσης 214». 

Σχετικά Άρθρα