Σύνοδος Κορυφής: Περάστε από Δεκέμβριο και… βλέπουμε για κυρώσεις στην Άγκυρα

Σύνοδος Κορυφής: Περάστε από Δεκέμβριο και… βλέπουμε για κυρώσεις στην Άγκυρα

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν εμπεριέχει καμία αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μόνο καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς, και λύπη από πλευράς… Μισέλ. Την εναρμόνιση δε της ελληνικής πλευράς με την αρνητική στάση της Γερμανίας -και άλλων χωρών της Ε.Ε.- στο σκέλος των κυρώσεων επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρασκήνιο: Πως φτάσαμε από την ενεργοποίηση κυρώσεων στην “ρητή καταδίκη” της Τουρκίας- Το κείμενο συμπερασμάτων και ο ρόλος της Μέρκελ

«Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της Ε.Ε. για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όμως οι νουθεσίες και μόνο των Ευρωπαίων – σε λεκτικό επίπεδο – δεν δείχνουν ικανές να φρενάρουν την Άγκυρα, η οποία συνεχίζει την επιθετική πολιτική της.

Από την άλλη πλευρά υπήρξε μια επιβεβαίωση, του σφιχτού χρονοδιαγράμματος που δόθηκε και από την προηγούμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα και το «τέλος χρόνου» τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως το μεγαλύτερο κέρδος συνιστά η μεταστροφή που φαίνεται να υπάρχει ως προς τη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζουν την τουρκική πλευρά οι Ευρωπαίοι. Σαφής ως προς την προοπτική επιβολής κυρώσεων ήταν στις δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ και η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε σ’ αυτό το ενδεχόμενο και καταδίκασε τις προκλήσεις της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία εξακολουθεί να ξορκίζει τις κυρώσεις και να «χαϊδεύει» την Τουρκία.

Οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός -στον αντίποδα των δημόσιων τοποθετήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων- είπε ότι «η κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση κυρώσεων»- σημείωσε πως «το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ορίσει για κυρώσεις είναι πολύ σαφές και είναι η σύνοδος του Δεκεμβρίου. Εκεί θα αξιολογηθεί η όλη πορεία. Τότε και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένη για το τι θέλει να κάνει με την Τουρκία».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά ανοιχτά το ζήτημα επιβολής εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, ενισχύοντας το αίτημά του και βασίζοντάς το σε αντίστοιχες προηγούμενες αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ κατά της Άγκυρας με αφορμή π.χ. τη Συρία, αλλά και τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τους ρωσικούς πυραύλους και το «μπλόκο» που έβαλαν στην πώληση των -35.

Με μία φράση, μάλιστα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το δυσχερές πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους σε ό,τι αφορά την Τουρκία:

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο, έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους. Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμη δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πάντως ότι στο χθεσινό κείμενο συμπερασμάτων προβλέπεται ρητώς ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από την ΕΕ το Δεκέμβριο και πάντα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κυρώσεων, σύμφωνα με τις διατυπώσεις της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Εκτίμησε δε ότι χώρες που προσδοκούσαν σε θετικές εξελίξεις μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από τη στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Oruc .

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτυχία Μητσοτάκη

Τα σημερινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την Ε.Ε. προ των ευθυνών της απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία εικοσαετία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «παρά τη νέα Navtex στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε ‘κυρώσεις ή μέτρα’, αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στη Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Ε.Ε. δεν θα χρησιμοποιήσει καν ‘μέσα ή επιλογές’ εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί».

Μιλάει μάλιστα για «έλλειψη στρατηγικής» της κυβέρνησης, που «αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα».

Τέλος, καλεί τον κ. Μητσοτάκη «να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές». Αναφέρει δε πως «είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 ναυτικά μίλια».

Σχετικά Άρθρα