Εμπάργκο όπλων και …αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά ο Δένδιας- “Πυροτέχνημα”, λένε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Εμπάργκο όπλων και …αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά ο Δένδιας- “Πυροτέχνημα”, λένε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε επιστολές προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία (Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, Λουίτζι ντι Μάιο) για τις προκλήσεις της Άγκυρας , ζητώντας εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης.

Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

Ο κ.Δένδιας υπενθυμίζει την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για αναστολή εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Στην επιστολή του προς τον Γερμανό Χάικο Μάας ζητά να μη δοθούν άδειες για εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία -όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Τι σημαίνει η κίνηση

Σπασμωδικές και κατακερματισμένες αποδεικνύονται οι κινήσεις της Αθήνας έναντι των εταίρων σχετικά με τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, την ώρα που το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν “σπάνε” το όριο των 12 μιλίων κι ενώ -δια στόματος του Φατίχ Ντονμέζ- η Άγκυρα απειλεί να στείλει και γεωτρύπανο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και δη στα όρια της ελληνικής δυνητικής κυριαρχίας.

Με επιστολή του προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας ο Νίκος Δένδιας ζητά να σταματήσουν την προμήθεια της Τουρκίας με εξοπλισμούς και δη να σταματήσουν τη συνεργασία για την συμπαραγωγή υποβρυχίων “214” (Γερμανία) και την κατασκευή αεροπλανοφόρου (Ισπανία). Το ίδιο αίτημα, όμως, διατύπωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και απορρίφθηκε, καθώς το σχετικό draft που προώθησε η ελληνική πλευρά αποκλείστηκε από το Κείμενο Συμπερασμάτων (όπως αποκάλυψαν διεθνή μέσα ενημέρωσης).

Τώρα το ελληνικό ΥΠΕΞ επανέρχεται με την ίδια πρόταση και διερωτάται κανείς τι περισσότερο μπορεί να επιτύχει η Αθήνα με την επαναφορά αιτήματος που ήδη έχει απορριχθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Τα δε προγράμματα προμηθειών και συμπαραγωγής, αξίας πολλών δισ., από τις συγκεκριμένες χώρες είναι μάλλον απίθανο να διακοπούν και αυτό έχει καταστεί σαφές από την πλευρά τους.

Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς τον αρμόδιο επίτροπο διεύρυνσης ο Νίκος Δένδιας ζητά την καταγραφή εκείνων των σημείων που η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, στο τέλος, δε, της επιστολής γίνεται αναφορά περί πιθανής συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αφορά τον επίτροπο διεύρυνσης αλλά απόφαση Συνόδου Κορυφής και ήδη θεωρείται εντελώς αστήρικτο (δηλώσεις καθηγητή Π. Ιωακειμίδη στον Realfm). “Δεν υπάρχει νομικός τρόπος αναστολής της τελωνειακής ένωσης”, αναφέρουν οι ειδικοί περί τα ευρωπαϊκά, γεγονός που εντείνει τα ερωτηματικά για την σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας κίνησης, εκτός εάν, όπως λέγεται από ορισμένους, αποσκοπεί στην εσωτερική επικοινωνιακή διαχείριση.

“Πρόκειται για πυροτέχνημα”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιωακειμίδης. Άποψη που συμμερίζονται σε ανακοινώσεις τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστικές δηλώσεις επ΄ αυτού, μάλιστα, έκανε η Φώφη Γεννηματά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Με το αίτημα για εξέταση αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στο εσωτερικό αντί να παράγει ουσιαστική εξωτερική πολιτική απέναντι στις τουρκική επιθετικότητα. Αντί να επιμείνει σε στοχευμένες κυρώσεις που έστω ατύπως αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, ανοίγει συζήτηση για μια πρωτοβουλία που θα έχει οικονομικές επιπτώσεις και στην Ελλάδα, ενώ αποδομεί την όποια θετική ευρωτουρκική ατζέντα έχει απομείνει για να διατηρείται θεσμικά και οικονομικά η Τουρκία κοντά στην ΕΕ.

Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης- που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του Τουρκικού πλοίου και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, ρίχνει μπαταριές στον αέρα. Ο κ Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς αυτήν Μέσα ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δε διαθέτει”καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε επιστολές προς τους ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία (Χάικο Μάας, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, Λουίτζι ντι Μάιο) για τις προκλήσεις της Άγκυρας , ζητώντας εμπάργκο όπλων και αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης.
Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

Ο κ.Δένδιας υπενθυμίζει την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για αναστολή εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Tην άποψή του επ΄ αυτού διατύπωσε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Φίλης με σειρά αναρτήσεων του στο twitter:

Σχετικά Άρθρα