Κατεχόμενα: Ανατροπή με νικητή τον Τατάρ- Τα αποτελέσματα
Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων λαμβάνοντας ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί.
Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν το 100% των εκλογικών τμημάτων.
Η απόφαση αυτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας εκτιμάται ως μία αρνητική εξέλιξη από την ελληνοκυπριακή πλευρά που καθώς προβλέπουν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην διαπραγμάτευση που πρόκειται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με ορίζοντα την επανένωση του νησιού.
Σε διαφορετικό μήκος κύμματος είναι φυσικά, η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού που χαιρέτησε την επιλογή του τουρκοκυπριακού λαού, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να καταλογίσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά -αλλά και στην Ελλάδα- για την ένταση στην αντολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση του νικητή των εκλογών:
Σε γραπτή δήλωσή προχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ έστειλε μήνυμα ενότητας τονίζοντας ότι θα είναι «πρόεδρος» όλων των Τουρκοκυπρίων.
Τόνισε ότι θα εργαστεί σκληρά προκειμένου να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων και για να ενισχύσει την «ΤΔΒΚ» αναπτύσσοντας την οικονομία της και κάνοντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Προσθέτει ότι θα δώσει ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων με την Τουρκία, ως επίσης και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τείνω από απόψε χέρι φιλίας και ειρήνης προς τον Ε/Κ λαό», αναφέρει στη δήλωση του ο νέος κατοχικός ηγέτης, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Λύση στο Κυπριακό θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνει ο Τατάρ, τονίζοντας ότι «εάν το δίδυμο Ε/Κ – Ελλαδιτών αναγνώσουν ορθά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στην περιοχή μας, τότε πιστεύω ότι μια λύση δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί».
Απευθυνόμενος στα ΗΕ και στην ΕΕ τους καλεί να είναι δίκαιοι έναντι του Τ/Κ λαού επισημαίνοντας ότι «…ο δρόμος που ακολουθούσατε δεν οδήγησε στη λύση. Αντιθέτως, την παρεμπόδισε. Εγώ και η οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί σας. Φτάνει, δεν μπορείτε να παραβλέπετε τον Τ/Κ λαό άλλο».
Αναλυτικά η δήλωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και κατά του διεθνούς δικαίου ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε αυτούς τους δύο, που προσπαθούν να αγνοήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.
Η Ε.Ε. υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε. H Ε.Ε. δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της Ε.Ε. όσο και στο διεθνές δίκαιο.
Καλούμε την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος αρχιπέλαγος. Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία τα ελληνικά νησιά, και ειδικά το Καστελόριζο, να έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, αλλά όταν η Ε.Ε. προσφεύγει στη γλώσσα των κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ίσα ίσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες συμμαχίες, θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων.
Εάν υπάρχει βούληση για μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η Ε.Ε. θέλει λύση στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να γίνει ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής».
Παράλληλα, αντίδραση είχαμε και από το ΑΚΕΛ όπου χαρακτήρισε την εκλογή Τατάρ ως μία αρνητική εξέλιξη για την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:
“Η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό. Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.
Το ΑΚΕΛ θα προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.”