Στα 6 μίλια η “κόκκινη” γραμμή για το Oruc Reis- Ήπιες κινήσεις από την κυβέρνηση για να αποφευχθεί “θερμό επεισόδιο”
Ενώ το Oruc Reis “φλερτάρει” με το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελορίζου, το οποίο και “έσπασε” αργά το βράδυ της Κυριακής φτάνοντας στα 11,4 μίλια από τη νήσο Στρογγύλη, η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει πως δεν θα προβεί σε επιχειρησιακή ενέργεια (στρατιωτικού τύπου) που θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” επιρρίπτοντας τις ευθύνες του “πρώτου πλήγματος” στην Ελλάδα.
Παρότι ανώτερα κυβερνητικά στελέχη δεν απαντούσαν ευκρινώς τις τελευταίες ημέρες για το που τοποθετείται η “κόκκινη” γραμμή, η σχετική δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη αποδεικνύεται πως δεν ήταν εκτός πραγματικότητας, παρότι επικρίθηκε ως “ατυχής” και “άστοχη”. Η αντιπολίτευση σύσσωμη αντέδρασε στην δήλωση αυτή, αν και δεν είχαν όλα τα κόμματα τον ίδιο τόνο στις σχετικές αναφορές τους. Η Φώφη Γεννηματά, για παράδειγμα, “φωτογράφισε” την ανάγκη επιχειρησιακής αποτροπής στα 12 μίλια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να χαρακτηρίσει την δήλωση Γεραπετρίτη “ατυχή” επειδή είναι, όπως είπε, σαν να προσκαλεί το Oruc Reis στην θαλάσια ζώνη δυνητικής κυριαρχίας μεταξύ 6 και 12 μιλίων, απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για στρατιωτικού τύπου απάντηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει, βεβαίως, να εννοηθεί πως επιχειρησιακές κινήσεις, όπως εκείνη με την φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”, τον Φεβρουάριο του 2018, όταν κινήθηκε πέριξ του Barbaros, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν τα απλωμένα καλώδιά του και να αχρηστευθεί, θα μπορούσαν να γίνουν και τώρα, όμως δεν ζητά κάποια άλλη πιο ριψοκίνδυνη απάντηση εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και “θερμό επεισόδιο”.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις προκλήσεις του Oruc Reis, ελπίζοντας πως ο Ερντογάν δεν θα ανανεώσει την ισχύ της Navtex και το ερευνητικό θα αποχωρήσει για συντήρηση και ανεφοδιασμό την Πέμπτη. Την ίδια ώρα αναθερμαίνει το θέμα των κυρώσεων, παρά το ηχηρό “όχι” των εταίρων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως αυτές μπορεί να αποφασιστούν και πριν τον Δεκέμβριο (;).
Κυβερνητική στελέχη επισημαίνουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε κινήσεις αποτροπής στρατιωτικού τύπου σε ζώνη, δυνητικής κυριαρχίας μεν, στην οποία, όμως, δεν έχει ασκηθεί το μονομερές δικαίωμα οριοθέτησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας νοτίως της Κρήτης και μετά και στην περιοχή του Καστελορίζου, κάτι που η κυβέρνηση ενώ αρχικώς -με δηλώσεις και του πρωθυπουργού- το απέρριψε για να μην συμβεί εν θερμώ, φαίνεται πως το ξανασκέφτεται.