Τα κρίσιμα σημεία στην τακτική Ερντογάν

Τα κρίσιμα σημεία στην τακτική Ερντογάν

Θα δοκιμάσει μέχρι την Πέμπτη, οπότε εκπνέει η ισχύς της τουρκικής Navtex, ο Ταγίπ Ερντογάν να φέρει το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέσα από το “ψυχολογικό” όριο των 12 ναυτικών μιλίων; Αυτό το ερώτημα αποτελεί, αυτές τις ώρες, το κρίσιμο θέμα συζήτησης τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και στο επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων. Υπάρχει, φυσικά, και η πιθανότητα παράτασης της Navtex και συνέχισης της προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας, όπως υπάρχει και η πιθανότητα να κλείσει και αυτόν τον κύκλο προκλήσεων η Άγκυρα αποσύροντας το ερευνητικό σκάφος που θα έχει ολοκληρώσει, όπως θα ισχυριστεί, τις προγραμματισμένες έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, ενώ στο Πεντάγωνο προετοιμάζονται για όλες τις επιχειρησιακές εναλλακτικές αποτροπής του Oruc Reis, εφόσον επιχειρήσει να περάσει στην ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών μελετούν τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα.

Κεντρικό ζήτημα είναι να αποφευχθεί να είναι η Ελλάδα εκείνη που θα έκανε πρώτη οιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως έναρξη τυχόν θερμού επεισοδίου, αξιολογώντας πως κάτι τέτοιο επιδιώκει ο Ερντογάν για να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση.

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι “κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια”, παρότι επικρίθηκε ακόμα και από το εσωτερικό της Ν.Δ και είναι αναμφίβολα ατυχής, προδίδει την αμηχανία της κυβέρνησης σχετικά με το τι θα έπραττε εάν το τουρκικό ερευνητικό περνούσε στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Κι αυτό διότι με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ακριβές πως η ελληνική κυριαρχία εκτείνεται μέχρι τα 6 μίλια και από εκεί έως τα 12 είναι η ζώνη δυνητικής κυριαρχίας.

Αφ’ ης στιγμής, όμως, δεν έχει ασκηθεί το μονομερές δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια, τυπικά η Ελλάδα δεν έχει αυξημένο δικαίωμα να κινηθεί εναντίον μη πολεμικού σκάφους και να διεξάγει νηοψία, όπως έλεγε χαρακτηριστικά στον Realfm ο βουλευτής της Ν.Δ και καθηγητής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως εάν προέβαινε σε μια τέτοια κίνηση θα έβρισκε ίσως την αντίδραση ακόμα και των συμμάχων και εταίρων, δεδομένου ότι μεταξύ των 6 και των 12 μιλίων είναι μη οριοθετημένη ζώνη (disputed area).

Γι αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίληψη που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση είναι πως είτε στα 50, είτε στα 7 μίλια, το θέμα παραβίασης της υφαλοκρηπίδας είναι το ίδιο. Ως εκ τούτου παραπέμπουν στη δήλωση Γεραπετρίτη για την ουσία της και όχι για την λανθασμένη συγκυρία που διατυπώθηκε, δημιουργώντας την εντύπωση πως το τουρκικό σκάφος θα μπορούσε να κινείται ανενόχλητα πέραν των 12 μιλίων.

Ωστόσο, η έννοια της αποτροπής ενισχύεται σε κυβερνητικούς κύκλους -όχι απαραίτητα και στο Μέγαρο Μαξίμου-, θεωρώντας πως η Ευρώπη υπήρξε ιδιαίτερα ανεκτική και πως η Ελλάδα πρέπει να βάλει φραγμό στις δραστηριότητες του Oruc Reis. Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό άρθρο της “Καθημερινής”.

Με τίτλο “Η παγίδα του κατευνασμού” το editorial της “Καθημερινής” επισημαίνει:

H Tουρκία του όψιμου ερντογανικού μικροιμπεριαλισμού δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα. Είναι απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία, από την Λιβύη μέχρι και τον Καύκασο. Η αναχαίτιση αυτής της απειλής δεν επιτρέπει πλέον δισταγμούς ή συναλλακτικούς υπολογισμούς. Το κοινό συμφέρον απαιτεί δραστική αποτροπή. Η ιστορική πείρα της Ευρώπης διδάσκει πως ο κατευνασμός απέναντι στους εκβιαστές φέρνει μόνο αποχαλίνωση.

“Kυρώσεις” προβλέπει ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία είναι ανεξέλεγκτοι», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας πως «όσα κάνει η Τουρκία είναι ανεύθυνα. Ο Ερντογάν έχει χάσει το νου του και τη λογική του.», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Γιώργο Αυτιά και τον “Σκάϊ”.

Όπως εξήγησε, το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι έχει αναγάγει το ζήτημα αυτό σε Ευρωτουρκικό και όχι μόνο Ελληνοτουρκικό.

Η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι αυτό είναι πρόκληση προς εκείνη. «Η Ευρώπη είναι ένα αργό καράβι και αργεί να στρίψει, αλλά έχει αρχίσει να στρίβει», είπε ο υπουργός.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ακόμα και οι μεγάλοι υποστηρικτές της Τουρκίας, λόγω των συμφερόντων τους, έχουν βάλει όριο τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

«Στο τέλος η Ευρώπη θα φτάσει σε κυρώσεις.»

Κρίσιμο διάστημα από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τον Ιανουάριο

Όμως, το θέμα των κυρώσεων φαίνεται πως χάνεται ως επιδίωξη, καθώς η Γερμανία είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τα περιθώρια μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέπραξε κατηγορηματικά αυτές τις προθέσεις γι αυτό και δεν επιδίωξε να ασκήσει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση και αρκέστηκε στην διατύπωση του αιτήματος περί εμπάργκου όπλων στην Τουρκία, το οποίο και αυτό απερρίφθη.

Η ανάλυση της κυβέρνησης εστιάζεται στον σχεδιασμό του Ερντογάν να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις στην περιοχή μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ιδιαίτερα στην περίπτωχη που τις κερδίσει ο Τζο ΜΠάϊντεν. Σε αυτή την περίπτωση ίσως επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση στην ΟΥάσιγκτον, να εκμεταλευτεί, δηλαδή, το κενό που θα παρουσιαστεί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Σχετικά Άρθρα